Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11933305 Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак Неочакван ефект: войната в Украйна изравни скъпата манатарка с пачия крак www.24plovdiv.bg

 Украинците, които са били голям износител, са с оръжие в ръка и други ги изместват на пазарите в Европа

В сравнение с миналата година гъбите са повече, казва Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване в Смолян. Тя е доволна от едрата манатарка, която е открила. На снимката вдясно - пачият крак държи висока цена това лято.
В сравнение с миналата година гъбите са повече, казва Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване в Смолян. Тя е доволна от едрата манатарка, която е открила. На снимката вдясно - пачият крак държи висока цена това лято.

 Този бизнес, макар и свит, у нас достига приходи от милиони

В момента в
 горите край Смолян се 
намира едновременно 
и пролетна, и лятна (вдясно) манатарка.

СНИМКИ: АВТОРЪТ
В момента в горите край Смолян се намира едновременно и пролетна, и лятна (вдясно) манатарка. СНИМКИ: АВТОРЪТ

 Луната върви към пълнолуние и гъбата се увеличава, когато има намалена, и гъбите намаляват, обяснява Рахим Ферев, едър изкупвач и износител на диворастящи плодове

Опитните гъбари вече си заминават един по един, а младите стоят по пейките. Не им е до гъби, въпреки че тия дни може да си изкарат по стотина лева на ден. Гъбите ще останат необрани, казва Асен Пашалийски, изкупвач на гъби в Смолян. Един опитен и дългогодишен гъбар дневно събира по 30 кг манатарки. След дъждовете и затоплянето на времето гъбите в Родопите са в изобилие. Тази година обаче много малко хора ги събират. Тия дни излизат предимно за манатарка, жълт и златист пачи крак.

Манатарката първо качество се търгува за 8 лева на килограм, а второто е 3 лева. Пачият крак е на7 и 8 лв. килото.

Заради войната в Украйна цената на пачия крак е висока. Никога не е била равна на цената на манатарката. Украйна е много голям износител на пачи крак. Сега там има война и не се берат гъби. Именно заради отсъствието изкупната цена е висока, обяснява Пашалийски.

Той изкупува гъби на пункт на изхода на Смолян и всяка вечер ги вози до склад в Пазарджик. Преди пандемията е имало база в Чепеларе, но затворила, защото не могат да си намерят работници да ги обработват.

Изкупвачите на гъби обаче смятат, че с времето има едно по-цивилизовано отношение към диворастящите гъби. Преди години пишман гъбари са носили мухоморки, мислейки, че предават ядливи гъби, и се обиждали, че ги дискриминират.

Измамници носели манатарки, инжектирани с вода,

за да тежат повече. Други пък ги пръскали със спрей, за да постигнат по-високо качество. Ако не се внимава при изкупуването, щетите остават за сметка на изкупвачите.

Манатарката си остава царицата не само за обикновените берачи, но и за прекупвачи и търговци, които вече са изградили стабилна мрежа за пласмент. Първокласните пънчета се продават веднага, а ниското качество се суши, после се продава по-скъпо или влиза в употреба за лична консумация.

Родопчани я ценят, а за качествата ѝ се носят легенди -

тя е пречистващо кръвта средство и се ползва като естествена виагра

От години цели села се препитават основно благодарение на манатарката, както и пачия крак и другите диворастящи из района гъби.

“Когато вали и има мъгла, а през деня температурите са високи, гъби има навсякъде. Дори обаче атмосферните условия да са налице, ако гъбарите са кът, стоката, която храни много хора, ще си изгние в гората”, коментира опитният гъбар Рамадан Дунков. Той е вече на 78 години и не може да обикаля по баирите както преди.

Средно с по 15-20% е спадът на количествата гъби от всяко населено място, от което изкупувам гъби. Гъбарите са в чужбина. Ненапразно миналата година в разгара на COVID пандемията от Англия изпратиха два самолета за работници от нашия край, за да им прибират реколтата. Тук хората са трудолюбиви, но им е по-изгодно да са в чужбина. Манатарки има много сега. За тях е нужна много вода и топлина и в момента има всички условия. Но тази ситуация активира и насекомите, които я повреждат. Вълната скоро ще спре.

Луната върви към пълнолуние, гъбата се увеличава, когато има намалена Луна, и гъбите намаляват.

