Обиден заради БНТ, Емил Кошлуков връща наградата си "Св. Влас"

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11743670 Обиден заради БНТ, Емил Кошлуков връща наградата си "Св. Влас" Обиден заради БНТ, Емил Кошлуков връща наградата си "Св. Влас" www.24plovdiv.bg
Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ
Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ СНИМКА: 24 часа

Емил Кошлуков връща наградата си за тв журналистика "Свети Влас", а паричната й стойност от 15 000 лева ще подари на БНТ и на журналистите Александър Марков и Аделина Радева от обществената телевизия. Генералният директор на БНТ е първият носител на приза и обяви решението си във фейсбук, след като двамата журналисти не бяха отличени на 12-ото издание на конкурса.

Носител на голямата награда за тв журналистика "Св. Влас" стана Мария Цънцарова от Би Ти Ви. Специална награда получи Марина Цекова от Нова тв. С приз бе отличена и Светлана Ганчева от БНТ 2 - Варна, като наградата й се дава за отразяването на войната в Украйна.

Същевременно Александър Марков от БНТ бе този, който съобщи за първи път за войната, а репортажите му бяха излъчени от десетки телевизии в чужбина.

Ето какво написа Кошлуков във фейсбук по повод наградите:

"Сашо Марков беше първият български журналист, който отрази началото на руската атака в Украйна. България разбра от БНТ, че е започнала война. Репортажите му, в екип с Владимир Богдански и Робърт Вецов, бяха излъчени над 540 пъти от 75 европейски и световни медии.

Той не получи награда "Св. Влас".

Аделина Радева, с подкрепата на колегите от новините и публицистиката, проведе единствения телевизионен диспут между кандидатите за президент в България. Около един милион зрители го гледаха в ефир и близо 500 000 в интернет.

Тя не получи награда също.

Загубата не е тяхна, а на журито. Жалко и срамно е това, което те демонстрират.

И тъй като съм първият носител на голямата награда "Св. Влас", искам да кажа, че я връщам. А парите, които получих с наградата,15 000 лв, ще подаря на БНТ. И ще наградим с тях истинските журналисти.

Защото наградата я получих за компетентността на моите предавания тогава, както и за обективност в изострена медийна ситуация, по думите на журито.

И трябва да съм компетентен и обективен и днес."

Наградите се определят от 5-членно жури с председател проф. Ивайло Знеполски. В него влиза и Иван Гарелов, който е председател на сдружението, което връчва наградите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от България

Последно от

Последно от

Най-важното