Цензура във фейсбук! Трият коментари, уж заради тероризъм и маркират цитати като лъжливи новини

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12213883 Цензура във фейсбук! Трият коментари, уж заради тероризъм и маркират цитати като лъжливи новини Цензура във фейсбук! Трият коментари, уж заради тероризъм и маркират цитати като лъжливи новини www.24plovdiv.bg
От фейсбук работят с независими модератори и фактчекъри.

А хиляди откровени измислици текат необезпокоявано в нюзфийдовете

Кой проверява и казва на фейсбук, че дадена новина е фалшива и кое съдържание не е подходящо за социалната мрежа, провери “24 часа” след 2 скандални случая от последните дни. Първо дописка в сайта ни бе маркирана като фалшива новина, а след това коментар на журналиста Георги Милков махнат заради “призиви към терористични действия”, без нито едното да е вярно.

Случаят с Милков е особено скандален. След като от САЩ ликвидират лидера на “Ал Кайда” Айман ал Зауахири, той пише в социалната мрежа аналитичен текст.

В него обяснява, че сякаш това не трогна света, тъй като брадатите злодеи от Арабския свят са изместени от нов антагонист (виж текста тук).

Милков, както е известно, е най-добрият познавач на Близкия изток у нас. В днешния брой има интервю от него с шефа на американския еврейски конгрес Дейвид Харис - на 14-а и 15-а стр. Журналистът от “24 часа” Милков владее иврит, френски, арабски, английски и руски и последното нещо, в което може да бъде подозиран, е възхвала на арабския тероризъм.

След само час обаче текстът му е свален. За да се случи това, някой го е докладвал. От фейсбук не проверяват съдържанието, използват сътрудници.

“Ние не можем да следим всичко, дори не го проверяваме, а работим с външни хора, които владеят езика”, обясни за “24 часа” Йоханес Балдауф, който работи като мениджър публични политики в “Мета” - компанията майка на фейсбук. И посочи, че след това получените доклади се разглеждат от 15 000 души, които работят директно по модерацията на съдържанието. А други 25 000 следят за порнография, насилие и всякакъв друг вид неприемливо съдържание, което не е свързано с езика.

“Хората, които се занимават с модерация, са обучени да разпознават кога има и кога няма нарушение”, посочи Балдауф. Това означава, че след като някой е подал сигнал за публикацията на Милков, независим човек, който говори български език, я е проверил.

Той е изготвил доклад със заключение по казуса. Едва след това, работещ във фейсбук, е преценил, че става дума за нарушение на правилата. А ето и какво е получил Милков като обосновка защо публикацията му е махната: Ние не допускаме символи, възхвали или подкрепа за опасни лица или организации във фейсбук. Ние определяме “опасен” например като следните неща:

• Терористична дейност

• Организирана омраза или насилие

• Масови или серийни убийства

• Трафик на хора

• Престъпна или увреждаща дейност

Така излиза, че публикацията на Милков е заклеймена като призоваваща към терористична дейност. Нещо, което тя не прави.

Журналистът е обжалвал, но засега няма отговор от фейсбук. Освен изтриването на публикацията му, отнесъл и 1 ден наказание. Така 24 часа не можел да пише в социалната мрежа, нито дори да реагира на съобщения.

Милков далеч не е единственият с подобен казус. Проф. Евгений Дайнов например преди месец обясни, че първите 100 дни от войната в Украйна е бил блокиран от фейсбук заради коментар, че правеното от Путин е тероризъм.

Негови приятели, също демократично насочени, имали подобен проблем. През това време Дайнов получавал заплахи в социалната мрежа, включително за бесило, без отправилите ги да претърпят санкции.

Маркирана като фалшива новина бе дописка със заглавие “Митрофанова: Не можем просто да загърбим България. Тук са погребани 200 хил. наши войници”, излязла в сайта на “24 часа” на 29 юли. Тя е споделена във фейсбук страницата ни. В материала се цитира интервю на посланичката на Русия у нас - Елеонора Митрофанова, което тя е дала пред руската информационна агенция ТАСС. Някой обаче е подал сигнал, че това е фалшива новина и е започнала проверка.

