Лиофилизирани мишки - нова техника за опазване на видове

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11963499 Лиофилизирани мишки - нова техника за опазване на видове Лиофилизирани мишки - нова техника за опазване на видове www.24plovdiv.bg
Японски учени са създали клонинги на мишки с помощта на лиофилизирани клетки
Снимка: Пиксабей
Японски учени са създали клонинги на мишки с помощта на лиофилизирани клетки Снимка: Пиксабей

Японски учени са създали клонинги на мишки с помощта на лиофилизирани клетки. Техниката според тях един ден може да се използва за опазване на видове, преодолявайки предизвикателствата, с които се сблъскват съвременните биобанки, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Подобни съоръжения възникват по целия свят, за да съхраняват образци от застрашени видове с цел да се осигури тяхното оцеляване чрез клониране.

Тези проби, обикновено сперматозоиди или яйцеклетки, често се подлагат на криоконсервация (замразяване) в течен азот или при много ниски температури - процеси, които могат да бъдат скъпи и уязвими от прекъсване на електрозахранването.

Авторите на настоящото изследване от университета на Яманаши са се опитали да избегнат тези "капани" чрез лиофилизация (сублимационно сушене) - извличане на цялата вода от тяло чрез замразяване и изсушаване, на соматични клетки. Това са всички клетки, които се формират в тялото и не са свързани с половите клетки - сперматозоидите и яйцеклетките.

Учените са лиофилизирали клетки, извлечени от опашки на мишки или в близост до незрели яйцеклетки. Изсушаването чрез замразяване убива клетките и уврежда тяхната ДНК, но те могат да бъдат използвани за създаване на клонинги на бластоцисти - съвкупност от клетки, които се развиват в ембрион, посочва БТА.

След това от тях са извлечени линии от стволови клетки, което е направило възможно създаването на 75 клонинга на мишки. Една от тях, наречена Дорами, е оцеляла година и девет месеца. Екипът също така е постигнал размножаването на девет клонирани женски и три мъжки с нормални мишки.

Установено е, че индивидите са до голяма степен здрави, с изключение на една линия, получена от мъжки клетки, които е произвела само женски. Оказва се също, че плодовитостта на клонираните мишки е по-ниска.

"Смятаме, че ще можем да намалим аномалиите и да увеличим плодовитостта, като потърсим защитни вещества за лиофилизация и усъвършенстваме техниките за сушене", казва Терухико Вакаяма от изследователския екип.

Успеваемостта на техниката е едва 0,02 процента - много по-ниска от тази на криоконсервацията или много ниската температура, варираща от 2 до 5 процента.

Въпреки това учените смятат, че са постигнали "пробив", отбелязвайки, че изследването им си остава новаторско - това, което позволи създаването на първата клонирана овца, Доли, през 1996 г., изискваше 200 опита.

В дългосрочен план тази техника може да "направи възможно икономичното и безопасно съхранение на генетичен материал от цял свят", казва Вакаяма.

Екипът пионер в областта на лиофилизацията изпрати лиофилизирана сперма на Международната космическа станция (МКС). След шест години в космоса сперматозоидите се завърнаха здрави и след рехидратиране бяха използвани за създаването на потомство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Наука и технологии

Снимка: Роскосмос

Роскосмос представя за първи път макет на руската орбитална станция

ЦЕРН Снимка: Ройтерс

Хигс бозонът се превърна в мощен инструмент за учените да разберат природата

Снимка Радио Китай

Китайски учени поставиха световен рекорд в изследванията за постоянно силно магнитно поле

Фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

Фотоволтаичните науки в устрем към своя зенит

Индия тества система за спасяване на екипажа за първия си космически кораб

Индия тества система за спасяване на екипажа за първия си космически кораб

Стийв Брусати е сред най-големите експерти по динозаврите в света.
Снимки:

Американски учен от "Джурасик парк" търси динозаври край Трън

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Наука и технологии

СНИМКА: pixabay

Мумифициран мармот "изскочи" от ледник в Северна Италия

Космосът

Международната космическа станция ще се развива и след 2024 г.

Китайските оператори са инвестирали 59,4 млрд. долара в 5G

Китайските оператори са инвестирали 59,4 млрд. долара в 5G

СНИМКА: pixabay

Телескоп засече най-младата екзопланета

Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Светлинното замърсяване пречи на размножаването на светулките

Земята е напукана от жестока суша.
Снимка: Пиксабей

Сегашната суша застрашава ли минералните води?

Последно от

Последно от

Най-важното