Блага Димитрова и Назъм Хикмет - любов по време на партийна повеля

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10654590 Блага Димитрова и Назъм Хикмет - любов по време на партийна повеля Блага Димитрова и Назъм Хикмет - любов по време на партийна повеля www.24plovdiv.bg
Блага Димитрова

Назъм Хикмет прекарва една нощ у дома на Блага. Казва, че двамата пели революционни песни.

Назъм Хикмет
Назъм Хикмет

Колега съчинява злобничка епиграма срещу пиесата

Обади ми се моята приятелка Ели Скорчева, за да каже, че е прочела текста ми за мимолетната сърдечна връзка на Блага Димитрова с американския писател Джон Ъпдайк през 1964 г. в София.

- А знаеш ли за връзката на Блага Димитрова с Назъм Хикмет? - попита Ели. Тя е съпруга на големия художник акад. Румен Скорчев, светла му памет, и е много информиран човек. Каза още, че навремето дълго се коментирало за сърдечната забежка на Блага с турския поет.

Назъм Хикмет Ран е роден през 1902 г. в Солун. Тогава градът е в рамките на Османската империя. Хикмет е поет, писател, сценарист и драматург. Смятан е за бащата на революционната поезия в Турция и през 1950 г. става лауреат на Международната награда за мир. Три години по-късно - през 1953 г., с наградата е удостоен българският поет Никола Вапцаров.

Наричат Хикмет

“романтичен

революционер” или

“комунист романтик”

Заради политическите си убеждения и дейност дълги години лежи в затвор или е в изгнание. През 50-те години неговото стихотворение “Мъртвото момиченце и Хирошима” е изучавано в началните класове на училищата. Поезията му е преведена на повече от 50 езика. Красавец. Женен 4 пъти.

В началото на петдесетте години на миналия век, почти 40 години преди възродителния процес, турците в България се организират за изселване в Турция. В своята прародина, както би казал Мустафа Карадайъ. Спецслужбите докладват на българските ръководители, че кампанията е финансирана от САЩ и че целта е да бъде ударена българската икономика и особено производството и износът на тютюн.

Работата опира

чак до Москва

Българска делегация, начело с премиера Вълко Червенков и с Георги Дамянов и Антон Югов в състава, е приета от Сталин в Кремъл. Червенков казва, че голяма част от турците са добри производители на тютюн и е невъзможно да бъдат пуснати от България.

Сталин обаче настоява тези турци да бъдат изселени, без да се мисли за тютюна. България трябвало да разреши този въпрос окончателно - за да не остане “турска агентура” в 25-километровата гранична зона между двете държави.

На 3 август 1950 г. Политбюро на ЦК на БКП приема решение №270 за изселването на българските турци. Изглежда, Кремъл преосмисля позицията си, защото на 26 април 1951 г. българското ръководство приема протокол № 103 “за подобряване на работата на партията сред турското население”. Към районите, населени с турци, потичат много пари, с които трябва да се подобрят животът и битът им, образованието, лечението, културата и т.н.

През 1951 г. Назъм Хикмет е успял да избяга от затвора и пристига в Москва. Скоро след това получава покана от Политбюро на ЦК на БКП да посети България. В поканата пише, че живеещите в България турци започват масово да емигрират в Турция “поради несъгласие с колективизацията на дребните земеделски имоти”. Идеята е Назъм Хикмет да убеждава турците в България да не я напускат и да не се изселват.

След като се съветва с близкия си приятел - турския писател Недим Гюрсел, Хикмет приема поканата. След години Гюрсел написва романа “Червеният ангел”, герой в който е и Назъм Хикмет. През 2017 г. Гюрсел гостува в България по повод българското издание на “Мехмед Завоевателя”. Критиката го определя като “виртуозно построен роман в романа, избуял от плодородната дарба на своя автор”.

В България организират на Назъм Хикмет пътуване с влак в страната и той посещава Родопите, Добруджа, Тракия, Делиормана и др. Освен партийни другари и хора от службите го придружава и поетесата Блага Димитрова. Тогава освен много хубава тя е възторжен комунист и по-късно ще опише пътуванията в книгата си “Назъм Хикмет в България”.

В Русе поетът е посрещнат от голям митинг, в който има и турци, и българи. “Задавен от вълнение”, той държи пламенна реч, която сигурно е била като балсам за ушите на висшите български властници:

- Братя мои! Аз избягах от своята родина. Турция, скъпи мои, е заробена от американците. Цели 17 години аз гледах родното небе през решетките на затвора. В свободната българска земя, щастливата родина на Димитров, аз дишам свободно, с пълни гърди. Но аз още не съм спокоен. Тук има мои сънародници, които безразсъдно напускат свободата, щастието на децата си, радостта от социалистическия труд, за да отидат в затворите, от които аз едва се спасих...

Акцията

на Хикмет успява

в голяма степен

Той не само убеждава повечето от кандидат изселниците да се откажат от намеренията си, но и благославя образуването на две ТКЗС-та (трудовокооперативни селски стопанства б.а.) В с. Гложево дори кръщават една от бригадите “Назъм Хикмет”. А в с. Севар майка му подава едногодишното си дете и казва, че са го нарекли Назъм.

