Русе приема на 8.VII. пламтящия факел от Пробега на мира

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11969099 Русе приема на 8.VII. пламтящия факел от Пробега на мира Русе приема на 8.VII. пламтящия факел от Пробега на мира www.24plovdiv.bg
Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще премине Факелът на мира от международната щафета Пробег на мира. Снимка: Община Русе

Русе е поредният град от планираните дестинации, през които ще премине Факелът на мира от международната щафета Пробег на мира. Той ще бъде официално посрещнат от кмета Пенчо Милков в петък, 8 юли, от 18:30 ч. на русенския кей, като бегачите ще влязат около 17:30 ч. на територията на Русе от пътя за гр. Бяла.

България е част от маршрута на тазгодишното издание на щафетата
България е част от маршрута на тазгодишното издание на щафетата

България е част от маршрута на тазгодишното издание на щафетата, която в периода 2 - 11 юли ще посети над 35 населени места в страната, сред които Видин, Белоградчик, Козлодуй, Плевен, Никопол, Свищов, Велико Търново, Тутракан и Силистра.

На 2 юли Факелът на мира, който потегли от Германия, беше официално поет от българския отбор бегачи. Те ще пробягат българския маршрут по протежението на река Дунав, а заедно с тях ще тичат и представители на международния отбор от Ирландия, Германия, Украйна, Северна Македония, Франция, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Полша и Литва. Щафетата с факела спира в редица населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържественото му посрещане.

По традиция участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът преминава, предават един на друг Факела на мира. В Русе той ще бъде посрещнат и от състезатели от русенски спортни клубове, които ще вземат участие в маратона, а в щафетата могат да се включат и граждани. В програмата е предвидено на русенския кей да бъде положен паметен знак "Цвете на мира", както и да бъде засадено дърво на мира.

Пробегът на мира е основан през 1987 г. от духовния водач Шри Чинмой. Той е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство. Шри Чинмой е известен с многобройните си инициативи за насърчаване на разбирателството между хората и народите и вярва, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Ревностни поддръжници на Пробега на мира са едни от най-влиятелните хора на планетата като Нелсън Мандела, Майка Тереза, Принцеса Даяна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г.

България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор)

Проливен дъжд се излива над Лондон в библейска буря

Библейска буря удави Лондон по средата на най-голямата суша - евакуират центъра

Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор)

Протестът тази вечер е под наслов #ГАZwithme Седмица II СНИМКА: Георги Кюрпанов

Поредна вечер протести пред президентството под наслов #ГАZwithme

Опашка от тирове на "Дунав мост" СНИМКА: Архив

Превозвачите предупреждават: Мерките на МВР за трафика на "Дунав мост" "задълбочават" проблема

СНИМКА: Pixabay

Литва и Дания за забрана за издаване на туристически визи на руснаци в целия ЕС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.

Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

Разгенвени потребители в социалните мрежи коментират под снимката в официалния профил на заведението, илюстрираща сервиран позлатен стек.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Ресторант в Миконос таксува туристите тройно, предупреждава местните да не го посещават

Татяна Дончева

Двама известни липсват, но претендентите за парламента с 2-ма повече от миналата есен (Обзор)

Изтощени от дългата битка с огъня, пожарникари отдъхват на Младежкия хълм, който бе спасен.

Потушиха напълно огъня на Младежкия хълм в Пловдив (снимки)

11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.

Автоизмамници крадат от ЕС луксозни коли, регистрират ги на бедняци у нас и ги пласират на богаташи в Близкия изток (Обзор)

Красимир Дончев

Пловдивски отцепници от ИТН с шанс за места в листите на "Промяната"

Последно от

Последно от

Най-важното