Огнен апокалипсис във Франция, започват войни за вода

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12281221 Огнен апокалипсис във Франция, започват войни за вода Огнен апокалипсис във Франция, започват войни за вода www.24plovdiv.bg
Горски пожар бушува на метри от къщи в източния френски регион Бургундия-Франш Конте. СНИМКА: РОЙТЕРС

Кражбите от резервоари зачестяват в сушата, ядрени централи спират, не могат да се охлаждат

Огнен апокалипсис вилнее във Франция в разгара на четвъртата гореща вълна, сполетяла страната от началото на годината. Без капка вода във водопроводите са жителите на над 100 общини, а междусъседските конфликти заради кражби от резервоарите зачестяват, пишат френски издания.

Огромни горски масиви и друга растителност са изгорени от пламъците в департамента Жиронд в Югозападна Франция.
Огромни горски масиви и друга растителност са изгорени от пламъците в департамента Жиронд в Югозападна Франция. СНИМКА: РОЙТЕРС

“Години наред говорим за войни за вода, но в бъдеще време и по-скоро на теория. Поне във Франция. Но времената се менят”, написа в туитър икономистът Максим Комб. “Войната за вода е обявена”, присъедини се към него журналистът Майкъл Корея, който от години пише за промените в климата.

Противопожарен самолет се бори с пламъците в Югозападна Франция.
Противопожарен самолет се бори с пламъците в Югозападна Франция. СНИМКА: РОЙТЕРС

Двамата мъже имат предвид едно и също събитие - кражбата на 400 куб. м вода в Ардеш. Събитие, което почти съвпадна по време с един от пожарите чудовища, които опустошават винарския район около Бордо и заради който френското правителство призова на помощ огнеборци от цяла Европа. В района на апокалипсиса, както го определиха самите пожарникари, се наложи евакуирането на повече от 10 000 души, a до момента

Френски фермери отказват да се подчинят на нареждането за пестене на вода.
Френски фермери отказват да се подчинят на нареждането за пестене на вода. СНИМКА: РОЙТЕРС

до корен са изгорели горски масиви с размера на град като Ница

Френските пожарникари вече са изтощени от битките с големите пожари от повече от месец насам и помощта на техни колеги от Румъния, Полша, Италия, Гърция, Австрия, Германия е изключително ценна. От началото на годината в страната са изгорели 56 000 хектара гори, което е 3 пъти над средната стойност през последните 10 години.

На 5 август министърът на екологичния преход Кристоф Бешю съобщи, че заради продължаващата от месеци суша в над 100 общини кранчетата не текат и се налага вода за пиене да бъде карана с цистерни и водоноски. За да бъде използвана обаче, тази вода трябва да бъде преварявана, предупредиха властите, опасявайки се от плъзването на епидемии. В 8000-хилядния град Жерармер във Вож се наложи жителите да изпомпват водата от езерото си, за да се спасят от жаждата. По информация на местните медии в края на миналата седмица

притежателите на джакузита в града са ги намерили пробити,

а до тях била оставена бележка: “Водата е за пиене”.

За момента правителството и властите твърдят, че има начини разпределението на водата да се управлява рационално, така че да не се стигне до социално и политическо напрежение, което да тласне страната към въоръжени сблъсъци. Но по места недоволството расте, а селските стопани все по-често отказват да изпълняват наложените им заповеди за ограничаване на поливането.

Фермерите, които нарушават разпорежданията, се оправдават с факта, че с унищожаването на тяхната реколта ще се стигне до още по-големи дефицити на храна и нарастване на цените, които вече са прекомерно високи заради войната в Украйна. Животновъди добавят, че сега им се налага да доставят на стадата си вода с цистерни, което силно увеличава разходите им, а с това и продукцията им поскъпва значително.

В момента в повече от половината френски департаменти е в сила най-високото ниво на тревога за засушаване, а налаганите рестрикции за използване на водата стават все по-строги. Определен е

дневен лимит от 150 литра вода на човек,

а в къщите на онези, които не спазват забраните, са поставени специални уреди, които прекъсват подаването, щом границата на потреблението е премината. Префектурата на Ванде започна организирането на специални патрули, които да пазят около резервоарите, като заловените нарушители, които крадат вода, рискуват високи глоби.