Когато групата се връща в София, е посрещната лично от министър-председателя Вълко Червенков, който е във възторг от успеха на акцията. По руски тертип целува всички страстно по устата. Мисля, че този тип целуване беше най-силно развит през годините от Леонид Брежнев.

В книгата си Недим Гюрсел описва как след вечерята Назъм Хикмет изчезва. Търсят го къде ли не. Никакъв не се обажда и на другия ден и всички са много притеснени да не би да е ликвидиран от чужди агенти или от недоволни от дейността му български турци. “Накрая се оказа, че е бил на гости у поетесата Блага Димитрова, където по думите му пели революционни песни” - пише Гюрсел и добавя: - Но съм сигурен, че песни като техните не бихме посмели да запеем дори в затвора...”

Книгата на Блага Димитрова “Назъм Хикмет в България” излиза през 1952 г. в издателство “Народна просвета” в тираж 2000 бр. Преведена е на турски от Хюсеин Карахасан.

В пътеписната си книга авторката разказва, че Назъм Хикмет организирал 20 митинга с участието на 150 хиляди души, 10 пъти е държал реч пред хората, срещнал се е в 12 различни места с активисти на партията. Местните хора го слушали насълзени и му целували ръката.

На летище Враждебна, преди отлитането си за Москва Назъм Хикмет се провиква: “Освен моята родина и Съветския съюз аз вече имам още една родна страна - България!”.

Това е накратко историята, в която главни герои са Блага Димитрова и Назъм Хикмет. Имало ли е някаква тънка любовна нишка между двамата при изпълнението на сложната идеологическа и държавническа задача?

Никога няма да разберем.

“Трудно би било наистина да говорим за любовните срещи и разминавания на самата Блага Димитрова. Нелепо е да се опитваме да възкресим нечии конкретни човешки черти или име, за които самата Блага не е пожелала да остави свой по-ясен знак” - пише проф. Елена Михайловска в книгата си “Блага Димитрова - живот и слово”. В своя спомен за поетесата Стоянка Мутафова я нарича “влюбчива и все увлечена нанякъде”.

Известна е любовната връзка на Блага Димитрова на младини с Богомил Райнов.

Легендата разказва, че

силно влюбен в нея

бил и Петър Динеков

Самият той неодобрително разказвал на Михайловска как понякога Блага все твърде силно се увличала - най-вече по идеи, но и по хора.

“Защо й е трябвало например да следва навсякъде Назъм Хикмет при някогашното му посещение в България? Съвсем не било необходимо, нито тактично да предизвиква по този начин тогава клюки, които продължили после дълго?” - гневял се Динеков.

Блага Димитрова се изповядва в стих:

Не търпят окови

любовта и словото.

Свободата е единствен

дом за тях...

Някой от нейни колеги обаче съчиняват и разпространяват злобничка епиграма за връзката между двамата:

Назъм Хикмет, Назъм Хикмет

на тебе орден се полага.

Затуй, че си голям поет

и друго - че обърна Блага

Шест години след акцията срещу изселването на българските турци - през 1957-а, Назъм Хикмет отново идва в България. Остава недоволен, че българските власти не са изпълнили всички обещания към турското малцинство. Като напоителните системи системи и залесителните пояси например.

При втората си визита Назъм Хикмет посещава само Черноморието. И Блага Димитрова.

Той умира от сърдечен удар на 3 юни 1963 г. в Москва. Няколко години след неговата смърт турското му гражданство е възстановено и той е признат за един от най-големите поети на страната.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Проф. Антоанета Христова СНИМКА: Архив

Проф. Антоанета Христова: Когато интересите се сблъскат, правителството приключва

ВСС Снимка: Архив

Съдии предлагат да се подобри подхода към хората в риск

Едра градушка се стовари в Мадан
Снимка: Фейсбук/Руди Молов

Порои, гръмотевици и градушки удариха част от страната (Видео, снимки)

РУ-Костенец издирва Петър Иванов Кюркчиев

Издирват психично болен мъж от Центъра за настаняване в Долна баня

Българският посланик във Вашингтон Н. Пр. Георги Панайотов
Кадър: Нова тв

Посланикът ни в САЩ: РСМ е опитала да прокара резолюция с некоректен текст в Конгреса

Владимир Путин
Снимка: Ройтерс

Путин вдигна възрастта в армията до 65 години

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: Проблемът с РСМ не е централен за политическия ни държавен ред

Проф. Николай Витанов: Заразата се свива. Синьото лято иде

Проф. Николай Витанов: Заразата се свива. Синьото лято иде

БУЯР НИШАНИ

Почина бившият албански президент Буяр Нишани

Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден от 1 юни (видео)

Над 500 хотела ще настаняват бежанци от Украйна за 15 лева на ден от 1 юни (видео)

В 14.00 часа в зала 224 в Ректората стартира изпитът по италиански език.
Снимки: СУ

С изпити по италиански и френски започна втората кандидатстудентска сесия в СУ

Руди Моллов илюстрира големината на ледените парчета, които се изсипаха в маданското село Галище.

Жестока градушка около Мадан и Златоград (видео)

Последно от

Последно от

Най-важното