Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11933536 Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години www.24plovdiv.bg
Влакът Сараево-Плоче тръгва след прекъсване от почти десет години

Сезонният високоскоростен влак потегли от жп гара Сараево за Плоче след прекъсване от почти десет години. По този повод премиерът на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) Фадил Новалич каза, че пътуването по този участък е едно от най-интересните не само в Европа, но и в света, предаде специално за БТА босненската агенция ФЕНА.

Новалич посочи, че е съвсем ясно, че в развитите страни "гръбнакът" на транспорта са железниците, а не автомобилният транспорт.

„И ние се грижим за нашите железници, за да могат да поемат тази роля, като те вече са поели ролята на товарен транспорт. Ние сме регионален лидер в товарния транспорт с превоз от милиони тонове“, каза министър-председателят на ФБиХ.

Той подчертава, че правителството на ФБиХ има сериозни и големи планове и намерения, по отношение на железниците на ФБиХ и че откакто е на поста, планира преструктурирането на тази компания.

Днешната церемония, добави Новалич, е посветена на увеличаването на международния пътнически транспорт.

„Сега преговаряме с железниците на Република Сръбска и Република Хърватия за високоскоростен влак и до Загреб“, каза Новалич.

Генералният директор на босненските железниците Енис Джафич каза, че това е първият международен високоскоростен влак по маршрута Сараево-Плоче и напомни, че след 8,5 години най-накрая е постигнато споразумение с Хърватския железопътен пътнически транспорт за повторно отваряне на международна линия.

Той съобщи, че линията Сараево-Загреб ще се движи по ново разписание. До декември, когато влиза в сила то, ще се работи по техническа подготовка, създаване на влаков капацитет и персонал, който ще е необходим за възстановяването на тази международна линия.

„Железниците на ФБиХ се стремят да изпълнят задълженията си към икономиката и пътниците, за да направят транспорта възможно най-удобен, икономичен и достъпен и доказателство за това е, че през последните седем години регистрираме постоянен ръст на пътническия превоз, както и увеличаване на превозените товари“, каза Джафич.

„За първи път транзитни стоки от Босна и Херцеговина отиват за Сърбия, Унгария, Чехия и Словакия през пристанище Плоче, което доказва нашата стабилност“, завърши той.

Влакът Сараево - Плоче ще се движи в петък, събота и неделя. Той тръгва от Сараево в 7:15 ч. и пристига в Плоче в 10:36 ч. Обратно влакът тръгва от Плоче в 18:26 ч. и е в Сараево в 21:51 ч. Цената на двупосочния билет е 41.40 конвертируеми марки, а в едната посока е 25 конвертируеми марки.

Пътниците, които искат да пътуват с този влак, трябва да си купят билет не по-късно от 14.00 ч. на предходния ден, като предоставят своето име и фамилия, година на раждане и номер на паспорт.

Билети се продават на специални места в Сараево, Хаджичи, Конич, Мостар и Чаплина. Тази процедура е задължителна с цел по-ефективен митнически контрол и съкращаване на времето при преминаване на държавната граница между Босна и Херцеговина и Република Хърватия в Чаплина.

Възстановяването на тази линия е продължение на една 120-годишна история, прекъсната през 2013 г.

Железопътната линия от Сараево до Плоче е започната от Австро-Унгария, продължена от Кралство Югославия и завършена от Социалистическа федеративна република Югославия. Железницата е изградена на няколко етапа и е един от най-големите транспортни и инфраструктурни проекти на миналия век.

Линията е дълга почти 200 километра, с 27 жп гари, 71 моста и 106 тунела. Тунелите са дълги около 37 километра, като най-дълъг – над 3 км - е тунелът „Иван“, прокопан през едноименната планина.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с агенция ФЕНА)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Намаляването на млекопроизводството е тенденция във всички държави от ЕС.

С 2% намалява производството на мляко в ЕС

Река Одер  СНИМКА: Pixabay

Германия и Полша разследват мъртвата риба в река Одер

Темида
СНИМКА: Архив

Бизнесмен иска 300 хил. лв. от прокуратурата, съдът му даде 4000

Московската борса частично отвори за чуждестранни инвеститори

Русия отвори пазара си на облигации за инвеститори от "невраждебни" държави

Ана Бърнабич ще има среща с представители на протестиращите

Земеделците в Нови Сад готвят блокада на пътищата

Емерсон Фитипалди (вляво)

Двукратен шампион във Формула 1 се кандидатира за място в Сената на Италия

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Спад се отчете по световните борси на голяма част от културите.

Земеделските култури отчитат спад на световните борси

Еманюел Макрон СНИМКА: Ройтерс

Френската армия се изтегли окончателно от Мали

Никола Минчев

Никола Минчев: Утре ще вземем окончателно решение за коалиране с ДБ

Само едно от момчетата, чийто състояние е най-тежко, ще остане на носилка по време на цялото пътуване до Белград.
Снимка: Ваньо Стоилов

Привлякоха като обвиняем 40-годишния шофьор на сръбския рейс, удължиха му ареста

Председателят на Патентно ведомство Таня Найденова.

Министерството на икономиката: Освободената шефка на Патентното ведомство е била в чужбина без отпуск

Радио Китай: Доверието в ЕС се понижава заради двойните му стандарти

Радио Китай: Доверието в ЕС се понижава заради двойните му стандарти

Последно от

Последно от

Най-важното