Държавата да поема здравното осигуряване на бежанците реши ресорната комисия на първо четене

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11238426 Държавата да поема здравното осигуряване на бежанците реши ресорната комисия на първо четене Държавата да поема здравното осигуряване на бежанците реши ресорната комисия на първо четене www.24plovdiv.bg
Държавата да поема здравното осигуряване на бежанците реши ресорната комисия на първо четене

Държавата ще поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна. Това гласуваха на първо четене членовете на парламентарната здравна комисия. Промените в закона за здравото осигуряване бяха внесени от Антон Тонев и група народни представители. С промените се посочва, че гражданите със статут на предоставена временна закрила са задължително здравно осигурени. По този начин те ще могат да ползват пълния пакет медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса. Предвижда се размерът на здравните вноски и източникът на финансиране да се определят с акт на Министерски съвет.

В момента украинските граждани, бягащи от войната, независимо от статута им, могат да ползват медицинска помощ у нас единствено при спешни състояния или да се възползват от прегледи, които отделни болници и лекари предлагат безвъзмездно, обясни председателят на здравната комисия доц. Антон Тонев.

През закона за здравното осигуряване се прави промяна и в Закона за убежището и бежанците, с която  се посочва, че всички граждани с предоставена временна закрила ползват здравно осигуряване, достъпна медицинска помощ и безплатно медицинско обслужване при условията и реда за българските граждани, допълни още той.

Промените обаче няма да решат всички проблеми за бежанците, затова БЧК е готов да подпомага, тези които нямат средства да купят медицински изделия покрити от НЗОК Това обясниха от Български червен кръст.

Депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева изрази мнението си, че заинтересованите лица са нямали време да подготвят становища и да участват в дискусията. По думите й всяка промяна трябва да е предмет на обществено обсъждане, защото всеки един човек ще бъде засегнат нея.
Дискриминационен ми изглежда този законопроект. Има други лица извън украинците, които имат такъв статут. Има хора по същия начин влезли у нас, но са в бежански лагери, а не в спа хотели, каза още Гунчева. Според нея трябва да се реши проблемът с няколкостотин здравнонеосигурени. Тя изрази опасенията си, че някои от идващите бежанци носят "куфари с пари" и трябва да бъдат резделичени от тези, които наистина нямат средства.

Председателят на комисията обясни, че натоварването на осигурителната ситема ще е краткосрочно. "Тези групи, които сравнихте са за дълго време. Мисля, че можем за кратък период да помогнем на бягащите от война", обясни той.

Закъснял проект го нарече проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и напомни, че ГЕРБ вече са внесли такива промени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Съседите

Писателят Радослав Бимбалов

Писателят Радослав Бимбалов: Разказът от матурата е бездарен, непохватен и неграмотен

Разкриха причината защо спим по-кратко

Разкриха причината защо спим по-кратко

Картина на Васил Василев-Зуека е сред творбите, които ще бъдат показани в Пловдив.

Зуека наравно с Чапа и още 26-има художници в изложба

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Съседите

Последно от

Последно от

Най-важното