Проф. д-р Димитър Димитров: Киберсигурността не трябва да изостава от дигитализацията

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11968889 Проф. д-р Димитър Димитров: Киберсигурността не трябва да изостава от дигитализацията Проф. д-р Димитър Димитров: Киберсигурността не трябва да изостава от дигитализацията www.24plovdiv.bg
Проф. Димитър Димитров
Проф. Димитър Димитров

Университетът за национално и световно стопанство и Vivacom си партнират в подкрепа на дигитализацията на висшето образование, казва ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров

"Образование 4.0” е съвместна инициатива на Vivacom и в. “24 часа” за дигитална трансформация на основното и средното образование.

Проектът си поставя за цел да популяризира ползите от дигитализация на българските училища чрез въвеждане на технологии, нови методи на преподаване в сигурна виртуална среда и подходящо съдържание.

- Проф. Димитров, като ректор на един от водещите в технологичното си развитие университети, докъде стигна дигитализацията на висшето образование и кои са отличниците в тази област?

- Пандемията ускори процеса на дигитализация на университетите, така че всички направиха крачки напред в тази посока, но сега на дневен ред излезе въпросът как да защитим тези дигитални масиви от кибератаки. Ако трябва да говоря за УНСС, нашият университет през последните години разви много своята информационна инфраструктура и беше подготвен, което ни помогна, но за да можем да преценим степента на дигитализация на университетите и да набележим адекватни следващи стъпки, трябва цялостна концепция за дигитална трансформация на висшето образование.

В тази връзка УНСС беше инициатор на серия междууниверситетски инициативи с представители на бизнеса и държавната администрация в посока усъвършенстване дигиталната инфраструктура. Открояващо се събитие сред тях беше и проведената в партньорство с Vivacom научно-практическа конференция “Дигитализация на висшето образование в България”, която събра бизнеса и академичната общност в търсене на правилните решения и механизми за дигитализация на образованието в България. В рамките на събитието бяха обсъдени възможностите и световните тенденции за подобряване на IT структурата в българските университети, съвременните технологични решения за дигитално образование, въвеждането на дигитална студентска книжка и развитието на онлайн услугите за студенти, но бе обърнато и сериозно внимание върху предизвикателствата, стандартите, нормативните изисквания и добрите практики в областта на киберсигурността, както и нарастващите рискове от кибератаки към образователните институции. УНСС заедно с водещи компании в областта на киберсигурността проведе и първата в България международна конференция на тема “Киберсигурност” от сериите BSIDES. Тя беше открита от министъра на електронното управление Божидар Божанов, който преди това получи Доклад за сигурността в държавното киберпространство на България, изготвен в катедра “Национална и регионална сигурност” на университета.

- Как се справи УНСС с предизвикателството пандемия и преминаването към онлайн обучение? Кои добри практики във вашия университет могат да бъдат използвани в системата?

- Кризата стимулира образователните институции да се адаптират все по-успешно към промените, накара ни да търсим и нови възможности. Процесът на дигитализация помогна дори в рамките на присъственото обучение да предлагаме повече дигитални ресурси, а те дават допълнителни предимства. Платформите дават нови възможности - нов тип учебни материали,

използване на мултимедия,

електронни ресурси, достъпни за голяма аудитория. Вече открихме и първата дигитална класна стая, която дава възможност за 3D визуализация на учебния материал.

- Кои дигитални технологии вече станаха част от обучението, без които и присъственото обучение не е възможно?

- Това, че пандемията ни подбутна да станем по-дигитални, не означава, че след това трябва да се върнем към традиционното преподаване. Ние и сега развиваме тези възможности за онлайн лекции в магистърското обучение. Ситуацията, в която ни се наложи да живеем и работим, ни показа не само колко важна е дигитализацията, но и че потенциалът в тази област е огромен. Информационните технологии много се развиха, а оттук нататък ще дават още повече възможности и трябва да се възползваме от това.

В Оперативния план за изпълнение на Стратегията за висшето образование (2021-2030 г.) е заложено всички учебни планове и програми да бъдат изцяло променени до 2029 г. с оглед дигиталната трансформация. Мога да се похваля, че УНСС е особено активен в този процес и започна реализацията на проект за дигитализация на икономическото образование “Икономическо образование в България 2030” по процедура “Модернизация на висшите училища” на ЕС с европейско финансиране и с участието на още 3 университета – Стопанската академия - Свищов, Националната спортна академия и Бургаския свободен университет, както и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. В рамките на проекта в УНСС са изградени и от новата учебна година

ще заработят 6 дигитални класни стаи

и 2 дигитални лаборатории. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори. Дигиталната трансформация обаче предполага огромна трансформация в мисленето и нагласата към света.

