Вълнения в Онкодиспансера след публикация, че купува за 186 млн. лева лекарства

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11606860 Вълнения в Онкодиспансера след публикация, че купува за 186 млн. лева лекарства Вълнения в Онкодиспансера след публикация, че купува за 186 млн. лева лекарства www.24plovdiv.bg
Онкодиспансерът в Пловдив.
Онкодиспансерът в Пловдив.

- Това не е колосална сума, твърди административният директор Христо Чакмаков

- Доскоро не са надхвърляли 30-40 млн. лева за година, казва бившият главен счетоводител

Много ли са 186 млн. лева за покупка на лекарства от Комплексния онкологичен център в Пловдив? За тази сума, както "24 часа" съобщи, лечебното заведение е обявило обществена поръчка на 13 май тази година. Цифрата респектира медици, фармацевти и финансисти, но от ръководството на болницата реагират, че в това няма нищо изненадващо.

"Обявената обществена поръчка за доставка на лекарства не е за колосална сума, медикаментите за онкоболните са скъпи", заяви шефът на дирекцията по административни и стопански дейности в КОЦ - Пловдив Христо Чакмаков.     

Според управителя доц. д-р Тихомир Дерменджиев процедурата е пусната, за да се избегне рискът пациентите да останат без медикаменти. "Наше основно задължение е да осигурим непрекъсваемост и сигурност на лечебната дейност", заяви той.            

Процедурата е обявена на 13 май т. г. и е с таван 186 023 261,04 лв. "Такава  се прави не за първи път, имаме поръчка, стартирала на 4 ноември 2021 г. с прогнозна стойност от 253 470 970,77 лв.", каза още Чакмаков. Проверка в сайта на Агенцията за обществените поръчки показа, че след този конкурс са сключени договори с 14 доставчици на обща стойност 137 793 003, 33 лв. 

Стартът на новата процедура съвпада по време с искане на здравното министерство лечебните заведения в страната да подадат заявки от какви лекарства имат нужда до края на 2024 г. След това ще се пристъпи към централизиран търг. При това положение би следвало цените да паднат, защото се купуват медикаменти в големи количества, коментират специалисти.

"Централизираните споразумения може да се забавят, затова ние започваме собствена процедура. Ако след това министерството сключи споразумения за по-ниски цени, ние ще прекратим договорите за тези лекарства", уверява Чакмаков. 

С твърденията му, че поръчката от 186 млн. лева не е голяма, не е съгласен бившият главен счетоводител на Онкодиспансера Красимир Тодоров. "Не е нормална такава огромна сума. За мен е бомбастична. Поръчките са били за не повече от 30-40 млн. лева за година. Ако има нови молекули, които сега са вкарани в списъка на касата, могат да доведат до увеличение на цените, но чак пък толкова. Смайваща и притеснителна е сумата на тази поръчка", коментира той.

Комплексният онкологичен център е най-печелившето общинско здравно заведение в Пловдив, затова и интересът към шефското място в него винаги е бил голям. На проведения през август 2020 г. конкурс се явиха четирима кандидати - тогавашният управител д-р Парашкев Цветков, д-р Тихомир Дерменджиев, проф. Марианна Янева, проф. Илия Баташки и проф. Петър Петров. Цветков отпадна още на първия етап на надпреварата, която беше спечелена от проф. Янева. До гласуване в Общинския съвет обаче не се стигна, защото от екипа на кмета Здравко Димитров подадоха сигнал в прокуратурата срещу проф. Янева, която като временен управител беше подписала договора за доставката на компютърен томограф, за който имаше съмнения, че е с надута цена. Стигна се дори до дело, но подсъдим беше предишният шеф д-р Красимир Вальов, който беше оправдан. 

Спечеленият от проф. Янева конкурс беше прекратен и за временен управител бе избран д-р Пламен Фотев, номиниран от ГЕРБ. През април 2021 г. по предложение на "Кауза Пловдив" д-р Фотев беше сменен от д-р Тихомир Дерменджиев.  През ноември м. г. беше обявен нов конкурс, на който д-р Дерменджиев изненадващо беше единствен кандидат и стана титуляр. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Корнелия Нинова проведе среща с неправителствени организации, на която присъстваха и заместникът й Димитър Маргаритов и председателят на КЗП Иван Френкев.

Корнелия Нинова: Колективните искове за обезщетения ще са безплатни

Георги от Севлиево
Снимка: Фейсбук

20-годишен младеж от Севлиево е открит мъртъв, изчезнал преди 20 дни

Премиерът Кирил Петков говори пред протестиращите. Кадър Фейсбук

Премиерът Кирил Петков подал оставка

Самолети на “Луфтханза” на летището във Франкфурт 
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Германия спешно търси служители от чужбина за летищата си

Кирил Петков

Кирил Петков назначи свой в регионалното министерство, махна хората на Слави

Пловдивските десетокласници са четвърти в страната по български език и девети по математика.

Пловдивските 10-класници след връстниците си от София, Смолян и Варна по български

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Надрасканата фасада на театъра в Пловдив.

Заличиха отново драсканици по сгради в центъра на Пловдив (снимки)

СНИМКИ: Радио Китай

Овощната градина на България посреща гости от Китай

Централната сграда на Военномедицинска академия. Снимка Архив

Третият, заразен с маймунска вариола, е в добро общо състояние

Археологическия комплекс "Татул" е едно от най- популярните туристически обекти в Източните Родопи. СНИМКА: НЕНКО СТАНЕВ

Археолози ще правят нови разкопки край тракийското светилище Татул

Къщата на ул. "Ламартин" 22, към която апетит проявявал зам.-кметът Георги Титюков.

Натопиха зам.-кмет, че хвърлил око на общинска съборетина

Първоначално комисията прие да се увеличи акцизът на цигарите и тютюна, като не беше постигнато съгласие от кога това да се случи. СНИМКА: АРХИВ

Комисията за бюджет и финанси засега не променя акциза на цигарите и тютюна

Последно от

Последно от

Най-важното