3 г. след шумния развод с БАН синоптиците отказват екологията, искат в просветата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10718714 3 г. след шумния развод с БАН синоптиците отказват екологията, искат в просветата 3 г. след шумния развод с БАН синоптиците отказват екологията, искат в просветата www.24plovdiv.bg

Три години след развода си с БАН Националният институт по метеорология и хидрология е напът да разтрогне съюза и с новия си партньор - Министерството на образованието и науката. Сега обаче не по свое желание, а по искане на принципала си.

През 2018 г. учените поискаха раздялата, защото “ръководството на БАН финансира предимно фундаментална, а не приложна наука”, каквато до голяма степен е тази, с която се занимават в НИМХ.

А днес от МОН смятат, че по-подходящо би било институтът да се прехвърли под шапката на Министерството на околната среда и* водите, защото по закон то трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност и да бъде равно отдалечено от всички научни институти. Дават и примери - Националният център по заразни и паразитни болести е към здравното министерство, а Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров” - към военното.

“Примерите с Националния център по заразни и паразитни болести и с института по отбрана са несъстоятелни, защото в случая става дума за ведомствени институти. Ние обслужваме структури в 8 министерства”, коментира за “24 часа” генералният директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

В отворено писмо до премиера Кирил Петков ръководството задава въпроси: Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН Н. Денков за това желание да “извади” една национална научна организация със 132-годишна история от министерството на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти?

Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството му от назначаването му за служебен министър досега?

Знаете ли, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет в действителност ни се отнема възможността за участие в международни и национални научни проекти и програми и да получаваме средства по тях?

През историята си НИМХ е местен неведнъж. Бил е към Министерството на просвещението, към Министерския съвет, към БАН.

“Защо не отидем към Министерството на регионалното развитие и благоустройството? То е по-богато министерство. Ние и него го обслужваме”, шегува се проф. Брънзов.

Той определи като странен и факта, че предложението идва от служебния министър Асен Личев, който вече не оглавява министерството.

Министър акад. Николай Денков:

Нямам забележки към НИМХ, но е добре да е там, където ползват експертизата му

Системното място на Националния институт по метеорология и хидрология е там, където се използва неговата експертиза. Това е преди всичко, но не само Министерството на околната среда и водите. Така министърът на образованието и науката акад. Николай Денков коментира предложението НИМХ да излезе от системата на МОН.

По закон МОН трябва да задава общите политики за развитие на образованието и научната дейност и да бъде равно отдалечено от всички научни институти. Към момента освен НИМХ всички институти са или към други организации - като университетите, БАН, Селскостопанската академия, или към други министерства. Например Националният център по заразни и паразитни болести е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по отбрана “Проф. Цветан Лазаров” - към Министерството на отбраната.

Прехвърлянето на метеорологичния институт от просветното ведомство към екоминистерството е поискано на 16 юли 2021 г. от тогавашния министър на околната среда и водите Асен Личев. Мотивът му - “законът за водите създава преки задължения за НИМХ и определя НИМХ като субекта, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносния отток…Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво… Допълнително, дейността на НИМХ е от изключително значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда”. Според Личев “промяната ще доведе и до намаляване на административния ресурс, пряко свързан с осигуряване на комуникацията и обмена на данни при осъществяване на мониторинга на водите”.

Идеята на Асен Личев бе институтът да бъде прехвърлен при актуализацията на държавния бюджет миналата есен, но тогава се прецени, че е по-удачно това да се направи с приемането на бюджета за 2022 г., обясни още акад. Денков.

Той подчертава, че няма забележки към работата на учените: “Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати”. И отбелязва, че министерството на образованието никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на финансирането - дали е под шапката на едно или друго министерство, това не променяло възможността на института да кандидатства за научни проекти.

Министър Денков добавя, че е готов да обсъжда къде е най-доброто място на НИМХ. Има различни възможности, този разговор ще се проведе на правителствено равнище, казва акад. Денков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Володимир Зеленски. СНИМКА: ОФИС НА ПРЕЗИДЕНТА

Зеленски разговаря с италианския премиер за санкциите срещу Русия

Симптомите на маймунска шарка са треска, характерен обрив и подути лимфни възли. СЗО подчертава, че е важно да бъде разграничена от други заболявания като варицела, морбили и бактериални кожни инфекции.

Първи случай на маймунска шарка и в Швейцария

Виктор Медведчук

Русия обмисля размяна на бойци от "Азов" срещу Медведчук

Украински войници в "Азовстал" СНИМКА: Ройтерс

Излъгани ли ще се окажат защитниците на Азовстал

Реджеп Ердоган
Снимка: Архив

Ердоган иска солидарност от Швеция и Финландия, за да влязат в НАТО

Така изглежда камионът след пожара.

СНИМКИ: Пожарна Пловдив.

Турски ТИР се запали на магистрала "Тракия" край Пловдив (Снимки)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

СНИМКА: pixabay

Самолет се разби във френските Алпи, има жертви

Катастрофирала кола, в която са били загиналите.


СНИМКА: ОД МВР.

Починаха двамата ранени при катастрофата на пътя Пловдив-Карлово, жертвите станаха четири

Бой между българин и украинец в центъра на София гръмна социалните мрежи (Видео)

Бой между българин и украинец в центъра на София гръмна социалните мрежи (Видео)

Румен Петков, лидер на партия АБВ.

Преизбраха Румен Петков за лидер на АБВ

Марина Овсянникова се появи изненадващо по време на централната емисия “Новини” на руския “Първи канал”.

Как антивоенният плакат по тв новините разби живота на Марина Овсянникова

Георги Гьоков

Социалният министър: Хлябът няма да поскъпне, но няма и да стане по-евтин

Последно от

Последно от

Най-важното