“Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11638865 “Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар “Заедничката история” разпали пак страстите край Вардар www.24plovdiv.bg
Петков на среща с лидери на български организации в Битоля

При последното си пътуване в РСМ българският премиер бе посрещнат с плакати, от които струеше език на омразата.
При последното си пътуване в РСМ българският премиер бе посрещнат с плакати, от които струеше език на омразата.

Резолюция на Европейския парламент от 19 май 2022 г. относно доклада на Комисията за Северна Македония за 2021 г. разпали пак страстите в РС Македония. Докато официалните институции излязоха с премерени, “обрани” и по-скоро протоколни становища, в социалните мрежи буквално завря. “Трън в очите” на македонците забоде “заедничката история”, призивите за “историческо помирение”, както и промяна в учебниците въз основа на исторически факти и цифри от общата история на двата народа въз основа на автентични исторически документи и източници.

Във фейсбук буквално заваляха снимки на всевъзможни исторически карти, за които няма никакви доказателства, че са достоверни, но все “Македония е най-старата държава на света, а за България преди векове никой не е и чувал”. Отново се извадиха “докази”, че в експедицията на Христофор Колумб, при която открива Америка, е имало македонец и др. екзотични “факти”.

“Никога преди 1908 г. не е имало държава България, а само турска провинция. Побългаряването на македонците започва през 1840 г., когато гръцките попове принуждават македонските да служат на славянски. Така се появява българството”, пише Zan Dukovski.

Пълна подрепа му дава и Стево Йованоски: “Останалото е романтична създадена история на българите, част от тюрко-монголското племе”.

В дискусията се включва и Kamen Chakarov, като се опитва да синтезира с прости думи еврорезолюцията: “Четох целия текст. Европа признава нещо, което го знаем всички, че Западните Балкани са важни, но си е истински пробив с т. 76 и т. 81. Де факто вече и на слепите и глухите става ясно кои са съвременните северномакедонци, как са създадени и как манипулират и фалшифицират историческите факти. Сега остава да си държим на нашето докрай”, пише българинът.

“В ЕС не знаят ли, че обща история с българите нямаме. В краен случай може да говорим за споделена история. За тях “обща история” значи българска”, възмущава се Любе Стойкоски.

“Това, което иска ЕС, значи да приемем, че досега сме живели в незнание, били сме пияни, дрогирани или луди и ние, и нашите татковци и деди, когато твърдим, че сме македонци, а не българи”, възмущава се Зора З.

Slave Velickovski пък пише, че “Името България е колониално име като ония в Африка. България е на македонска земя създаден с 90% македонци и 10% татарски племена. Това го казва истинската история”.

Aristotel Makedonski е категоричен, че “създаването на нови балкански държави е, за да се унищожи македонизмът”. Допълва, че целите Балкани преди XIX век са били Македония, говорили са на македонски език, а илирският и тракийският били диалекти на македонския език. Konstantin Radev пък му отговаря: “Успех ти пожелавам! Гледай с тъга към ЕС. Така и за Гърция говорехте и почакахте 28 г. С нас дотук минаха 5 г.”

За Sashe Zlatev пък същността на спора с България била съвсем друга и той съзира дълбока конспирация с участието на богатите държави от ЕС. “Те са против разширяването и само използват България за ветото чрез български политици, поставени от Запада да играят както свирят големите сили”, категоричен е Sashe.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Асена Сербезова

Шефът на болница “Св. Екатерина” взел 952 хил. лв. за 3 години и 4 месеца като хонорари

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Асен Василев.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Опит да презаредят “Промяната” за още 6 месеца с Асен Василев (Обзор)

Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов

Асен Василев: Не сме говорили със Слави Трифонов, нямаме и намерение

Суецкият канал

СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-големият контейнеровоз в света премина през Суецкия канал

Виктория Василева
СНИМКА: БНТ

Василева от ИТН потвърди, че напуска парламента: Много събития се разминават с представите ми

Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години

Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Маймунската шарка вече е регистрирана на няколко континента

Наличието на вируса на маймунската шарка в спермата "не е нито рядко, нито случайно"

Костадин Костадинов

Сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков заради гоненето на руски дипломати

Една доза от ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек”

Изпълнителният директор на "Пфайзер" дари премия от 1 млн. долара на Музея на Холокоста в Солун

Симптомите на маймунска шарка са треска, характерен обрив и подути лимфни възли. СЗО подчертава, че е важно да бъде разграничена от други заболявания като варицела, морбили и бактериални кожни инфекции. Снимка СЗО

СЗО призовава за спешни действия срещу маймунската шарка в Европа

Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак

Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак

Украйна е един от големите износители на зърно.

Украйна поискала от Турция да задържи руски кораб, който превозва откраднато украинско зърно

Последно от

Последно от

Най-важното