Наръганият заради заря Илиян осъзнавал, че умира, променят обвинението на задържания за смъртта му

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12160783 Наръганият заради заря Илиян осъзнавал, че умира, променят обвинението на задържания за смъртта му Наръганият заради заря Илиян осъзнавал, че умира, променят обвинението на задържания за смъртта му www.24plovdiv.bg
Денис Мустафа Камел ал Газзи не бе пуснат от съда. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Денис-Мустафа Камел ал Газзи остава в ареста

Всички свидетели по делото са разпитани, а експертизите - готови

Илиян Илиев е починал в страшни мъки, осъзнавал е, че умира. Затова наркодилърът Денис-Мустафа Камел ал Газзи ще се сдобие с по-тежко обвинение и ако бъде признат за виновен, може да получи от 15 години до доживотен затвор без право на замяна, стана ясно в петък в Съдебната палата.

Там точно в 10,30 ч в 14-а зала на Софийския градски съд Ал Газзи бе доведен с белезници на ръцете и пранги на краката.

Той е обвинен, че на 9 януари вечерта, ядосан заради заря, отишъл при компанията на Илиев пред блок в столичния кв. “Люлин” и наръгал с нож във врата младия мъж. Ал Газзи се укрива 2 дни, преди да се предаде в полицията и оттогава е задържан в следствения арест.

В петък мъжът поиска да излезе оттам, оплака се от условията зад решетките. Адвокатът му Мирослав Христов изтъкна, че клиентът му бил задържан от много време, а по разследването не се предприемали действия. Имало и само един свидетел, който казал, че Ал Газзи е наръгал Илиев.

Наблюдаващата прокурорка по делото Виолета Желева обаче изтъкна, че всъщност има показания на четирима души, които си кореспондират и се допълват. Тя се позова и на биологична и ДНК експертиза. И обясни, че заради данни за начина на настъпване на смъртта на Илиев ще промени обвинението на Ал Газзи от такова за умишлено убийство, което се наказва с от 10 до 20 години затвор, в такова за убийство по особено мъчителен за жертвата начин. Там присъдата е от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Желева добави, че има данни и за хулигански подбуди.

Поводът Ал Газзи да излезе от блока си и да се отправи към компанията на Илиев били фойерверки. Групата ги пуснала в чест на раждането на син на един от тях. Това станало на площадката пред блока на Ал Газзи.

Адвокатът му ѝ опонира, че това е злоупотреба с процесуални права. Целта била с новото обвинение клиентът му да остане в ареста до година и половина, преди делото да влезе в съда, а не както е сега - до 8 месеца. “Самото причиняване на смърт винаги е свързано с определено прекратяване на жизнени процеси”, допълни той.

Съдия Мирослава Тодорова обясни, че макар Ал Газзи да не е с ново обвинение, то прокурор Желева е предприела първата стъпка, като е изготвила постановлението на 20 юли. Съдийката се спря и на самата смърт на Илиев. 

“От удара с ножа до изпадането в безсъзнание и настъпването на смъртта е изпитвал значителни страдания, осъзнавал е, че умира”, посочи тя. По делото дори има показания, че след удара с нож Илиев се е обърнал към приятел и е казал “Егати, тоя ме наръга”.

Ал Газзи е крещял и е псувал, посочи още Тодорова по повод на хулиганските подбуди. И обясни, че освен показанията на четиримата свидетели има и кадри от видеокамера, която е заснела района на инцидента.

Затова тя изтъкна, че има достатъчно данни за обосновано предположение именно Ал Газзи да е нанесъл смъртоносния удар с нож във врата на Илиев.

“Съдът несъмнено следва да отчете, че Ал Газзи е осъждан, гласувано му било доверие да не изтърпи ефективно наказанието, а убийството е в изпитателния срок”, посочи Тодорова. Думите ѝ бяха по повод на това дали има опасност мъжът да извърши друго престъпление, ако е на свобода.

Той има присъда за разпространение на дрога от година и шест месеца условно с 4-годишен изпитателен срок, който не е бил изтекъл по време на убийството.

Освен това негова приятелка и мъж, с когото се познавали от детските години, посочили, че 23-годишният Ал Газзи е агресивен.

Ако бъде пуснат на свобода, има вероятност да се укрие, посочи още Тодорова. Тя обясни, че базира извода на факта, че след убийството е избягал. Укривал се е два дни, преди да се предаде в полицията.

Затова съдийката го остави в ареста. Той може да обжалва пред Софийския апелативен съд на 4 август.

По време на заседанието стана ясно още, че всички свидетели са разпитани, а експертизите са готови. Това означава, че прокуратурата може да пристъпи към предявяване на материалите и процесът да започне да се гледа по същество в Софийския градски съд. Съществува обаче възможност адвокат Христов да поиска и други експертизи. Засега не е ясно дали ще го направи.

Когато делото започне по същество, Ал Газзи ще бъде преместен от следствения арест в софийския затвор, ако дотогава не е с променена мярка за неотклонение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

ЕМИЛ КАБАИВАНОВ СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Карлово събрали 1,49 млн. лв. за пострадалите от наводнението

Районът на местната администрация е отцепен

Сигнал за бомба в общината блокира центъра на Горна Оряховица

Районът на местната администрация е отцепен

Сигнал за бомба в общината блокира центъра на Горна Оряховица

Кристиан Николов СНИМКА: Архив

Кристиан Николов в съда: Сърцето ми е чисто пред Господ, защото искрено се разкайвам

В района се въвежда нова организация на движението.

Променят движението по 2 улици в Асеновград

Насипват изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро

Насипват изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

118 000 лалета и теменужки ще красят Морската градина във Варна (Снимки)

118 000 лалета и теменужки ще красят Морската градина във Варна (Снимки)

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

Община Русе е подала в срок всички изискани документи за получаване на финансиране от МРРБ

Бул. "Хаджи Димитър" в Пловдив.

Пуснаха двупосочно движение по бул. „Хаджи Димитър“ в Пловдив

Сърбия готова да внася неруски петрол

Сърбия готова да внася неруски петрол

Няма опасност България да остане без ток

Няма опасност България да остане без ток

Гърция призова Турция да спре лодките с мигранти

Гърция призова Турция да спре лодките с мигранти

Последно от

Последно от

Най-важното