Кметът на Стамболийски: Общината върви към фалит, почвам съкращения

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/10722667 Кметът на Стамболийски: Общината върви към фалит, почвам съкращения Кметът на Стамболийски: Общината върви към фалит, почвам съкращения www.24plovdiv.bg
Кметът Георги Мараджиев иска помощ от държавата за тока и газа. Снимки: Община Стамболийски

Спираме всякакви ремонти, категоричен е Мараджиев

„До 2-3 месеца ще бъдем изправени пред фалит, заради цените на газа и тока“. Това прогнозира кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев и коментира, че 90% от българските общини са изправени пред тази опасност.

Градоначалникът е изпратил писмо до министъра на финансите Асен Василев за преразглеждане на изравнителната субсидия за общината, в което изказва опасенията си и подкрепя думите си с цифри от сметките на общината за ток и газ.

„През месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лв., а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лв. За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лева, а през декември 2021 година сумата е 28 249 лева. Това са сумите само за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лева, а за януари 2022 - 77 317,48 лева. Газ за декември 2020 - 8 873,03 лева, а газ за декември 2021 - 35 727,24. За следващия месец очаквам 150 000 лева сметки! В същото време изравнителната субсидия за общината е увеличена със сумата от 10 300 лева. Тази сума е крайно недостатъчна за покриване на текущите нужди за съществуването на общината и това съм посочил и в писмото си до министър Василев, за да може да продължим да работим в полза на населението“, каза Георги Мараджиев.

По думите му общината не е фирма и не генерира печалба, за да може да покрива тези разходи. „Уличното осветление, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която само със собствени приходи няма как да се справи. Като кмет съм предприел всички необходими мерки, за да се справим: ще минем към съкращаване на служители, ще въведем режим на уличното осветление, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в сгради и помещения общинска собственост. Отоплението ще е само на парно или ако няма такова, само с един източник на отопление. Дори и с тези мерки няма да можем да се справим сами, затова силно се надявам да получим финансова подкрепа от министерството. Иначе се връщаме към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет, заварих в общинската каса 40 лева. Тогава успяхме да се справим. Трябва да успеем и сега. И най-важното, което искам е хората да са спокойни, че данъците няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището, лятното кино и физкултурния салон на гимназията в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени. До пролетта започваме изграждане на улично LED осветление за икономии на електроенергия“, коментира още кметът Мараджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Отложиха матурите в Русия заради дефицит на принтерна хартия

Отложиха матурите в Русия заради дефицит на принтерна хартия

Петков на среща с лидери на български организации в Битоля

“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

 СНИМКА: РОЙТЕРС

Седем милиарда долара приходи се очакват от Суецкия канал до края на данъчната година

Българската делегация в Рим

Премиерът Кирил Петков положи венец пред паметника на Капитан Петко войвода в Рим

Районният съд в Асеновград.

Оправдаха шефка на СИК в Асеновград, нарекла кандидат-депутат „пикльо“

Премиерът Кирил Петков

Петков: България трябва да избира между зависимост и суверенитет

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

След заседанието на 10 януари по темата за Северна Македония за първи път от много време всички участници в КСНС застанаха до президента Румен Радев, когато той обяви решението им. 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Слави си тръгва и Петков прехвърля страха за Македония на президента Радев

Министърът на енергетиката Александър Николов

Николов: Енергийната ни система има ресурс, за да не се стигне до чувствително поскъпване

Мустафа Карадайъ

Карадайъ: Ще обявим курс за предсрочни избори, когато се подготвим

Николай Василев.
Снимка: архив "24 часа"

Николай Василев: Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята

Ангел Джамбазки
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Джамбазки: Няма проблем Македония да започне преговори с ЕС утре, ако промени конституцията си

Най-масовото изпълнение на химна химна "Върви, народе възродени" ще се състои пред Националната библиотека в София.

Отбелязват 130 г. от написването на химна "Върви, народе възродени" с най-масовото му изпълнение

Последно от

Последно от

Най-важното