Съдии предлагат да се подобри подхода към хората в риск

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11683957 Съдии предлагат да се подобри подхода към хората в риск Съдии предлагат да се подобри подхода към хората в риск www.24plovdiv.bg
ВСС Снимка: Архив

Съдии отправиха предложение до ВСС да се създаде специализирана администрация, която да помага и координира, когато става дума за хора в риск, участници в процеса.

Специфично предизвикателство – постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на максимален ефект от прилагането на съдебните актове. Това е предложението, отправено от районни съдии към Висшия съдебен съвет. Те търсят подкрепа за въвеждане в съдилищата на създадените от тях добри практики, с които се разширяват възможностите на социалната закрила спрямо уязвими хора в различни съдебни производства. Владислава Цариградска – съдия в Районен съд – Луковит, Мирослава Тодорова – съдия в Софийски градски съд, Галя Вълкова – съдия в Софийски районен съд,  Цветомира Велчева – съдия в Районен съд – Ловеч, Петина Николова – съдия в Районен съд – Шумен предлагат ВСС да създаде специализирана администрация, която да подпомага осъществяването на връзка на съдиите по тези дела с други държавни и общински институции, обществени организации и компетентни специалисти, и по този начин да бъде въведен стандарт за осигуряване на адекватна и специфична грижа по конкретни социални и здравословни потребности.

Според тях е

необходимо централизирано звено във ВСС

с координиращи и методически функции, което следва да насочва към подходящи доставчици на социални услуги.

Те да предлагат на съдията по делото необходимите за съответните съдебни производства социални програми, съобразно широкия спектър и разнообразните нужди на засегнатите лица – непълнолетни, лица с психични проблеми и заболявания, жертви на домашно насилие, зависими от алкохол и упойващи вещества и други.

Магистратите искат да бъдат определени служители в Софийския районен съд, в Районен съд – Ловеч и Районен – Луковит, които целево да работят със съдиите в тази сфера.

По инициатива на Даниела Марчева – председател на комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика“ (КСКНСС), съдиите споделиха пред членовете на комисията своя опит и мотивираха необходимостта от утвърждаване и популяризиране на съдебна практика, интегрираща социалната подкрепа в съдопроизводството, като акцентираха на нейното значение за защита на правото на справедлив процес, хуманизиране на правосъдието, повишаване на ефективността на изпълнението на съдебните актове, както и за укрепването на доверието в съда.

Техният опит е изграден по дела с различно основание и предмет – по Закона за здравето, Закона за защита от домашно насилие, Закона за закрила на детето, Наказателния кодекс, Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания и други.

С конкретни примери от своята съдебна практика те илюстрираха как ангажираността на съдията допринася за прилагането на ефективен контрол на условно осъдените, за по-лесното адаптиране в обществото след изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“, за осигуряване на безопасна среда на малолетни и непълнолетни лица или на нормален живот на хора с психични заболявания.

Човек изпада в нова криза, не защото болестта е непоправима и неуправляема, а защото той остава сам с болестта си“, посочва съдия Цариградска и разказва за създадените в Районен съд – Луковит подход и система за работа с хората в уязвимо положение.

Тя е убедена, че качеството на правосъдните услуги може да се повиши, когато някой съдейства на „съдията в проучването на възможности, във въвличането на външната среда да подпомага и подкрепя човека да живее по начин, който не застрашава никого“.

Например – адвокатът не би бил достатъчен, за да улесни своя подзащитен с психично заболяване да разбере съдебното производство, необходимо е съдията да направи проучване коя специализирана услуга ще е подходяща съобразно състоянието му да го информира и консултира какво може да очаква от съдебния процес и как да упражни правата си.

„Ако има администрация, която да подпомага адекватно съда, освен че ще познава доставчиците на социални услуги в конкретната общност, тя ще знае и какъв е капацитетът на болниците да приемат пациенти за задължително лечение, например“, допълва я съдия Тодорова.

Тя уточнява, че добрата съдебна практика в посочените съдилища е изградена въз основа на проучването и опита на съдиите, ангажирани с разглеждането на дела с участие на уязвими лица и на професионалния обмен с колеги от Германия и САЩ. Припознавайки ползата от тази дейност, ВСС би дал ясен знак за осъзнатата отговорност на държавата към уязвимите хора, участващи в различни съдебни процедури, и би изпълнил на задълженията си по стратегическа цел „Гаранции за върховенството на закона, защита на правата на човека, достъпа до правосъдие и хуманността на правосъдието“ в Актуализираната стратегия за продължаване на реформа в съдебната система.

С логистиката на ВСС съдиите и съдебните служители в пилотните съдилища ще развият възможностите за социална подкрепа и осигуряване на процесуални улеснения за участниците в съдебни производства, които са в неравностойно положение, и ще у убеждението на гражданите за равенството им пред закона. На следващ етап работещият модел може да бъде разпространен в останалите съдилища в страната.

Въвеждането му ще изисква създаване на специфични обучителни програми за магистратите и съдебните служители в Националния институт на правосъдието.

В тази връзка КСКНСС и комисия „Съдебна администрация“ могат да инициират подкрепата на Съдийската колегия за създаване на звено в администрацията на ВСС, което освен със съдилищата, да взаимодейства в тази сфера със съответните държавни и местни институции и с неправителствения сектор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Полицейски дрегер. Снимка: Архив

Почерпен карловец се оправдава с билкови сиропи със спирт, взимал ги след пост

Министърът на образованието акад. Николай Денков СНИМКА: Архив

Николай Денков каза кой трябва да е премиер

снимка pixabay

Страните от Г-7 може да забранят вноса на злато от Русия

снимка pixabay

Над 12 000 заразени с COVID-19 за 24 часа в Гърция

Полицейска лента

Моторист се заби в мантинела в Лом и загина

Явор Божанков

Явор Божанков: Документът от президентството за оръжието е от служебния кабинет на Радев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Депутати си разменят юмруци по време на заседание на японския парламент през 2015 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Парламентите по света: Ритат, удрят и си дерат очите, хвърлят дори и свински черва

Дейвид Култард благодари на Пловдивчани.

Дейвид Култард: Благодаря на Пловдив, това е фантастичен град

ДЕНИЦА САЧЕВА

ГЕРБ ще подкрепи бюджета на управляващите

Димитър Стоянов

Президентски съветник показа документ, че наше оръжие отива в Украйна през Афганистан

Украински военни браниха до последно Северодонецк снимка Ройтерс

Киев: Русия провежда тайна мобилизация на резервисти

Едвин Сугарев, поет, политик, общественик и дипломат

Сугарев: Ветото за Македония е като смокиново листо, крие срамотиите на политиците

Последно от

Последно от

Най-важното