Научно-образователен център в ЦЕРН ще показва ползите от науката

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11954456 Научно-образователен център в ЦЕРН ще показва ползите от науката Научно-образователен център в ЦЕРН ще показва ползите от науката www.24plovdiv.bg
ЦЕРН Снимка: Ройтерс
ЦЕРН Снимка: Ройтерс

ЦЕРН изгражда нов научно-образователен център, в който чрез изложби и образователни инициативи ще бъдат показвани научните открития и ползата от тях на хора от всички възрасти. Първата копка бе направена миналата година и се очаква през следващата година центърът Science Gateway да отвори врати на територията на ЦЕРН – Европейската агенция за ядрени изследвания край Женева, Швейцария.

„Много е важно учените да общуват с обществото”, каза директорката на ЦЕРН Фабиола Джаноти на пресконференция по повод десетата годишнина от откриването на Хигс бозона. Джаноти ръководи проекта ATLAS по времето, когато екипът й заедно с колегите им от други проекти на ЦЕРН доказват теорията за съществуването на елементарната частица.

„Откритието на Хигс бозона повиши изключително много вниманието на обществото към науката и към физиката на елементарните частици. Аз самата го усетих, изнасях лекции и усещах ентусиазма на хората. В някои случаи хората изпитваха интерес като към нещо наистина мистериозно, към тази частица, която стана известна и като „божествената” частица. През последните години полагаме доста усилия да установим връзка с обществото, защото това, което правим, не е за нас, а за хората. Всеки детайл, който добавяме към познанието, е в полза на човечеството. Затова е много важно да споделим с обществото ентусиазма от новите познания”, каза Джаноти. „Освен това ние сме научна институция с обществено финансиране и е коректно да информираме данъкоплатците как се изразходват парите им. ЦЕРН има много проекти, инициативи – обществени, образователни – за ученици, за учители. Строим нов център Science Gateway- три павилиона и два тунела, което ще е нашият водещ научно-образователен център за деца от петгодишна възраст нагоре до безкрайност, за да обясним какво правим тук, с каква наука се занимаваме, как науката може да бъде полезна на обществото и да помогне за решаването на най-острите проблеми и предизвикателства”, добави тя.

Новият образователен център Science Gateway ще даде възможност много повече ученици и граждани да посещават ЦЕРН, каза за БТА Летиция Диаманте, изследовател с докторантура по биохимия от университета на Кембридж, Великобритания и автор на детска книга за ЦЕРН. „Твоите приключения в ЦЕРН” („Your Adventures at CERN”) е книга за деца на всички възрасти. Тя предлага забавно и увлекателно пътешествие в най-голямата лаборатория в света за изследване на елементарни частици, като читателят може сам да избере как да я изследва – като турист, като откривател или като неизкушен от науката човек, който е пленен от магичното. Книгата е лабиринт, игра, пътешествие, по време на което всеки може да научи по нещо – и детето, и тийнейджърът, и родителят, който чете книгата на малчуган. Изданието е богато илюстрирано, а постоянен спътник на читателя е котаракът Шрьоди, който още в началото казва „Възрастните от вида човек са измислили много странни думи. Но аз мога да ви обясня всичко срещу малко котешка храна!”. Книгата не пести точни факти и данни, досущ като учебник или научен справочник, има речник, изобилства от карти и схеми, от страниците динозаври преследват читателя и той може да им се изплъзне или да ги укроти. Почти всичко в книгата е въпрос на избор, но информиран, има възможности за проба и грешка и за награда за успехи в познанието и достигането на определена цел - същинско пътешествие на изследовател.

Независимо от ролята, която читателят избере за себе си по пътеките на книгата, до последната корица той вече ще знае нещо ново и ще го запомни, защото му е разказано по лесен, увлекателен и запомнящ се начин.

„Прекарвах част от свободното си време като екскурзовод за туристи от всички възрасти и за студенти в ЦЕРН, обяснявах кои тайни на Вселената се опитват да разгадаят учените в ЦЕРН. Написах тази книга, за да им помогна да се гмурнат в ЦЕРН и да изследват тази научна страна на чудесата като приключение, като игра”, каза авторката в мейл до БТА. „Пък и писането за деца ме прави щастлива, пасва на личността ми и бе начин чрез творчеството да преживея най-мъчителните месеци на пандемията. Написах тази книга, мислейки за децата, но съм радостна, че и възрастните се забавляват и играят с нея”, добави Диаманте, предава БТА.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Снимка: Роскосмос

Роскосмос представя за първи път макет на руската орбитална станция

ЦЕРН Снимка: Ройтерс

Хигс бозонът се превърна в мощен инструмент за учените да разберат природата

Снимка Радио Китай

Китайски учени поставиха световен рекорд в изследванията за постоянно силно магнитно поле

Фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

Фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

Индия тества система за спасяване на екипажа за първия си космически кораб

Индия тества система за спасяване на екипажа за първия си космически кораб

Стийв Брусати е сред най-големите експерти по динозаврите в света.
Снимки:

Американски учен от "Джурасик парк" търси динозаври край Трън

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: pixabay

Мумифициран мармот "изскочи" от ледник в Северна Италия

Космосът

Международната космическа станция ще се развива и след 2024 г.

Китайските оператори са инвестирали 59,4 млрд. долара в 5G

Китайските оператори са инвестирали 59,4 млрд. долара в 5G

СНИМКА: pixabay

Телескоп засече най-младата екзопланета

Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Земята е напукана от жестока суша.
Снимка: Пиксабей

Сегашната суша застрашава ли минералните води?

Последно от

Последно от

Най-важното