Кандидат-студенти съдят Медицинския университет в Пловдив заради изпита по химия

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11961012 Кандидат-студенти съдят Медицинския университет в Пловдив заради изпита по химия Кандидат-студенти съдят Медицинския университет в Пловдив заради изпита по химия www.24plovdiv.bg
Кандидат-студенти държат изпит по химия в Медицинския университет в Пловдив.


СНИМКА: Архив.
Кандидат-студенти държат изпит по химия в Медицинския университет в Пловдив. СНИМКА: Архив.

Ръководството на висшето учебно заведение назначи проверка по случая

Кандидат-студенти, които държаха приемен изпит по химия на 1 юли за влизане в Медицинския университет в Пловдив, оспорват решение на задача. Това съобщи с писмо до медиите адвокат Лидия Димитрова, потърсена от тях за съдействие. Още след края на изпита младежите се оплакаха, че той е бил много труден. Те са на мнение, че е злоупотребено с техните права и смятат  да съдят висшето учебно заведение за причинения стрес.

Адвокат Лидия Димитрова разкри какво е станало с писмо до медиите:

"След публикуване на верните отговори от изпита по химия се установява несъответствие в отговора на една от отворените задачи, а именно № 3, в която се търси структурната формула на съединение и неговите производни, като е необходимо да се изразят и химичните реакции по зададените критерии, да бъдат дадени номенклатурни или тривиални названия на получените продукти и необходимите обяснения за протичащите процеси.

Изпитната комисия споделя мнението, че на горепосочената задача, решението следва да бъде: ,,реакцията е електрофилна заместителна и се получават два изомера о- и р-, тъй като въглеводородният остатък е активиращ о- и р- ориентант (ориентант от 1-ви род). Щом проявява геометрична изомерия следва, че съединението притежава двойна връзка и различни заместители при въглеродните атоми, между които е образувана. Възможни са два изомера“.

След проверка на отговорите на изпита част от кандидат-студентите се усъмняват в изписаното и откриват сериозни несъответствия в изнесеното решение. Те се допитали до специалисти в тази сфера, като същите са на мнение, че решението, вместо цитираното по-горе, следва да бъде изразено в следния вид: ,,Основен е продукта на мета заместване, т.е. m-нитро -3-фенилпропенова киселина“, твърди юристката.

Според студентите на  следващо място представеното решение на комисията  е неправилно, тъй като не е спазено и отчетено, че: ,,пи, пи –спрежението между двойната С=С връзка и двойната С=О връзка в карбоксилната група, както и електронните ефекти на –СООН групата които са отрицателни ( -I -M ). В резултат при третия въглероден атом възниква частичен положителен заряд, изтеглен в електронна плътност от ядрото, което се дезактивира.

"При разписване на граничните структури на сигма комплексите е повече от ясно, че орто заместения сигма комплекс е енергетично неизгоден, тъй като има цял положителен заряд и значителен частичен положителен при два съседни въглеродни атома.

Поради това енергетично по-изгодно е заместване на мета място и групата свързана с ароматното ядро в случая е дезактивиращ ориентант II-род. Счита се, че основен продукт на нитриране е mнитро -3-фенилпропенова киселина.“

Открива се противоречие и в решенията на изпитната комисия, като например "при присъединявана на HBr e посочен продукт 3-бромо-3-фенилпропанова киселина, вярно е и означава, че комисията наистина определя, че при третия въглероден атом има частичен положителен заряд щом там е свързан бромния атом".

"Ето защо липсва логика при нитрирането, като не е спазено разпределението на електронната плътност", се казва още в писмото на адвокат Димитрова.

Тя уточнява, че предложението на пререшената задачата е представено от многократно награждаван учител по химия, чиито ученици са лауреати и носители на множество медали от национални и международни престижни състезания и олимпиади, както и на още няколко преподавателя по химия, които подготвят кандидат-студенти. По мнението им посоченият, като верен отговор на задачата по химия не е приложим по отношение на кандидат-студенти, защото в литературата, която самият университет е посочил за подготовка, липсва подобен пример.

Те добавят още, че част от задачите не фигурират в учебниците и модулите за профилирана подготовка по химия и опазване на околната и не отговарят на изискванията на МУ и конспекта за подготовка за КСК, които се определят именно от университета.

„В случай, че се приеме за верен посоченият от изпитната комисия отговор, то повече от 80% от решилите задачата кандидати, които са направили заместването на m-позиция, ще бъдат ощетени с една единица от оценката си, а голяма част от тях ще направи и неконкурентно способни. Отделно от това считам, че с така посоченото решение на задачата университетът допуска съмнение за корупционна схема и предварително изнасяне на верните отговори на тестовете. До този извод се достига, тъй като самият университет е посочил на кандидатите литература, по която същите да се подготвят. Предвид факта, че във въпросната посочена литература липсва подобен пример /за о- и р-ориентацията в ядрото/, както и факта, че в програмата за средно образование това не се изучава с часовете по химия, то крайният извод, какъвто и да е той, води до съмнения за некоректност“, твърди още адвокат Димитрова.

Тя добавя, че по време на изпита на кандидат-студентите не било разрешено ползването на допълнителни листове за разписване на представените задачи, както и на темите по биология. Голяма част от тях са продължили разписването на задача 3 по химия на листа, предназначен за чернова, и към момента са притеснени дали това ще бъде зачетено от проверяващия.
Самите те се чувстват сериозно ощетени, тъй като са изразходвали доста средства за подготовката си за изпитите.

"Според правилата на МУ-Пловдив оценката от изпита е окончателна и не подлежи на оспорване, но искаме да дадем гласност на случая с идеята всички кандидат-студенти да получат равен шанс за прием в желаната от тях специалност“, завършва писмото си адвокат Димитрова. Тя очаква отговор до утре от висшето учебно заведение.
От Медицинския университет съобщиха, че се извършва проверка по случая. След като тя приключи ще бъдат съобщени резултатите от нея.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г.

България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор)

Проливен дъжд се излива над Лондон в библейска буря

Библейска буря удави Лондон по средата на най-голямата суша - евакуират центъра

Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор)

Протестът тази вечер е под наслов #ГАZwithme Седмица II СНИМКА: Георги Кюрпанов

Поредна вечер протести пред президентството под наслов #ГАZwithme

Опашка от тирове на "Дунав мост" СНИМКА: Архив

Превозвачите предупреждават: Мерките на МВР за трафика на "Дунав мост" "задълбочават" проблема

СНИМКА: Pixabay

Литва и Дания за забрана за издаване на туристически визи на руснаци в целия ЕС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.

Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

Разгенвени потребители в социалните мрежи коментират под снимката в официалния профил на заведението, илюстрираща сервиран позлатен стек.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Ресторант в Миконос таксува туристите тройно, предупреждава местните да не го посещават

Татяна Дончева

Двама известни липсват, но претендентите за парламента с 2-ма повече от миналата есен (Обзор)

Изтощени от дългата битка с огъня, пожарникари отдъхват на Младежкия хълм, който бе спасен.

Потушиха напълно огъня на Младежкия хълм в Пловдив (снимки)

11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.

Автоизмамници крадат от ЕС луксозни коли, регистрират ги на бедняци у нас и ги пласират на богаташи в Близкия изток (Обзор)

Красимир Дончев

Пловдивски отцепници от ИТН с шанс за места в листите на "Промяната"

Последно от

Последно от

Най-важното