Покупка на подземен ресторант за офис взриви пловдивските адвокати

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11877245 Покупка на подземен ресторант за офис взриви пловдивските адвокати Покупка на подземен ресторант за офис взриви пловдивските адвокати www.24plovdiv.bg
Помещението на партерния етаж, което трябва да стане семинарна зала.

Ръководството на колегията планира да придобие недовършен имот, тегли заем и вдига членския внос

От дни пловдивски адвокати водят спорове и дебати, след като ръководството на местната колегия реши да купи подземен ресторант, за да разшири офиса си.

Имотът се намира в “Легис център”, в сградата е и сегашното седалище на местната адвокатура и необходимостта от още помещения е безспорна.

Само че юристите не са съгласни, че изборът на ресторантско помещение с прилежащите складови площи и санитарни възли е добър. При това тази част не е довършена и няма акт 16. Помещенията са на 3 нива – най-горното е партерно, другите 2 са под земята.

По плановете на Адвокатския съвет в Пловдив на двете подземни нива трябва да бъдат разположени архивът и библиотеката, а на партера да има заседателна зала.

“Имаме нужда от зала и библиотека, но Адвокатският съвет организира тази покупка по непрозрачен начин и това предизвика брожения”, убедена е известната правозащитничка Емилия Недева, бивш шеф на колегията. (Виж позицията по-долу.)

Цената на строената за заведение част от сградата е 360 000 евро,

други 35 000 евро ще трябва да бъдат дадени за довършването и издаването на акт 16. Имотът е с площ от 353 кв. метра. Несъгласните с това решение адвокати намират сумата за висока и се бунтуват, че за да я плати, ръководството се готви да вземе заем от 300 000 лв. от Висшия адвокатски съвет.

Пловдивската колегия има заделени пари, но и със заема няма да стигнат за сделката и затова членският внос се вдига двойно - от 10 на 20 лв. месечно. Това отпуши недоволство в гилдията.

Решението за покупката на имота и за вдигането на членския внос е взето на 16 юни, когато от 11-те души в съвета са присъствали 10. Петима са гласували “за”, други 5-има - “против”, и решаващият глас в подкрепа на решението е бил на шефа на колегията адвокат Георги Баев.  

“Цялата колегия е полудяла. Събираме подписка за свикване на извънредно общо събрание”, обясни адвокат Зоя Тошкова. От необходимите за извънреден форум 450 подписа до сряда сутринта вече бяха налични 366. Адвокатите в Пловдив са 1250.

Адвокат Белин Узунов е сезирал шефката на Контролния съвет на колегията

Доротея Будакова със сигнал, в който нарича “странно” взетото решение за покупка на имота.

“Арогантността на начина на вземане на решението и поведението на взелите го са неприемливи за основната част от колегията. Липсата на диалог отваря огромна пропаст между адвокатите и т.нар. ръководство в момента.

Отношението на същите към членската маса е пренебрежително. Вие следва да направите мост между нас, сполучливо разрушен от адвокати, случайно попаднали в ръководните органи”, пише Узунов до Будакова.

“Имаме спестени пари и решихме да ги инвестираме в имот, за да не ги изяде инфлацията. Логично беше да потърсим помещения в същата сграда. Няма да коментирам сделката, която още не се е случила, но цената е добра.

Това са вътрешни въпроси на адвокатурата и не смятам, че трябва да бъдат коментирани по медиите”, отсече Георги Баев.

Недоволството в гилдията се разраства заради опасения, че имотът не може да бъде узаконен

“Ако са можели да го довършат и да му изкарат акт 16, за 15-те години от узаконяването на сградата щели са да го направят. Такива помещения обикновено се ползват за нощни клубове, защото са под земята. Щом толкова години стои заключено, значи има проблем”, твърдят адвокати.

Според други техни колеги част от партерното помещение е построено незаконно и няма как да получи акт 16. Дори и тези опасения да са неоснователни, адвокатите не харесват въпросното помещение на кота нула.

