Правят механизъм за бърза реакция при домашно насилие (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11671937 Правят механизъм за бърза реакция при домашно насилие (Обзор) Правят механизъм за бърза реакция при домашно насилие (Обзор) www.24plovdiv.bg
На срещата присъстваха зам.-министърът Борислав Ганчев, Десислава Гайдарова (вляво) и представители на местните съдилища.
На срещата присъстваха зам.-министърът Борислав Ганчев, Десислава Гайдарова (вляво) и представители на местните съдилища.

По 108 такива случая в област Варна е предоставена безплатна правна помощ

За вербално, психическо и икономическо малтретиране на 60-годишна жена от мъжа, от когото има 10 деца, са сигнализирани адвокати, предоставящи безплатна правна помощ в област Варна по проект на Националното бюро за правна помощ, финансиран от Норвежкия финансов механизъм (НФМ).

Сигналът е подаден от кмета на малко населено място. Семейството живее бедно, мъжът не работи. След поредната чаша алкохол започват и побоищата, разказва пострадалата жена. Пред адвокат тя не признава за домашно насилие, но иска да се подобри животът ѝ и децата да не страдат.

Адвокат Филкова подготвя документи за отпускане на помощи и намиране на работа на жената. С помощта на кмета мъжът е отделен. Филкова е един от мобилните адвокати, предоставящи безплатни консултации на хора от уязвимите групи в област Варна. Заедно с ромски медиатор адвокатите обикалят отдалечените селища и ромските махали. Стремежът е да осигурят по-лесен достъп до правосъдие на граждани в неравностойно положение, а фокусът е жертви на домашно насилие, деца в риск и роми.

“Домашното насилие е тежък проблем, за който хората трудно споделят. Зад много от въпросите за родителски права например се крие домашно насилие. Ролята на адвоката е да предразположи човека, да стигне до първоизточника на проблема и да даде възможно най-добрия правен съвет”, каза ръководителят на програма “Правосъдие” на НФМ Десислава Гайдарова.

В последната година във Варненско 2189 души са получили безплатни консултации, като 108 са за случаи на домашно насилие.

Споразумение да се информира Националното бюро за правна помощ при всеки сигнал на жертва на домашно насилие, а бюрото да изпраща адвокат на място, постигнаха във Варна районният съд и прокуратура, социалните, РЗИ и МВР.

Разширяване на кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, назабавно действие на заповедта за защита, създаване на национална информационна система за случаите на домашно насилие и на национален регистър, както и комплекс от мерки срещу извършителите предвижда проектозакон за защита от домашното насилие, съобщи зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Леонардо дел Векио е роден в Милано през 1935г.
Инстаграм

Почина Леонардо дел Векио, вторият най-богат италианец

Дмитрий Песков снимка Ройтерс

Русия отрече, че е изпаднала на неплатежоспособност по външния си дълг

В Скопие продължават да се разгоряват страстите около предложението на френското председателство на ЕС за преговорната рамка на страната. СНИМКА: АРХИВ

Нови обвинения между СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ за френското предложение

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Росен Плевнелиев: Не може ГЕРБ без Бойко Борисов, но правителство може

Кендрик Ламар  СНИМКА: Ройтерс

Кендрик Ламар закри фестивала Гластънбъри с призив за правата на жените

БОЙКО РАШКОВ

Бойко Рашков: Невъзможна задача е прокурорът постоянно да контролира разследването

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Изпепеленият ресторант в Русе
стопкадър бнт

Пожар изпепели известен русенски ресторант

Жертви и ранени при срутване на трибуни на бикоборска арена в Колумбия

Жертви и ранени при срутване на трибуни на бикоборска арена в Колумбия

Нито един 7-класник в Пловдив и региона няма  по 100 точки и на двете матури

Нито един 7-класник в Пловдив и региона няма по 100 точки и на двете матури

Володимир Зеленски СНИМКА Ройтерс

Зеленски пред Г-7: Войната в Украйна трябва да свърши преди зимата

Съюза на синдикатите в Македония (ССМ)  организира ефективната стачка с искане за увеличаване на работните заплати в публичния сектор. СНИМКА: АРХИВ

Пореден ден на стачката в публичния сектор в Северна Македония

Слави Трифонов

Слави съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Последно от

Последно от

Най-важното