По-умният и недипломатичният сменя емоционалния биткаджия

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11934252 По-умният и недипломатичният сменя емоционалния биткаджия По-умният и недипломатичният сменя емоционалния биткаджия www.24plovdiv.bg
Кирил Петков и Асен Василев
Кирил Петков и Асен Василев СНИМКА: Николай Литов

В дъждовната вечер на 16 ноември 2021 г. двама репортери на “24 часа” се връщат след интервю с лидерите на “Продължаваме промяната”. Два дни по-рано те са триумфирали на изборите. Обсъждат, естествено, Кирил Петков и Асен Василев - единият два часа е стоял със стиснати юмруци като за бой, докато усмихнато е обяснявал колко светъл ще е животът оттук нататък. А вторият изключително спокойно се е включвал в интервюто с категорични и нетърпящи възражение коментари.

Тези първи впечатления, оказва се по-късно, са напълно точни.

Той е “биткаджия, пука му и не изоставя приятелите си”, но и лесно се пали, трудно променя курса, понякога се захваща с леко странни каузи, описва Асен Василев своя партньор в политиката и приятел в живота.

За Кирил Асен е “умен, аналитичен и добър приятел”, но и “се успива сутрин, понякога закъснява и винаги избира най-скъпото вино”.

До петък първият бе премиер, а вторият- вицепремиер и финансов министър. Днес вторият става първи и… може би ще си разменят местата изцяло в евентуален бъдещ кабинет. Ако мине в парламента.

А преди дни Петков май обиди Василев дали става за министър-председател като каза, че му е рано да е премиер. Отговорът -

при тях двамата "няма значение кой е отпред и кой е отзад”

Но все пак Петков виждаше себе си на първия пост в изпълнителната власт.

Какво ги е събрало преди повече от 15 години, по какво се различават и ще продължат ли да пеят в дует, ако получат един труден нов мандат след преждевременно приключил първи?

Според едни Кирил запалил Асен за политиката, други твърдят обратното. Двамата предпочитат отговора “решихме заедно”. Но винаги правят уговорката, че политиката е работа, която искат само за 4 години. И като я свършат, ще поемат към следващия проект.

И двамата са амбициозни. Разбираемо - от позициите на 44 и 42-те си години, завършили в чужбина. И въпреки че Кирил изглежда, пак на пръв поглед, мек, усмихнат и дружелюбен, което не се оказа съвсем така, а Асен – сериозен, по-трудно достъпен и поне външно спокоен, близките им са категорични - и двамата трудно променят курса. И още - трудно допускат други хора до себе си. Имат кръг общи приятели, с които са заедно отдавна. Последното - за външния свят, е един от големите негативи на поредните непознати управляващи.

Че трудно променят курса, личи и от способността им да понасят удари, да им отвръщат и да напредват с учудващо постоянство за ситуацията, в която се намират. Твърдят, че политиката не е професия, а кауза.

Имат особен поглед към богатството

Асен: Това да си богат, е въпрос на усещане и личностна преценка - някой се смята за богат с 10  000 лева, на друг милиони не му стигат.

Кирил: Парите са инвестиция, а най-добрата инвестиция е образованието. Петков живее в наследствен апартамент, който май се оказа под наем. Наскоро предупредил трите си дъщери, че няма да купува имоти и коли, а ще ги образова.

Работили с двамата разказват, че

в критични ситуации погледите им стават стъклени, усмивките изчезват, спират да говорят,

докато не намерят решение и бързат да го изпълняват. Лично и буквално, което също се оказа техен недостатък. Единият – в САЩ за газови доставки. Другият- до Киев например в опит да убеди партньорите да дадем оръжие на Украйна.

Петков и Василев трудно взели решение за рокадата от петък. До последно Асен отричаше опцията да мине отпред. Казват още, че Василев настоявал до последно за избори, но Петков се наложил с желанието да довършат “пак заедно това, което са започнали и едва след това да си ходят, пак заедно”.

И двамата са почти еднакво ругани у нас и харесвани навън. Определят ги като “младите, прагматични политици” на България. А че се стремят към признание и са огорчени от критиките у нас, че управляват държавата като стартъп, подсказва дори фактът, че от интервютата на доскорошния премиер в чуждата преса се усеща, че пред тях се чувства по-уверен и спокоен.

Ако каузите и приятелите им са общи, характерите им определено се различават.

Петков говори разпалено, емоционално, с желание не просто да убеди събеседника, а да го грабне, да го присъедини.

Близките му отчитат, че на моменти изпада в инфантилни настроения

от въодушевление. Имало е дори случаи, когато тропа с юмруци по масата, за да подчертае колко е важно нещо да се случи точно сега, а не когато позволяват процедурите. Бързайки да говори, често е хаотичен и неясен в своите тези и твърдения. После се налага да се уточнява.

Като типичен финансов министър Асен Василев цеди думите, има стройна и подредена мисъл и аргументи, когато се налага да убеждава.

Докато Кирил търси консенсус дори и с хора, които видимо не го понасят. Представители на бизнеса обаче смятат, че премиерът в оставка само създава впечатление, че иска да свърши работа, после обаче, когато реализацията стигне до второто ниво във властта, нищо не се случва.

