Смениха и шефовете на НАП и митниците (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12215979 Смениха и шефовете на НАП и митниците (Обзор) Смениха и шефовете на НАП и митниците (Обзор) www.24plovdiv.bg
РУМЕН СПЕЦОВ

  • Служебното правителство недоволно от прогнозите за дънъчните приходи
  • Спецов: Министърът на финансите ми каза, че няма забележки към работата ми, а махането ми е политическо решение

На четвъртия ден от управлението си служебното правителство смени шефовете на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция “Митници”.

В петък сутринта изпълнителният директор на приходната агенция Румен Спецов бе заменен от Борис Михайлов. Новият шеф на НАП е работил като ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител е и на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Има над 10-годишен опит като адвокат. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил директор на фонд “Земеделие”.

Като причина за смяната в НАП се посочва, че от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очакваните данъчни приходи за 2022 г. След приемането на актуализацията на държавния бюджет била подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията на приходите създавали риск за разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, аргументират рокадата от служебния кабинет. Според правителството съществувал и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП. Той бил свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. По-късно пред Би Ти Ви новият шеф на данъчните Борис Михайлов уточни, че става въпрос за “Булгаргаз”.

Към 31 юли 2022 г. просрочените му към НАП дългове били особено големи. А продължаващи проблеми с плащанията от дружеството на дължимия ДДС можели да създадат допълнителен риск за приходите.

Последната официална информация от НАП за приходите е от 5 юли. В нея се посочва, че над 14,9 млрд. са постъпленията през първата половина на 2022 г., което е с 1,6 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на 2021 г. Събрани са близо 8,2 млрд. лева за бюджета, от данъка върху доходите са влезли почти 2,2 млрд., 1,7 млрд. са от корпоративния данък и над 4 млрд. лв. от ДДС. Приходите от осигурителни вноски са над 6,3 млрд. лв.

Зад уволнението си обаче Румен Спецов видя чисто политически причини. Пред БНР той разказа, че бил извикан сутринта в петък от служебния министър Росица Велкова, за да бъде информиран за политическото решение. Освен това му било казано, че няма забележки към работата му в приходната агенция, което се разминава с официалното съобщение на правителствената пресслужба.

Спецов бе назначен начело на НАП през май 2021 г. от служебното правителство на Стефан Янев по предложение на тогавашния финансов министър Асен Василев.

В петък с поста си на изпълнителен директор се раздели и Павел Тонев, който оглавяваше Агенция “Митници”.

На негово място е назначен Павел Геренски, който до момента бе зам.-директор.

Той е дългогодишен служител в митниците. В периода от 1994 г. до 2009 г. и от 2014 г. до 2019 г. е заемал различни длъжности. Завършил е ВМЕИ в София, магистър по специалност “Технология на електронното производство”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г.

България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор)

Проливен дъжд се излива над Лондон в библейска буря

Библейска буря удави Лондон по средата на най-голямата суша - евакуират центъра

Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор)

Протестът тази вечер е под наслов #ГАZwithme Седмица II СНИМКА: Георги Кюрпанов

Поредна вечер протести пред президентството под наслов #ГАZwithme

Опашка от тирове на "Дунав мост" СНИМКА: Архив

Превозвачите предупреждават: Мерките на МВР за трафика на "Дунав мост" "задълбочават" проблема

СНИМКА: Pixabay

Литва и Дания за забрана за издаване на туристически визи на руснаци в целия ЕС

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.

Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

Разгенвени потребители в социалните мрежи коментират под снимката в официалния профил на заведението, илюстрираща сервиран позлатен стек.
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Ресторант в Миконос таксува туристите тройно, предупреждава местните да не го посещават

Татяна Дончева

Двама известни липсват, но претендентите за парламента с 2-ма повече от миналата есен (Обзор)

Изтощени от дългата битка с огъня, пожарникари отдъхват на Младежкия хълм, който бе спасен.

Потушиха напълно огъня на Младежкия хълм в Пловдив (снимки)

11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.

Автоизмамници крадат от ЕС луксозни коли, регистрират ги на бедняци у нас и ги пласират на богаташи в Близкия изток (Обзор)

Красимир Дончев

Пловдивски отцепници от ИТН с шанс за места в листите на "Промяната"

Последно от

Последно от

Най-важното