Ирина Величкова, кандидат за шеф на БНТ: Детски и културен канал вместо спортен

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11901435 Ирина Величкова, кандидат за шеф на БНТ: Детски и културен канал вместо спортен Ирина Величкова, кандидат за шеф на БНТ: Детски и културен канал вместо спортен www.24plovdiv.bg

"Остави двама души да си говорят в студиото и телевизията умира." С този цитат от Хачо Бояджиев юристката Ирина Величкова обясни, че новините и публицистичните предавания на БНТ трябва да изглеждат по различен начин. Направи го, попитана от Габриела Наплатанова от СЕМ какви ще са новините под нейното ръководство, тъй като в концепцията й основно ставало дума за филми и имало само половин страничка за новини.

Величкова беше вторият кандидат за генерален директор на обществената телевизия, която се яви днес в конкурса, организиран от Съвета за електронни медии.

Ако спечели, ще превърне БНТ 2 в детски и образователен канал, а БНТ 3 ще е за култура. Така настоящите 4 политематични канала ще бъдат намалени за сметка на монотематични.

БНТ 1 ще остане с политематичен профил, но програмата ще бъде променена след проучване на аудиторията. Целта е тя излезе от комфорта на студията си и да се завърне в реалността. Според Величкова липсва покритие с картина, както и правилно таргетирани филми. Тя предлага вечерният филм да бъде показван веднага след новините. Даде пример с американския сериал "Ханибал", който БНТ показва в 23,30 ч, и обясни, че тя например не може да го гледа, защото на следващия ден е на работа. Малката подробност е, че "Ханибал" съвсем умишлено е в късния часови пояс заради съдържанието си, което е буквално страшно и не е предназначено за малка и млада аудитория.

Така или иначе, по думите й културата не се преразказва, тя трябва да се показва и съпреживява със средствата на телевизията.

Необходима е и програма за т.нар. семеен уикенд, за да може родителите примерно да показват на децата си защо е добре да се гледат старите български филми.

Според концепцията на Величкова БНТ 2 ще е специализирана програма с детско-образователен профил, ще има конкурси за младежки предавания, ще бъдат възстановени и детската редакция, и редакция "Образование".

Перспективата за БНТ 3, който е познат като спортния канал на обществената телевизия, е да се развие изцяло като канал за култура, тъй като има достатъчно спортни канали в българския ефир. Работното заглавие е "АРТ БНТ" и в него ще има две основни направления - кино и концерти. Късометражни филми няма къде да се гледат, а в момента има бум, обясни Величкова.

БНТ 4 ще остане за българите в чужбина със специализирани новини и подбрани предавания конкретно за тях.

Тъй като Величкова е била главен юрисконсулт на БНТ по времето на Кирил Гоцев, за членовете на СЕМ бе особено интересна историята около договора на БНТ с руската рекламна агенция "Видео интернешънъл", чийто договор е подписан именно от сегашната кандидатка за генерален директор.

"Подписът ми е по законосъобразност. Има и становище на СЕМ от 10 февруари 2004 г., според което договорът не противоречи на императивни разпоредби в закона", обясни Величкова. По думите й за този договор трябва да бъде питан Иван Такев, омбудсман на БНТ, който по онова време е бил в управителния съвет и е трябвало да каже дали е целесъобразен.

На въпроса дали би сключила такъв договор с подобни условия, ако стане директор на БНТ, Величкова обясни, че ситуацията тогава е различна от сегашната и няма как да се повтори. "В онези години БНТ все още имаше надежда, че може да изкара пари от реклама", каза тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Злато

Силният долар изпрати златото в дълга губеща серия

Жп релси

Втора смърт на жп линии в Пловдивско, момче от Карлово се хвърли под машина за траверси

Любомир Каримански. Кадър БНТ

Любомир Каримански: Ние от ИТН не сме свалили кабинета

"Синеуърлд груп" (Cineworld Group), се готви да обяви несъстоятелност. СНИМКА: РОЙТЕРС

Втората по големина в света верига киносалони се готви да обяви несъстоятелност

Бойко Рановски

Бойко Рановски отново поема ДАИ

Елена Гунчева

Бившата депутатка от Пловдив Елена Гунчева прописа стихове

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Водещите фондови пазари в Европа закриха днешната търговска сесия предимно в червено.
Снимка: Пиксабей

Европейските борси закриха в червено под натиска на лошите данни от Германия

Стрелба в оживен търговски център в Швеция

Стрелба в оживен търговски център в Швеция

"Северен поток 1" СНИМКА: Архив

"Газпром" спира доставките по "Северен поток-1" на 31 август за три дни

Руски туристи на почивка у нас.
Снимка: Архив

"Политико": Кипър и Гърция са против забраната на визи за руски туристи

Подписаният от Путин указ предвижда прехвърляне на всички дялове в Сахалин-2 в нова руска компания, учредена от държавата.
Снимка: Радио Китай

Японски газови компании смятат да се върнат в руския проект "Сахалин-2"

Росен Христов

Договорихме свободен терминал за доставката на втечнен газ от САЩ. Но само за един танкер и само за октомври (На живо)

Последно от

Последно от

Най-важното