При новолуние Луната дърпа влага към земната кора и провокира гъбообразуването, казва Рахим Ферев от фирма в Доспат, която е един от големите износители.

Фамилията му има предприятие за преработка на пресни, замразени и сушени гъби и плодове. Според Ферев, който изнася директно гъби в западноевропейските държави, търсенето в кризата е намаляло.

Контрагентите настояват да купуват гъбите на цени отпреди кризата, но няма как да стане - транспортните разходи, токът и заплатите са други, но върви търговията.

Ресторантите и там сега не са пълни, следователно и консумацията е по-ниска. В България се пласира много малка част от количествата. Пазар има в Европа, но е по-слаб. През последните години Турция се намесва мощно в търговията с гъби. На ден там се берат по 300-400 тона.

Основно се занимават строителни фирми, които имат свободен финансов ресурс в момента. Имат големи бази покрай строителния бизнес и просто купуват хладилници за съхранение, обяснява Ферев.

Около язовир “Доспат” всяка година идват много хора, които, освен че си почиват, тръгват из планината за гъби и боровинки. Те не са основни доставчици на продукта като местните берачи, а просто опитват за няколко дни да спечелят покрай отпуска нещо.

Само преди 10-15 години основни източници на диворастящи гъби на пазара били България и Сърбия и печалбите са били големи. Тогава цели къщи са били строени с приходите от гъби.

Сега в Румъния, Сърбия, Полша, Франция се берат гъби, в Русия - също. По неофициална информация бизнесът с гъби в България, макар и свит, е надминал 6-цифрена сума в евро.

“В сравнение с миналата година гъбите са и повече, и са по-качествени”, казва Захаринка Билянова, собственик на пункт за изкупуване.

Заради климатичните промени, изсичането на горите и след вандалско бране гъбите прогресивно намаляват според Билянова.

Преобладаваща част от диворастящите от Родопите се отправят към европейски страни.

Много обикалях. От сутринта съм в гората. За да си спестя разходи за гориво и да не ни е страх от мечки, в гората се събираме няколко души. Всеки бере сам за себе си, просто сме в една компания. Много е изморително, надничаме под всяка елха, не се разхождаме като туристи. Гъбата е много лъжовна, намериш 2-3 в даден район, продължиш напред с надежда за още, но се окаже, че вървиш с часове, а нищо не си набрал, обяснява младеж от ромската махала в града, който взема на пункта 50 лв. за набраното количество.

Те са свестни момчета. Вместо да се занимават с глупости, се трудят и изкарват честно прехраната си, хвали ги Билянова. Всяка сутрин берачите стават в 5 ч и плъзват по баирите. Групата се оплаква, че често опитните гъбари ги плашат с мечки.

Няма такова нещо, само ги хокаме за грубото им отношение към гъбите, някои от тях скубят мицелите и догодина няма да има и за нас, казват ветерани.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Писмото е адресирано до Роберта Мецола СНИМКА: Ройтерс

Евродепутат призова да спрат пътуванията между Страсбург и Брюксел

Бойци на "Ислямска държава" СНИМКА: Ройтерс

Израел арестува трима мъже за връзки с "Ислямска държава"

Калоян Методиев

Калоян Методиев: Качакова рева в кабинета ми да я върнем в Лос Анджелис

Илюстрация: ЦИК

До момента 14 партии и 1 коалиция се регистрираха в ЦИК за изборите

Екипажът се състои от доброволци, облечени в римски туники

Реплика на римски кораб плава по Дунав

Снимка: Пиксабей

214 нови случая на ХИВ в България от началото на годината

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Алберт Бурла

Главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла с КОВИД-19

Мъжът е задържан

Гръцката полиция откри 1,2 млн. евро и наркотици в бивш участник в риалити

Ще бъдат наложени нови правила за контрол на вредителите.

Страната ни трябва да намали пестицидите с 35%

Районният съд в Асеновград.

Настаняват в дома в Нареченски бани осиновено момиче, бягало от къщи

Пожарът се разраства

Частично бедствено положение в Любимец и Харманли заради големия пожар

Цените на тока в Европа пак полудяха - близо са до 500 евро за мегаватчас

Цените на тока в Европа пак полудяха - близо са до 500 евро за мегаватчас

Последно от

Последно от

Най-важното