Кметът на Царево за Корал: Забраните са нелогични, как ще се минава през залива?

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/11969111 Кметът на Царево за Корал: Забраните са нелогични, как ще се минава през залива? Кметът на Царево за Корал: Забраните са нелогични, как ще се минава през залива? www.24plovdiv.bg
В залива Корал, който вече е защитената местност, се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуаци и за нуждите на риболова от октомври до март.
В залива Корал, който вече е защитената местност, се забранява навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, извънредни ситуаци и за нуждите на риболова от октомври до март.

Министърът на МОСВ в оставка Борислав Сандов го обяви за защитена местност 

Категорично е нарушен принципът на прозрачност при обсъждане и вземане на решението за създаване на защитена местност, а голяма част от забраните са нелогични и неясни. Така кметът на Царево Георги Лапчев коментира новината, обявена днес от министър Борислав Сандов, че заливът на плаж Корал става защитена местност. 

"Продължава да е неясно как ще става на практика преминаването през залива и от къде. Със спорна обществена легитимност е заповедта на министъра в оставка, издадена няколко дни преди да престане да изпълнява тази длъжност", коментира още Лапчев.

На проведено заседание на Комисия по обявяване на защитената местност кметът на Царево единствен гласува против и оспори с особено мнение подхода по обявяване на защитената местност и предвижданите ограничения, припомнят от общината.

Според Лапчев към проектното предложение липсвали доклади от редица институции и експерти, а в първоначалния вариант на проекта за заповед риболовът беше изцяло забранен. След твърдото му становище и това на рибарското съсловие, все пак риболовът в залива остава разрешен, но в периода от 1 октомври до 1 март. Забранява се обаче навлизане с джетове и всякакви плавателни съдове, с изключение на ситуации при бедствия и аварии.

По-рано днес на страницата си във фейсбук министър Сандов коментира, че обявяването на защитената местност  е част от стратегията за опазване на морските екосистеми и е по предложение на сдружение "Да запазим Корал". И пояснява, че до 2030 г. България трябва да има 30% защитени морски зони и 10% строго защитени морски зони, като част от ангажиментите на страната ни според критериите за участие в "Коалиция за висока амбиция за природата и хората" - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично разнообразие, към която България е част от 02.03.2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г.

България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор)

Проливен дъжд се излива над Лондон в библейска буря

Библейска буря удави Лондон по средата на най-голямата суша - евакуират центъра

Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор)

Протестът тази вечер е под наслов #ГАZwithme Седмица II СНИМКА: Георги Кюрпанов

Поредна вечер протести пред президентството под наслов #ГАZwithme

Опашка от тирове на "Дунав мост" СНИМКА: Архив

Превозвачите предупреждават: Мерките на МВР за трафика на "Дунав мост" "задълбочават" проблема

СНИМКА: Pixabay

Литва и Дания за забрана за издаване на туристически визи на руснаци в целия ЕС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.

Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

Разгенвени потребители в социалните мрежи коментират под снимката в официалния профил на заведението, илюстрираща сервиран позлатен стек.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Ресторант в Миконос таксува туристите тройно, предупреждава местните да не го посещават

Татяна Дончева

Двама известни липсват, но претендентите за парламента с 2-ма повече от миналата есен (Обзор)

Изтощени от дългата битка с огъня, пожарникари отдъхват на Младежкия хълм, който бе спасен.

Потушиха напълно огъня на Младежкия хълм в Пловдив (снимки)

11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.

Автоизмамници крадат от ЕС луксозни коли, регистрират ги на бедняци у нас и ги пласират на богаташи в Близкия изток (Обзор)

Красимир Дончев

Пловдивски отцепници от ИТН с шанс за места в листите на "Промяната"

Последно от

Последно от

Най-важното