Китайски учени съживяват културните реликви с помощта на новите технологии

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11870389 Китайски учени съживяват културните реликви с помощта на новите технологии Китайски учени съживяват културните реликви с помощта на новите технологии www.24plovdiv.bg
С помощта на дигиталните технологии китайски учени възродиха красотата на пещерите в Дунхуан. Снимка: Радио Китай

Неотдавна с помощта на дигиталните технологии китайски учени възродиха красотата на пещерите в Дунхуан и предоставиха възможност за виртуална разходка по Великата китайска стена.

На 15 юни Институтът за проучване на Дунхуан и интернет гигантът „Tencent“ откриха модерна лаборатория за дигитализиране на културните реликви в Дунхуан. Дигиталните пещери са една от първите програми в сътрудничеството им, съобщава Радио Китай.

Използват се и технологии за интерактивни игри. Снимка: Радио Китай
Използват се и технологии за интерактивни игри. Снимка: Радио Китай

В пещерите Дунхуан са открити повече от 60 хиляди културни реликви, включително ръкописи, документи и картини върху коприна от 4-ти до 11-ти век. Изследванията там са съсредоточени върху тези будистки класики и документи, написани на китайски, тубо и други езици, като важни изследователски материали.

Лабораторията ще комбинира технологиите за дигитализация на културните реликви на института с тези за интерактивните игри на „Tencent“, за да изгради цялостни реални дигитални пещери, да възстанови стенописите и детайлите на културните реликви в съотношение 1:1 и да симулира различно осветление, растителност и други условия, възпроизвеждайки най-добрите сцени от безбройните запазени ръкописи. На тази основа ще бъдат възстановени исторически фигури, позволявайки на хората да почувстват историята. Освен това двете страни заедно създадоха виртуална героиня с името Дзя‘яо, която ще бъде първият дигитален екскурзовод на приложението "Обиколка в Дунхуан". Тя ще общува с онлайн туристите по всяко време и навсякъде и ще ги запознава с историята и културата на Дунхуан.

Изследователският институт прави опити за дигитализирането на Дунхуан от 80-те години на миналия век. През последните години организира концерт с древна музика, създаде шалче с писания от ръкописите, приложението „Обиколка в Дунхуан“ и анимационни филми. До момента „Обиколка в Дунхуан“ е посетеното повече от 60 милиони пъти.

Су Бомин, директор на Институтът за проучване на Дунхуан, заяви, че разчитайки на академичните и ресурсни предимства на проекта за дигитализирането на пещерите, както и спецификата на технологиите за интерактивни забавления на „Tencent“, двете страни заедно ще изследват и търсят нови технологии и модели, подходящи за разпространението на културните ценности и наследство, ще се стремят да отговарят на търсенето на епохата и обществото, допринасяйки за иновативния подход към китайската традиционна култура.

Благодарение на технологиите, начините за опазването на културното наследство са все повече. Неотдавна по случай Световния ден на културното и природно наследство много от професионалните институти и обществени организации, като Китайската фондация за защита на културните реликви, благотворителният фонд на „Tencent“, Факултетът по археология на Тиендзинския университет и други ведомства, заедно създадоха приложение с името „Онлайн пътешествие по Великата китайска стена“. С него може да се направи дигитална разходка по този исторически обект, който бе възстановен чрез интерактивна цифрова технология, използвана и в онлайн игрите. Със своите смартфони потребителите дори могат да участват в реновирането на стената.

Заместник-директорът на Националното управление за защита на културното наследство Гу Юцай каза, че науката и технологиите са важни сили, които съдейства за опазването на културното наследство. Те насърчават творческата трансформация и иновативно развитие на китайската традиционна култура и история.

Генералният директор на Китайската фондация за защита на културните реликви Лиу Юджу е на мнение, че използването на дигиталните технологии предоставя необходимата помощ за съживяването и популяризирането на културните реликви в световен мащаб, както и разширяването на културния обмен с чужбина. В бъдеще съответните страни ще продължат с опитите в сферата на новите дигитални технологии и ще насърчат споделянето на резултатите с цялото общество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Арктика Снимка: Архив

Учени откриха в Арктика "полюси на затопляне"

NovaCity D-Zine Competition - конкурсът, от който младите и талантливи студенти имаха нужда

NovaCity D-Zine Competition - конкурсът, от който младите и талантливи студенти имаха нужда

СНИМКА: Pixabay

Сложен вирус атакува повечето Wi-Fi рутери

Новият луноход „Интеракт“ на Европейската космическа агенция (ЕКА) се тества на Етна
Снимка: directory.eoportal.org

Луноход се тества на Етна. Симулацията е за бъдеща станция на Луната (Видео)

СНИМКА: Pixaaby

Учени: Глобалното затопляне ще топи наличието на омега-3 мастни киселини

Международната космическа станция (МКС) 
Снимка: Архив

Товарният кораб "Сигнус" завърши мисията си на Международната космическа станция

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: Pixabay

Учени: Микропластмасата помага на опасни вируси да оцеляват в сладки води

Китай изведе в орбита нов спътник за наблюдение на Земята

Китай изведе в орбита нов спътник за наблюдение на Земята

Успешните мисии на китайските тайконавти в околоземна орбита показват отличното развитие на космическите технологии на страната

Успешните мисии на китайските тайконавти в околоземна орбита показват отличното развитие на космическите технологии на страната

Откриха останки на бебе мамут (Видео)

Откриха останки на бебе мамут (Видео)

Астрономи от Университета на Аризона (UA) са разработили модел на VY Canis Majoris, червен хипергигант, който е възможно най-голямата звезда в Млечния път и те ще използват този модел, за да предскажат как ще умре.

Как ще умре най-голямата звезда в Млечния път? (Видео)

СНИМКА: Pixabay

Учени: Има връзка между избора ни на приятели и телесната ни миризма

Последно от

Последно от

Най-важното