За кого пада таванът на пенсиите

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11921130 За кого пада таванът на пенсиите За кого пада таванът на пенсиите www.24plovdiv.bg
От 1 юли пенсиите се вдигат с 10%. 
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
От 1 юли пенсиите се вдигат с 10%. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Само 1000 най-богати пенсионери няма да си вземат цялата сума

Таванът на пенсиите ще се вдигне на два пъти през тази година. От 1 юли той ще се вдигне от 1500 на 2000 лв. Следващото увеличение ще бъде през октомври, когато той ще стане 3400 лв. Това окончателно решиха депутатите във вторник с приемането на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Това обаче не означава, че всички хора, които сега получават 1500 лв., от 1 юли ще вземат 2000 лв.

По-високата сума ще е само за възрастните, чиито реални размери са 2000 лв. или нагоре. Така, ако човек сега има действителен изчислен размер на пенсията от 1600 лв., заради тавана получава 1500 лв., а с бонуса от 60 лв. сумата става - 1560 лв. От 1 юли неговата пенсия ще се увеличи първо с 10% и после към нея ще се добави и бонусът от 60 лв. Така действителният му размер ще е 1710 лв. Толкова ще остане и след октомври.

Ако човек в момента има реално изчислена пенсия от 2040 лв., той взема 1560 лв. заедно с бонуса. От 1 юли тя ще се преизчисли с 10% и към нея ще се прибави бонусът от 60 лв. Така действителният размер ще бъде 2304 лв., но заради ограничението от тавана той ще получава 2000 лв. От 1 октомври таванът се вдига на 3400 лв. От тази дата пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят още веднъж, като този път се взема предвид по-голямото от увеличението на осигурителния доход или инфлацията за предходната година. Ако това преизчисление не донесе допълнително увеличение - то пенсионерът ще получава реалните си 2304 лв. от 1 октомври.

В момента таванът от 1500 лв. ще ограничава 33 200 души, а вдигането му до 2000 лв. от 1 юли ще ги свие до 14 600. От октомври пък едва 1000 от най-богатите възрастни българи ще останат ограничени от 3400 лв.

“Таванът на пенсиите ще се изравни с максималния осигурителен доход, той позволява в този размер всички да получат реалния размер на пенсиите си”, обясни във вторник шефът на социалната комисия Искрен Арабаджиев. Той увери, че този таван ще продължи да расте с максималния осигурителен доход, който пък ще се обвърже със средната работна заплата.

От началото на годината отпаднаха 3-те “златни години” и пенсиите се изчисляват само с дохода от 2000 г., затова максималният осигурителен доход се явява естествен ограничител на новоотпуснатите пенсии. Арабаджиев припомни, че в миналото е имало известното изкривяване. Преди години нямаше максимален осигурителен доход, а Националният осигурителен институт има дигитален архив от 1997 г. Това би позволило в ограничени случаи

човек да се е осигурявал на огромни суми за много кратки периоди и срещу това да получава над 10 хил. лв. пенсия

Тези пенсии са единици, но има и няколко, които заради преизчисляването и осъвременяването през годините са стигнали до 20 хил. лв.

Вдигането на максималният осигурителен доход връща доверието в системата и всеки, който се осигурява на максимума, ще получи реалния размер на пенсията си, обясни Арабаджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Илюстрация: ЦИК

До момента 14 партии и 1 коалиция се регистрираха в ЦИК за изборите

Екипажът се състои от доброволци, облечени в римски туники

Реплика на римски кораб плава по Дунав

24-годишният Хади Матар, обвинен в опит за убийство на писателя Салман Рушди

Майката на нападателя на Салман Рушди се отрече от сина си

Снимка: Пиксабей

214 нови случая на ХИВ в България от началото на годината

Алберт Бурла

Главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла с КОВИД-19

Ще бъдат наложени нови правила за контрол на вредителите.

Страната ни трябва да намали пестицидите с 35%

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Районният съд в Асеновград.

Настаняват в дома в Нареченски бани осиновено момиче, бягало от къщи

Пожарът се разраства

Частично бедствено положение в Любимец и Харманли заради големия пожар

Цените на тока в Европа пак полудяха - близо са до 500 евро за мегаватчас

Цените на тока в Европа пак полудяха - близо са до 500 евро за мегаватчас

Само за домакинства, които получават помощи за отопление, ще бъде допустимо поставянето на фотоволтаични инсталации, включително и батерии, при условие че новата отоплителна алтернатива е термопомпа тип въздух-въздух.

1,5 млрд. евро дава ЕС за околната среда. Вместо за коли на ток, пари за ВЕИ на покрива

Председателят на Патентно ведомство Таня Найденова.

Министерството на икономиката: Освободената шефка на Патентното ведомство е била в чужбина без отпуск

Полицай Снимка: Пиксабей

Пиян полицай в Япония изгуби документи с личните данни на 400 души

Последно от

Последно от

Най-важното