По над 100 хил. лв. от заплати за уволнени болнични шефове

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12271395 По над 100 хил. лв. от заплати за уволнени болнични шефове По над 100 хил. лв. от заплати за уволнени болнични шефове www.24plovdiv.bg
Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски има 20 хил. във влогове.

При ректорите е шарено - имат си дългове, но и умеят да пестят

Нови коли и мотопеди, ниви и складова база са си напазарували болнични шефове през миналата година, става ясно от декларациите им пред КПКОНПИ.

А четиримата директори, които в началото на тази година бяха сменени от бившата министърка Асена Сербезова, са получили по над 100 хил. лв. от заплати всеки.

Махнатият от “Лозенец” Радосвет Горнев е декларирал 160 хил. лв. като заплати за 2021 г., когато още бе начело на бившата Правителствена болница. Той си е купил мотопед “Веспа” и нива във Ветрино. Тя му е втора в това населено място, като общата им площ е 160 декара.

Наследникът му в “Лозенец” д-р Христо Стоянов пък си е купил апартамент с паркомясто, преди да заеме поста на директор. Сдобил се е и с 32 хил. кв. метра поземлен имот за складова база в Бургас.

С “Хюндай” за 37 хил. лв. се е сдобил уволненият преди месец шеф на Онкологията д-р Стефан Константинов. Налични той е декларира 2500 лв., а в банката държи 70 500 лв. Константинов е обявил 110 хил., получени от заплати.

И колегата му - проф. Иван Поромански, който също бе уволнен като директор на най-голямата спешна болница у нас - “Пирогов”, си е купил нова кола. Той е заложил на любимата си марка БМВ. Това е трети такъв автомобил за Поромански, деклариран е за 21 500 лв. Бившият шеф на “Пирогов” има и каравана, която е взел по време на COVID пандемията през 2020 година. Той обаче не е декларирал заплатите си.

Бившият шеф на “Св. Екатерина”, който е известен като най-богатия лекар у нас - проф. Генчо Начев, има със съпругата си над 4 млн. лв. в банката, както и 2,5 млн. лв. вложения. 125 782 лв. е декларирал Начев от заплати, а 300 хил. лв. от друга стопанска дейност.

Уволненият шеф на Хематологията проф. Бранимир Спасов е декларирал три апартамента, купени преди години, заявил е, че има 140 хил. лв. налични, като няма никакви спестявания в банката.

Най-високи заплати вземат директорите на частните болници. Шефът на частната кардиологична болница “Медика кор” в Русе Кирил Панайотов за миналата година е обявил 1 471 952 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи и още около 198 000 лв. от други източници. Това означава, че Панайотов е получавал най-малко 122 662 лв. заплата месечно.

Най-много от директорите на държавни болници взема шефът на “Майчин дом” проф. Иван Костов. Декларирал е 232 хил. лв. от заплати като директор на болницата и 28 400 лв. от заплати като лекар. От друга стопанска дейност е посочил, че има 343 300 лв. В банка държи над 5 млн. лв., но и кредитите, които дължи, са толкова. Костов има дивидент от Швейцария и притежава облигации и акции за милиони в банки, застрахователни дружества и фармацевтична компания. Има вложения в инвестиционни и пенсионни фондове за 100 хил. лв.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски е с годишна данъчна основа от 111 хил. лв., не е декларирал никакви налични пари, а единствено 20 хил. във влогове в банката.

Директорът на АГ-болницата “Шейново” Румен Велев пък има 1,2 млн. лв. в банката и 10 хил. ценни книги във фонд за недвижими имоти “България АДЦИС”. Велев е декларирал близо 90 хил. от заплати и 177 хил. от доходи от трудови правоотношения извън тези за заеманата длъжност.

С по-малка заплата от колегите си разполага директорът на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” Благомир Здравков. Той е декларирал близо 62 хил. лв. и държи 50 хил. в банката. Според декларацията му няма никакви налични средства.

Директорът на закъсалата в дългове “Александровска” д-р Атанас Атанасов разполага с по-ниска заплата от колегите си, декларирал е 37 хил. лв.

За втора година директорите на някои болници в малките населени места също са декларирали високи суми. Шефът на МБАЛ “Свети Иван Рилски” в Дупница Ени Лефтеров е посочил, че е взел 412 хил. лв. заплата, този на МБАЛ “Добрич” Георги Желязков е обявил 129 227 лв., а на МБАЛ “Ихтиман” Ивка Георгиева - 125 хил. лв.

Доста по-ниски са заплатите при ректорите на университетите.

Шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски има 90 329 лв. от заплата за 2021 г. Той е спестил 298 661 лв.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков има на влог 3441 лв., а като задължения, включително и като кредитни карти, има 33 519 лв. Неговата годишна заплата е 60 909 лв., но е получил и 26 564 лв. други доходи.

Проф. Сава Димитров, ректор на Музикалната академия, е с годишна данъчна основа от трудови доходи за 82 973 лв. А на НАТФИЗ - проф. Станислав Семерджиев, е с годишна данъчна основа от трудови доходи 88 405 лв. Доходите му от трудови правоотношения от източници в чужбина са 64 542 лв. Проф. Семерджиев е декларирал и разходи по пътувания, които не са платени от него или от институцията, в която работи - в Женева, Париж, Рим, Измир, Фалун, Мюнхен, Лондон, Брюксел и Сан Себастиан. От спестявания и заплата има на влог 80 910 евро, а от заплата и продажба на недвижим имот - 55 875 лв.

Ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков е с годишна данъчна основа от трудови доходи от 78 599 лв., но има доход от продажба на имущество - 344 226 лв.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Никола Стоянов СНИМКА: Архив

Никола Стоянов: Собственикът на "Арсенал" ми каза, че засега нямат нужда от държавна помощ

Обновяването на площадката ще започне в най-кратки срокове

С близо 53 хил. лв. изграждат спортна площадка в училищен двор в Трявна

Запорожката АЕЦ Снимка: Ройтерс

Шефът на "Енергоатом" заяви, че поема ръководството на Запорожката АЕЦ

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Служебното правителство прие Отчет за 2021 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 година). СНИМКА: АРХИВ

Общият доход средно на човек от домакинството се е повишил с 10% през 2021 г. спрямо предната година

СНИМКА: АРХИВ

С над 21 % поевтинява токът за бизнеса в страната за утре

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Домът е с капацитет 234 души и е вторият по големина в България

Ремонт и камери в Дом за стари хора "Възраждане" в Русе, кметът обеща бус

Пуснаха новоремонтирания път Татарево-Дебър.

Нов път свързва първомайските села Татарево и Дебър

Стефан Янев

Гледайте изявлението на Стефан Янев (На живо)

Радка Урдаджиева благодари на пожарникаря Васил Маринов.

Пловдивски огнеборец се притече на помощ на жена

Новата операционна маса

Нова операционна маса има болницата в Добрич от капачки и кенчета

Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Путин: Ще стабилизираме ситуацията в Донбас и ще развиваме тези територии

Последно от

Последно от

Най-важното