Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12253303 Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор) Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента (Обзор) www.24plovdiv.bg
Американски ракетни установки HIMARS СНИМКА: Министерство на отбраната на САЩ

10 млн. долара загубила България от сметката за новите F-16. Молим САЩ да ни чакат до 15 декември по офертата за вторите

Стоянов питал за изтребители на лизинг, докато МиГ-овете чакат ремонт в Полша

Американски ракетни установки HIMARS и натовски 155-милиметрови гаубици, които в последните два месеца обръщат хода на войната на Украйна срещу Русия, да бъдат договорени и за нашата армия. Това е поискал началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, стана ясно в сряда при представянето на екипа на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов.

Министърът планира и отново да задвижи проекта за купуване на 150 бронирани машини за пехотата.

Военните обмислят и да се отърват от контрола на политиците върху купуването на оръжие. Стоянов ще подготви законови промени, с които министърът да може сам да одобрява плащанията по проектите за модернизация на армията, без да чака разрешение от Министерския съвет за сделки над 50 млн. лв. и от Народното събрание за тези над 100 млн. лв. Това ограничение се въведе през 2010 г. с цел да осигури контрол върху скъпите военни сделки.

Парите за военни сделки, които не бъдат усвоени, пък да не се връщат в бюджета, а да отиват в специален фонд за превъоръжаване, планира още Стоянов. Той щял да настоява още през 2023 г. за отбрана да бъдат отделени 2% от БВП. Засега това се предвижда да стане през 2024 г.

Приоритетни в следващите месеци за министерството ще са именно проектите за бронираните машини и за изтребителите F-16, заяви още служебният министър. Процедурата за нова техника за пехотата бе блокирана в края на кабинета “Борисов 3”. Тогава се оказа, че двете подадени оферти - на финландската фирма Patria и на мултинационалната General Dynamics, надвишават тавана на проекта от 1,5 млрд. лева. Тогавашният министър Красимир Каракачанов планираше поръчката да бъде възложена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере партньори за производството.

Министерството вероятно ще обяви нов конкурс за бронираните машини, стана ясно от изказването на Стоянов. Заради поскъпването на суровините бюджетът обаче ще трябва да се завиши значително или българските изисквания да паднат. Затова и според него може да се търсят други варианти за намаляване на цената, като например заложените параметри за произвеждането им в България.

Поръчката на дронове за сухопътните войски вече е в ход, обясни пък адмирал Ефтимов. През следващите седмици предстои подписване на договори за закупуване на въоръжение за нуждите на двата модулни патрулни кораба, които в момента се строят. Първият ще бъде сключен до средата на август, а вторият - до средата на септември. Стоянов не обяви подробности, но миналото правителство вече одобри покупката на противокорабни ракети RBS-15 и зенитни MICA.

10 млн. долара от лихви е загубила България покрай покупката на първите 8 изтребителя F-16. Причината за това е, че 2,2 млрд. лв., които страната ни сложи в доверителен фонд за придобиването им, не са били прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ, разказа още Стоянов. Така страната ни е загубила от лихва, вместо да печели по 1,5 на сто, както предвиждаше правителственото решение от 2020 г. Прехвърлянето им е трябвало да се одобри от парламента, като трима министри досега са го искали, но то така и не се случило, обясни Стоянов.

САЩ да дадат отсрочка на България до 15 декември за приемането на договорите за вторите 8 F-16, е поискал още министърът. Офертата за тях е на стойност 1,320 млрд. долара и е валидна до 1 ноември. Липсата на парламент обаче ще затрудни одобрението ѝ в този срок.

България ще търси изтребители, които да вземе на лизинг от друга държава, въпреки че вече преговаря за ремонт на МиГ-29 в Полша, обясни още Стоянов. Той вече е изпратил запитвания до няколко държави за целта, но не обясни кои. Бившият министър Драгомир Заков също водеше такива преговори, като в края на месеца обяви, че най-напредналите са със САЩ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Служебното правителство прие Отчет за 2021 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 година). СНИМКА: АРХИВ

Общият доход средно на човек от домакинството се е повишил с 10% през 2021 г. спрямо предната година

Камион СНИМКА: Pixabay

Камион пропадна в изкоп в Русе

СНИМКА: АРХИВ

С над 21 % поевтинява токът за бизнеса в страната за утре

Домът е с капацитет 234 души и е вторият по големина в България

Ремонт и камери в Дом за стари хора "Възраждане" в Русе, кметът обеща бус

Стефан Янев

Гледайте изявлението на Стефан Янев (На живо)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Радка Урдаджиева благодари на пожарникаря Васил Маринов.

Пловдивски огнеборец се притече на помощ на жена

Новата операционна маса

Нова операционна маса има болницата в Добрич от капачки и кенчета

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин: Ще стабилизираме ситуацията в Донбас и ще развиваме тези територии

Компенсациите ще бъдат изплащани на ВиК операторите до 31 декември т.г.

Подкрепят с 16 млн. лв. ВиК дружествата заради високите цени на тока

Костадин Костадинов СНИМКА: Архив

Кои политици ни лъгаха най-много до изборите?

Полицейска кола
Снимка: Архив

32 акта и 148 глоби наложиха на водачи в Пловдивско

Последно от

Последно от

Най-важното