С 388 хил. лв. за ремонт отварят Бузлуджа за туристи (обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11903690 С 388 хил. лв. за ремонт отварят Бузлуджа за туристи (обзор) С 388 хил. лв. за ремонт отварят Бузлуджа за туристи (обзор) www.24plovdiv.bg
Монументът на Бузлуджа
Монументът на Бузлуджа

Очакванията са това да стане до Нова година

Областната управа на Стара Загора, като собственик на бившия Дом-паметник на БКП на връх Бузлуджа, спечели проект за 388 хиляди лева пред Министерството на културата. С парите, които са от сесията на Министерството на културата за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижими културни ценности в рамките на средствата, предвидени по бюджетна програма: "Опазване на недвижимото културно наследство - 2022 г.", паметникът ще бъде обезопасен и отворен за туристи до края на годината. Това съобщи днес за "24 часа" арх. Дора Иванова, председател на фондация "Проект Бузлуджа", която заедно с община Казанлък е партньор на областната управа по този проект.

Очакванията са обектът да бъде отворен до края на годината за туристи, тъй като изразходването на средствата по проекта с МК трябва да бъдат отчетени до 15 ноември т.г. Входът ще бъде с билети, вероятно на цени между 10 и 30 лева.

Сега отпуснатите пари ще стигнат, с тях трябва да се направят основно три неща: чрез алпийски способ да се отстранят падащите предмети от покрива на сградата и така той да бъде обезопасен, да се довърши консервацията и реставрацията на куполната мозайка, като над нея бъде изградено защитно покритие, и да бъдат монтирани пътеки с парапети за посетителите, обясни арх. Иванова.

По-рано бе съобщено, че за обезопасяването на покрива, който е с обща площ 2500 квадратни метра, са необходими по 75 лева на квадрат или общо 187 500 лева. На по-късен етап следва и ремонт на целия покрив, който ще струва 5 милиона лева. Парите за него ще се осигуряват тепърва.

Договорът за новия проект между Министерството на културата и областната управа в Стара Загора тепърва ще бъде подписан, за него първо съобщи на сайта си културното ведомство. Помощта на държавата стана възможна, след като най-после миналата есен "чинията" получи статут на недвижим паметник на културата с национално значение.

Едновременно с това продължават и акциите за набиране на доброволци и на дарения за сградата. Сред най-важните инициативи тази година е второто издание на фестивала "OPEN BUZLUDZHA 2022". Сега той ще се проведе на 19, 20 и 21 август на старопланинския връх под мотото "Ти си ключът. Отвори Бузлуджа" с участието над 40 музиканти. В рамките на кампанията желаещите граждани и фирми могат са станат собственици и на ключ за "чинията" на връх Бузлуджа. Ключовете са 4 вида - железен, бронзов, златен и мастерик /шперц/, с който могат да бъдат отключени всички врати. Цената на тези ключове е между 6 и 48 хиляди лева. Акцията е подобна на миналогодишната за осиновяването на мозайките от външния кръг на сградата, благодарение на която с помощта на щедри дарители те бяха консервирани и запазени от по-нататъшни атмосферни влияния.

Всички дарители бяха отличени от вестник "24 часа" в кампанията "Достойните българи" на 2021 година. Сред тях е и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която не успя да получи лично отличието си по време на церемонията през януари т.г. в София. Днес арх. Дора Иванова връчи грамотата и медала на г-жа Стоянова, която призна пред медиите, че цени най-много това си отличие сред многобройните, които получава, защото то й е присъдено лично, а не в качеството й на кмет на общината. Стоянова изрази увереността си, че когато "чинията" на връх Бузлуджа бъде отворена за туристи, тук ще се качат и тези, които не я харесват, за да се насладят на един уникален обект за туризъм, който не е натоварен с идеология.

Община Казанлък е включила паметника, който е на нейна територия, в концепцията си за устойчив туризъм, която е част от програмата на ЕК "Градски дневен ред", в която общината участва от 2019 година. "В европейската програма се включихме с монумента, който е част от темата за дисонантното /противоречивото/ наследство. Неотдавна той беше представен на конференция в Рим и предизвика огромен интерес. Имаме покани да представим проекта в Германия, Белгия и Португалия", допълни главният архитект на общината Георги Стоев.

Казанлък е единствената българска община, която участва в програмата с концепция за устойчив туризъм, която е част от партньорството за култура и културно наследство.

Програмата "Градски дневен ред" се наблюдава пряко от Министерството на външните работи на Германия и на културата на Италия, а включените в нея инициативи могат по-лесно да получат европейско финансиране, стана ясно на пресконференция днес в община Казанлък.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Министър Минеков за бюджета за култура: Изключително тъжен е

Министър Минеков за бюджета за култура: Изключително тъжен е

Зам.-министърът на земеделието откри ловния сезон

Зам.-министърът на земеделието откри ловния сезон

Жътвата започна и това натисна цената на хлебната пшеница надолу, а вносът от Украйна намали още повече котировките

СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ

Зърнопроизводители: Никой не ни купува житото заради вноса на украинско

Снимка: "Неохим" АД

"Неохим" спря работа заради скъпия газ, освобождават работници

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

Йорданка Фандъкова: Няма да има недостиг на газ за софиянци

Полиция
ИЗТОЧНИК: Pixabay

Катастрофа на 283-ия км на АМ "Тракия" в посока Бургас, движението е в една лента

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Маските в Северна Корея остават задължителни в пограничните райони
СНИМКА: Pixabay

Северна Корея отменя задължителното носене на маски

Мястото на катастрофата на бул. "България" в Пловдив. Тази сутрин БМВ-то още беше там.

СНИМКИ: Дани и Васко Георгиеви от група "Забелязано в Пловдив и околността".

БМВ потроши спирка в Пловдив, късният час предотврати да няма жертви (Снимки)

Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Конгресът на САЩ прие пакет от мерки за 430 млрд. долара, който да намали инфлацията

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Русия предупреди САЩ: има риск за отношенията им, ако я обявят за държава спонсор на тероризма

Назначиха д-р Кирил Делев за зам. областен управител на Монтана

Назначиха Кирил Делев за заместник областен управител на Монтана

ПАВЛИНА ИЛИЕВА

Всички чужди туристи по морето правят резервациите си от днес за утре

Последно от

Последно от

Най-важното