Тя се прави от независими проверители на информация, популярни като фактчекъри (от англ. ез.) За България от “Мета” - компанията майка на фейсбук, си партнират с Агенция Франс прес. От агенцията посочват, че проверките се правят от Росен Босев, известен журналист, отразявал съдебната система дълги години. Неговият труд минава и през редактори.

В случая на “24 часа” обаче проверката е дело на сайта stopfake.org, който е украински. Екипът ни не можа да открие той да има договор с “Мета” за България. 

По-любопитното е, че тяхната проверка е за това дали има загинали 200 хиляди руски войници у нас.

“Както отбелязва историкът проф. Пламен Павлов в интервю за изданието “Фактор”, числото 200 хиляди е огромно преувеличение, “което се налага като пропаганда и се превръща в мантра от 50-те години на миналия век”, пише сайтът. И цитира историка, че реалното число е 11 905 жертви.

Заради това публикацията на “24 часа” се появява в новинарския поток на хората с надпис “Фалшива информация, проверено от независими проверители на информация”.

Реално това не е вярно, тъй като “24 часа” цитира истинско интервю на Митрофанова, в което тя действително казва това число. А от заглавието на “24 часа” изрично става ясно, че това не е твърдение на изданието, а думи на руската посланичка.

Още по-любопитното е, че като източник, от който става ясно, че новината е фалшива, е посочено руското издание на сайта. А той разполага с българска версия. От публикацията става ясно, че освен материала на “24 часа” като фалшива новина са маркирани и подобни статии в сайта на БНР, БНТ, Нова телевизия и други.

Но ако друго издание напише същото, публикацията няма да бъде маркирана като фалшива.

Още по-смущаващ случай бе, когато в “24 часа” бе публикувана дописка, оценяваща високо професионалната работа на колежката от БНР Елизабет Радкова, която проверила фактите в едно популярно меме, в което се твърдеше, че средното айкю на българите е само с 3 пункта по-високо от средното айкю на олигофрен. Нищо от публикацията не беше вярно - нито, че има такова изследване, нито че изобщо има такова нещо като средно айкю, нито дори колко са стойностите на айкюто на умствено изостаналите. А дори в оригиналната публикация на един ирландски тинктанк не се говори за българи, Радкова, която е един много добросъвестен журналист, бе разнищила фактите в това меме и бе установила, че в него всичко е фалшиво.

И вместо фалшивото меме да бъде премахнато, публикацията, оценяваща работата на Елизабет Радкова и съобщаваща истината в “24 часа”, бе етикетирана като “нарушение на стандартите на общноста” и санкционирана. А свършеното от колежката Радкова бе блестящ пример как се прави истински фактчекинг.

Всъщност фалшивите новини много се обичат от социалните мрежи. Нюзфийдовете са пълни с очевидни измишльотини, които никой не санкционира. А вместо това на санкции с измислени аргументи се подлагат сериозни, достоверни публикации от авторитетни медии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Сърбия готова да внася неруски петрол

Сърбия готова да внася неруски петрол

Няма опасност България да остане без ток

Няма опасност България да остане без ток

Гърция призова Турция да спре лодките с мигранти

Гърция призова Турция да спре лодките с мигранти

марихуана

Марихуана за 800 000 лв. скрита в камион с месо на паркинг в Перник

Елена Йончева

Елена Йончева: Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна

Снимка: Office of the President of Malta

Румен Радев в Малта: Светът има нужда от обединена и силна Европа и от позитивната роля на ЕС в международните отношения

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Анджей Дуда, президент на Полша

Полша поискала американско ядрено оръжие на нейна територия

Полицейска лента

Сигнал за бомба в сградата на община Стара Загора

Стачна готовност в ТЕЦ "Марица изток" 2

Стачна готовност в ТЕЦ "Марица изток" 2

Рублата стигна двуседмично дъно

Рублата стигна двуседмично дъно

СНИМКА: Уикипедия.

Полицаи откриха и върнаха открадната кобила на стопанина й от село край Раковски

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов връчва наградата на победителка в конкурса..

Наградиха в победителите в национален фотоконкурс в Пловдив

Последно от

Последно от

Най-важното