Асен е по-рязък и не толкова дипломатичен. Когато работодателите му се обидиха на тристранен съвет, попитан дали ще се извини, той отсече: “За какво да се извинявам, след като смятам, че съм прав”.

Именно от Василев дойде и окончателният разрив с президента Румен Радев.

Лишен от всякакви церемониални задръжки,

кратко определи позициите на държавния глава по темата дали България да помогне на Украйна с оръжие като “позорни”. Докато Петков опитваше да демонстрира приличие.

С показателен пример много близък до тях илюстрира тези разлики: Когато от много страни ги нападнаха заради прекратения договор с “Газпром” и заваляха въпроси кога ще се сключи нов, Кирил започваше отговора си на въпроса с “Нека да обясня… това е много важно”. Докато Асен на същия въпрос отговори просто, но категорично: “Никога”.

Не обичат да бъдат съжалявани. В такива ситуации вероятно Петков се сеща за урока от дядо си: “Ако ти се влачат червата, кажи, че поясът ти се е развил”.

Двамата се различават и по начина, по който посрещат нападки и обиди. Когато сагата с канадското гражданство на Кирил продължи дълго, той се оплиташе ден след ден в излишно много обяснения и думи. Но не демонстрира чувство за вина, че е нарушил конституцията.

И затова критиците му и до днес напомнят, че имаме премиер, който гази основния закон.

А когато Василев бе обвиняван от свои бивши бизнеспартньори в некоректност, един от тях, с когото се съдят, предупреди: “Той е гениален, но с него се работи трудно”. Репликата мина покрай ушите на Василев, който отговори кратко и спря да коментира казуса.

Дори гардеробът им не отговаря на стандартите за премиер и вицепремиер. Василев слага риза и вратовръзка, но предпочита под сакото да е с дънки. На Кирил сакото стои така, сякаш в суматохата е грабнал чуждо. Единственото еднакво критикувано и у двамата са обувките - все не ги уцелват-

или прекалено цветни, или много прашни, или са с развързани връзки

Извън политиката често са заедно. Асен е сам, няма семейство, Кирил е женен за канадката Линда и има три дъщери. Премиерстването му го свърза с Лена, но засега той приписва този особен сюжет на жълтите медии. Те пък винаги питат многозначително защо до Асен няма жена. “Ако имах жена нямаше да вляза в политиката - имал съм жени, в момента нямам”, гласи неговият отговор.

Василев е шестият член на фамилията, казват близки до тях

Докато Кирил предпочита екстремните спортове, Асен релаксира с книга, разговор с приятели и с чаша хубаво вино или уиски.

Дали и двамата не се преживяват като лидери и не приемат “властта като привилегия и връх, а като отклонение от успешните им кариери, което може да им струва скъпо”, май още не е съвсем ясно.

Следващите дни, седмици или месеци - никой не знае, може би ще хвърлят повече светлина.

Малко хора обаче биха оспорили, че вместо кисели, сърдити и мрачни политици, за които политиката е битка с врагове (по Гого Лозанов), те са (бяха) първите усмихнати премиер и финансов министър.

Обещават си 4 години власт, а после нов проект, но животът и грешките им бързо им смениха позициите, независимо че твърдяха как е все едно дали Кирил Петков или Асен Василев е отзад или отпред

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Жозеп Борел предупреди и двамата лидери, че ЕС иска бързо решение на проблема, за да няма нов конфликт в Европа след руското нахлуване в Украйна.

ЕС: Косово и Сърбия да се разберат, за да няма нов конфликт в Европа

Областният управител на Велико Търново Георги Гугучков (вдясно) и кметът на Свищов Генчо Генчев намериха временно разрешение за водния проблем в Свищовско.

След Своге нова водна криза около Свищов (Обзор)

Специално внимание сред министерските забрани за алкохол и наркотици е обърнато за времето, когато военните са на учение.

Уволняват веднага военни, ако ги хванат да шофират пияни или дрогирани (Обзор)

ВМЗ Сопот СНИМКА: Архив

Стари и нови шефове на ВМЗ в спор печели или губи дружеството (Обзор)

Злато

Силният долар изпрати златото в дълга губеща серия

Любомир Каримански. Кадър БНТ

Любомир Каримански: Ние от ИТН не сме свалили кабинета

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

"Синеуърлд груп" (Cineworld Group), се готви да обяви несъстоятелност. СНИМКА: РОЙТЕРС

Втората по големина в света верига киносалони се готви да обяви несъстоятелност

Бойко Рановски

Бойко Рановски отново поема ДАИ

Албин Курти СНИМКА: РОЙТЕРС

Премиерът Албин Курти: Испания трябва да признае независимостта на Косово

Елена Гунчева

Бившата депутатка от Пловдив Елена Гунчева прописа стихове

Водещите фондови пазари в Европа закриха днешната търговска сесия предимно в червено.
Снимка: Пиксабей

Европейските борси закриха в червено под натиска на лошите данни от Германия

Стрелба в оживен търговски център в Швеция

Стрелба в оживен търговски център в Швеция

Последно от

Последно от

Най-важното