Петков: България да е портал за американски компании в Европа

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11615114 Петков: България да е портал за американски компании в Европа Петков: България да е портал за американски компании в Европа www.24plovdiv.bg
Петков: България да е портал за американски компании в Европа

Донфрид: Помагаме ви, когато Русия ви хлопна вратата за газа

Премиерът Кирил Петков видя България като врата за американските компании в Европа. Това свое желание той заяви по време на бизнес закуска, чийто домакин беше Американската търговска камара в България. 

Обръщение към представителите на биснеса направи и помощник държавният секретар на САЩ Карън Донфрид. Тя даде пример за българо-американско сътрудничество  с бизнеса на Кирил Петков преди да стане премиер и как бил регистрирал в САЩ фирма за разпространение на продукт на основата на кисело мляко.

Донфрит се спря на руската инвазия в Украйна и на опита на Русия да използва енергетиката като оръжие. "Ние гарантираме доставките на втечнен газ от САЩ в момент, в който Русия затръшна вратата пред вас", каза тя  по повод спрените едностранно доставки за руски газ за България.

Преди това пък премиерът заяви по повод спирането на доставките на руски газ, че след като държавата ни, с помощта на  партньорите, се е справила с алтернативни доставки и то на аналогични или близки цени до тези на "Газпром",  е станало ясно, че  никой не може да ри излила ръцете.

Петков пък по повод зелената сделка припомни пред американския бизнес у нас намерението да се направи най-голямата инвестиция в батерии в света на ниво системен оператор ( проектът е в одобрения от ЕК план за възстановяване, който предлижда 1,56 млрд. лв. вложения в батерии за 6000 мвтч). Спомена развитие на нова ядрени  мощности. 

Въпросът вече не бил само до военно сътрудничество в рамките на НАТО, но и за логистично, каза премиерът и заяви, че е наложително да се развива коридорът север-юг, връзки с терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция. Петков спомена и петролопровод, но не уточни трасето. Той разви и тезапа ва транспортен  коридор оп Александруполис до Констанца.

По време на бизнес закуската Петков заявил, че най-голямата му битка е тази с Антикорупцията. 

"Антикорупцията е ограничаване на чужди влияния върху България и по-точно влияние от Русия. Едни и същи хора са готови както да предадат националния си интерес, така и това, че ресурсите ни трябва да бъдат използвани за обществени нужди. Битката с антикорупцията е по-голяма", каза Петков.

"Изпълнявахме си всичко по договора, но като политически инструмент бе решено да ни прекъснат газа, за да покажат, че ако не се взимат под внимание едностранните им препоръки България няма да има газ и това правителство няма да издържи. Беше важно да покажем, че никой не може да извива ръцете на демократичния свят", категорично заяви премиерът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Васил Пандов

Пет терена в София се проучват за изграждане на нова детска болница

В залива Корал, който вече е защитената местност, се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуаци и за нуждите на риболова от октомври до март.

Кметът на Царево за Корал: Забраните са нелогични, как ще се минава през залива?

Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще премине Факелът на мира от международната щафета Пробег на мира.
Снимка: Община Русе

Русе приема на 8.VII. пламтящия факел от Пробега на мира

Заливът на Каламата

Снимка www.csd.uoc.gr

Членовете на българския екипаж на потъващ край Гърция кораб са живи и здрави

Проф. Димитър Димитров

Проф. д-р Димитър Димитров: Киберсигурността не трябва да изостава от дигитализацията

Здравната министърка проф. Асена Сербезова по време на брифинг за Националната детска болница

До края на юли избират имот за Национална детска болница

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Децата се вживяха истински в ролите си.


СНИМКИ: Община Пловдив.

Пловдивски таланти сътвориха приказен свят на чудесата в театрален спектакъл (снимки)

Адвокат Йордан Давчев /вляво/ със свой клиент.

Адвокат от Пловдив: Приравняват ме до работник, който копае куртовска капия

Калина Константинова
Снимка: Архив

Администрацията вече работи без прекъсване на обед и с удължено работно време

Калина Константинова

Чиновници обслужват граждани без прекъсване на обед и с удължено работно време

СНИМКА: АРХИВ

Как полицаи покриха човека, направил брат ми инвалид

Евакуацията в мола
Кадър: бТВ

Евакуират посетителите на столичен мол

Последно от

Последно от

Най-важното