- С какви технични нововъведения разполага най-големият икономически университет?

- Дигиталното ще е съществена част от живота, образованието и бизнеса занапред. Като университет номер едно в тази област имаме ресурс и можем в какъвто и да е формат да провеждаме учебния процес - присъствено, хибридно или изцяло дистанционно, ние ще предложим на студентите най-високо качество на образователния процес. Кандидатстването в УНСС може да се извършва изцяло онлайн, заплащането на семестриалните такси и записването за следващ семестър - също. На практика успяхме да дигитализираме всички процеси в университета – от изпитите през онлайн обявяването до класирането и онлайн записването. Дигитализиран е процесът за кандидатстване в студентските общежития и издаването на уверения. Студентите ползват 21 онлайн услуги. Електронната студентска книжка вече е достъпна и за магистрите.

- Традиционно поддържате връзки с бизнеса. Каква промяна в това отношение донесе периодът на COVID затрудненията?

- Връзката на УНСС с бизнеса се запази силна и не е прекъсвала, въпреки че по време на пандемията загубихме живия контакт с партньорите. Както в целия свят всичко се случваше онлайн и на дистанция, но събитията и срещите, които провеждахме виртуално, доказаха ефективността си. Те дават гъвкавост и това ни позволи да направим събития с по-широк кръг участници от бизнеса, държавната администрация и неправителствения сектор. Кризата ни стимулира да потърсим нови възможности за сътрудничество. Нашите партньори от бизнеса и институциите продължават да са активни и да участват в нашите инициативи. Тясната връзка между образование и бизнес е причината за много добрата реализация на възпитаниците на УНСС. Над 97% от тях се реализират на пазара на труда до първата година от завършването си. Работодателите приемат дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм.

- В какви мрежи на висши училища участва УНСС?

- УНСС е част от елитната университетска мрежа ENGAGE.EU – европейски университет. Тя беше създадена миналата година заедно с още шест водещи бизнес университета от Рим, Виена, Тилбург, Манхайм, Берген, Тулуза. В края на май УНСС беше домакин на срещата, на която към консорциума се присъединиха още два водещи университета от Испания и от Финландия. Еврокомисарят Мария Габриел произнесе реч, с която подчерта важността от развитието на подобни университетски мрежи. Идеята е студентите, влизайки в един университет, да могат да ползват всички възможности и предимства на тези 9 университета – да имат мобилност (виртуална и физическа), да ползват споделените ресурси.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г.

България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор)

Проливен дъжд се излива над Лондон в библейска буря

Библейска буря удави Лондон по средата на най-голямата суша - евакуират центъра

Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор)

Протестът тази вечер е под наслов #ГАZwithme Седмица II СНИМКА: Георги Кюрпанов

Поредна вечер протести пред президентството под наслов #ГАZwithme

Опашка от тирове на "Дунав мост" СНИМКА: Архив

Превозвачите предупреждават: Мерките на МВР за трафика на "Дунав мост" "задълбочават" проблема

СНИМКА: Pixabay

Литва и Дания за забрана за издаване на туристически визи на руснаци в целия ЕС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.

Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

Разгенвени потребители в социалните мрежи коментират под снимката в официалния профил на заведението, илюстрираща сервиран позлатен стек.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Ресторант в Миконос таксува туристите тройно, предупреждава местните да не го посещават

Татяна Дончева

Двама известни липсват, но претендентите за парламента с 2-ма повече от миналата есен (Обзор)

Изтощени от дългата битка с огъня, пожарникари отдъхват на Младежкия хълм, който бе спасен.

Потушиха напълно огъня на Младежкия хълм в Пловдив (снимки)

11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.

Автоизмамници крадат от ЕС луксозни коли, регистрират ги на бедняци у нас и ги пласират на богаташи в Близкия изток (Обзор)

Красимир Дончев

Пловдивски отцепници от ИТН с шанс за места в листите на "Промяната"

Последно от

Последно от

Най-важното