“По същество то е един Т-образен коридор”, обясняват те. Помещенията са заключени, но оглед на място от задния двор, към който гледа бъдещата зала, показва, че действително не става дума за просторен салон. Имотът е на груб строеж и трябва да се довършва, което поражда още тревоги.

Емилия Недева: Процедурата е непрозрачна

и затова буди съмнения

Адвокат, който не може да плати 20 лв. членски внос, по-добре да си потърси друга работа

РАДКО ПАУНОВ

Адвокатската колегия в Пловдив има нужда от разширяване. Ужасена съм от твърденията на колеги, които смятат, че нямаме необходимост от библиотека, при положение че разполагаме с ценни томове, които вече трудно може да бъдат намерени и в антикварните книжарници.  

Това са сборници, трудове по теория на правото и др. Адвокатите, които не четат, считат, че нямаме нужда от това.

Необходима ни е семинарна зала, както и разширение на работните помещения на служителите, които сега работят на тясно. Най-добре е имотите, които обслужват нуждите на колегията, да бъдат на едно място.

Не мога да се ангажирам с това, че избраният имот е най-подходящ. Без да коментирам цената, не виждам пречка това подземно помещение да стане семинарна зала.

Години наред заседавахме в бункер, наречен Специализиран съд. Там се провеждаха открити съдебни заседания в зали без прозорци. Дали се намира такова помещение под земята, или на първо ниво, то пак разчита на климатична инсталация.

Проблемът на този имот не е, че е под земята. В него могат да бъдат разположени зала и библиотека. Важно е дали цената е удачна, независимо че не е завършен. Трябва да се направи обоснован икономически анализ, за да се види дали сделката е изгодна, при положение че ще са нужни довършителни работи.

Смятам, че Адвокатският съвет организира тази покупка по непрозрачен начин, което създава брожения и съмнения. Когато бях председател на Адвокатската колегия, закупихме съществуващите помещения в “Легис център”, като свикахме нарочно общо събрание и на него инвеститорът присъстваше с архитектурния проект, по който се правиха разяснения.

И колегията гласува покупката на конкретния имот, а не мандат на съвета той да избира. Считам, че така се прави.

Всички професионални общества трябва да имат определен фонд, който се натрупва, а не единствено да покриват разходите си. Адвокат, който не може да плати 20 лв. членски внос за колегията, според мен по-добре да си намери друга работа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Асена Сербезова

Шефът на болница “Св. Екатерина” взел 952 хил. лв. за 3 години и 4 месеца като хонорари

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Асен Василев.
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Опит да презаредят “Промяната” за още 6 месеца с Асен Василев (Обзор)

Асен Василев СНИМКА: Велислав Николов

Асен Василев: Не сме говорили със Слави Трифонов, нямаме и намерение

Суецкият канал

СНИМКА: РОЙТЕРС

Най-големият контейнеровоз в света премина през Суецкия канал

Виктория Василева
СНИМКА: БНТ

Василева от ИТН потвърди, че напуска парламента: Много събития се разминават с представите ми

Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години

Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Маймунската шарка вече е регистрирана на няколко континента

Наличието на вируса на маймунската шарка в спермата "не е нито рядко, нито случайно"

Костадин Костадинов

Сигнал в прокуратурата срещу Кирил Петков заради гоненето на руски дипломати

Една доза от ваксината на “Пфайзер” и “Байонтек”

Изпълнителният директор на "Пфайзер" дари премия от 1 млн. долара на Музея на Холокоста в Солун

Симптомите на маймунска шарка са треска, характерен обрив и подути лимфни възли. СЗО подчертава, че е важно да бъде разграничена от други заболявания като варицела, морбили и бактериални кожни инфекции. Снимка СЗО

СЗО призовава за спешни действия срещу маймунската шарка в Европа

Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак

Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак

Украйна е един от големите износители на зърно.

Украйна поискала от Турция да задържи руски кораб, който превозва откраднато украинско зърно

Последно от

Последно от

Най-важното