Шефът на "Булгаргаз": Не се знае дали ще има ли изобщо газ през зимата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11963444 Шефът на "Булгаргаз": Не се знае дали ще има ли изобщо газ през зимата Шефът на "Булгаргаз": Не се знае дали ще има ли изобщо газ през зимата www.24plovdiv.bg
Шефът на "Булгаргаз": Не се знае дали ще има ли изобщо газ през зимата

За юли компанията иска цена от 186,47 лв., което е 32% увеличение

Има частично карго за август, предстои да се договаря

По схемата на "Газпром експорт" плащали гръцки фирми и една българска, каза Людмил Йоцов

Никой не знае какви ще са ценовите нива през зимата и дали изобщо ще има газ. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на заседание на временната комисия за прекъсване на газовите доставки и алтернативите.

Той коментира тегленето на газ от хранилището в Чирен през април и май на ниски цени, оповестени от председателя на комисията Даниел Митов от ГЕРБ. Депутатът съобщи, че от хранилището са теглени 120 млн. куб. м на цена от 106,7 лв. за мегаватчас, а се заместват с количества от 220 лв. на мвтч.

Йоцов го репликира, че съобщава данни, които са търговска тайна и изрече думите, че не се знае какви ценови нива ще достигне газът и дали ще го има изобщо. С добива на газ от Чирен е правен опит да се постигнат по-добри цени за потребителите.

След спиране на руския газ на 27 април "сме се опитали да намерим газ за април и май. В април в един ден ползвахме газ от тръбата на "Булгартрансгаз", защото нямахме, каза газовият шеф. За май изпратихме оферти, за юли направихме два търга за купуване на количества, но не ги получихме. Дали цената е по-висока, да, така е. Няма как да не е по-висока при пазарните фактори, които са на нидерландската борса TTF, която е над 160 евро на мегаватчас", каза газовият шеф.

Йоцов направи и кратък отчет на доставките.

Освен двата танкера, които вече са доставени и разтоварени, се очакват още три или четири кораба. Правим каквото можем, каза Йоцов и допълни, че за юли има осигурени количества.

Шефът на "Булгаргаз" заяви, че предстои ремонт на Трансадриатическия газопровод за 14 дни, така че щяло да бъде трудно, но щели да се справят.

На въпрос на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, той отговори, че за юли газът е осигурен, за август има частично карго, предстои да се договаря. За октомври, ноември, декември е много сложно, каза още Йоцов.

В началото на заседанието бе отделено време да се разбере как точно е взето решението за отказ да се плаща в рубли. Във временното комисия не било изпратено решение от оперативно заседание на Министерския съвет, депутатите заявиха, че ще го поискат. Йоцов заяви, че "Булгаргаз" е отказал сметка в рубли на база писмо на зам.-министър на енергетиката, който пък се позовал на решение от оперативно заседание на правителството.

Договорът с "Газпром експорт" не е приключил, разговорите продължават, дори по телефона, каза още Йоцов. Но възстановяване на доставките не може да се реши от "Газпром експорт", заяви директорът на "Булгаргаз". По схемата на "Газпром експорт" плащали гръцки фирми и една българска, поясни той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Районният съд в Асеновград.

Настаняват в дома в Нареченски бани осиновено момиче, бягало от къщи

Пожарът се разраства

Частично бедствено положение в Любимец и Харманли заради големия пожар

Само за домакинства, които получават помощи за отопление, ще бъде допустимо поставянето на фотоволтаични инсталации, включително и батерии, при условие че новата отоплителна алтернатива е термопомпа тип въздух-въздух.

1,5 млрд. евро дава ЕС за околната среда. Вместо за коли на ток, пари за ВЕИ на покрива

Председателят на Патентно ведомство Таня Найденова.

Министерството на икономиката: Освободената шефка на Патентното ведомство е била в чужбина без отпуск

Полицай Снимка: Пиксабей

Пиян полицай в Япония изгуби документи с личните данни на 400 души

Снимка БСП

Корнелия Нинова: Нека Божията майка ни пази

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

В парк „Калето“ заедно с децата от детска лятна академия село Блъсковци се проведе уъркшоп по спайкбол, парков тенис, скачане на кокили, а на спортната площадка в центъра на града – каране на ролери и баскетбол 3х3.

Снимка: Община Елена

20 доброволци бяха на обучение в Елена по проект "Олимпиада на здравето"

Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина"

Само за седмица - три авторитетни приза за танцов ансамбъл „Пъстрина“

Вижте както свършиха днес по изграждането на газовата връзка (Снимки)

Вижте както свършиха днес по изграждането на газовата връзка (Снимки)

Бургаски реаниматори предупреждават, че не само морето, а и басейните могат да бъдат опасни.

Повече удавници това лято – и в морето и в басейните, децата най-застрашени

Молдовският премиер Наталия Гаврилица
СНИМКА: Ройтерс

Полицията в Молдова разследва поредица от бомбени заплахи

Кадър: Фейсбук/Радио Китай

Илий и Надя работят като доброволци в благотворителен магазин (Видео)

Последно от

Последно от

Най-важното