Специалистите определят тазгодишната суша във Франция като историческа. През юли в страната са паднали с 84% по-малко валежи от обичайните, а месецът е вторият най-сух от началото на метеорологичните наблюдения.

Заради безпрецедентните горещини част от френските ядрени централи бяха принудени да намалят производството на ток и дори да спрат работа заради прекалено топлите реки, чиито води са необходими за охлаждането на реакторите. Водите на Гарона например стигнаха до 28 градуса, а на Рона – до 25 градуса. Това още повече засили енергийните проблеми, пред които е изправена цяла Европа заради войната в Украйна. Пет ядрени централи пък получиха до 11 септември

правото да изхвърлят по-горещи води от обикновено независимо от риска за околната среда,

за да не се срине енергетиката на страната. Заради климатичните промени Франция обмисля да престане да строи бъдещите си АЕЦ близо до големи реки, а да даде приоритет на морския бряг.

Друг тежък проблем, с който се сблъскват най-вече големите градове, е разбиването на пожарните кранове. Затова и вече се чуват гласове законите да се променят и наказанията за подобни вандалски прояви да бъдат увеличени, най-вече що се отнася до отварянето на крановете заради нелегалната практика “уличен басейн”, станала популярна по време на горещите вълни през 2015 и 2017 г. Тогава за кратък период от време бяха разбити над 500 пожарни крана и изтекоха стотици хиляди литри вода, да не говорим за риска от недостига ѝ в случай на голям пожар в градски условия. Предложената сега глоба за извършителите на подобен род вандализъм е 750 евро.

Оказа се също, че за разлика от други европейски страни, като Италия и Испания, Франция значително изостава в рециклирането на използваните битови води. В Италия се рециклират 8% от водите, в Испания - 14%, а във Франция едва 0,6%. До 2025 г. френското правителство е поело ангажимент

да увеличи рециклирането на използваната вода над 3 пъти

“Доскоро европейците смятаха, че водата е достъпна в изобилие, и изобщо не оценяваха нейната стойност. А тя е ценно злато, което трябва да се научим да пестим и да споделяме в името на бъдещите поколения. Трябва да действаме изпреварващо, ако не искаме да бъдем хванати в капана на пълното безводие”, предупредиха преди дни експерти по водите на ЮНЕСКО.

За момента утехата за близък край на жегите и сушата не се очертава на хоризонта. Според метеорологичните прогнози екстремните природни явления ще мъчат французите поне до края на август. А те не са единствените.

Половин Европа се задъхва от жега и безводие. Температурите в Испания и Португалия също продължават да са между 35 и 40 градуса. Във Великобритания се заговори за ограничаване на количествата вода в магазините. Северно море заприлича на тропически басейн. В Германия нивото на Рейн е критично, което се отразява пагубно на корабоплаването по реката. Езерото Гарда – най-голямото в Италия, почти пресъхна, което се случва за първи път в историята. Нивото на река Дунав също е безпрецедентно ниско, а заради голямото затопляне на реката – над 25 градуса, някои видове риба са сериозно застрашени от измиране.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

 Сергий Гайдай. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Украйна заяви, че бележи успехи в Луганска област

Илхан Кючук призова за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген

Илхан Кючюк от Страсбург: Стига с този двоен стандарт!

Кокаин
Снимка: Архив

Мъж намери кокаин за над $100 милиона на плаж в Уелс (Снимка)

Никола Стоянов СНИМКА: Архив

Никола Стоянов: Собственикът на "Арсенал" ми каза, че засега нямат нужда от държавна помощ

Обновяването на площадката ще започне в най-кратки срокове

С близо 53 хил. лв. изграждат спортна площадка в училищен двор в Трявна

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Служебното правителство прие Отчет за 2021 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 година). СНИМКА: АРХИВ

Общият доход средно на човек от домакинството се е повишил с 10% през 2021 г. спрямо предната година

Камион СНИМКА: Pixabay

Камион пропадна в изкоп в Русе

СНИМКА: АРХИВ

С над 21 % поевтинява токът за бизнеса в страната за утре

Домът е с капацитет 234 души и е вторият по големина в България

Ремонт и камери в Дом за стари хора "Възраждане" в Русе, кметът обеща бус

Пуснаха новоремонтирания път Татарево-Дебър.

Нов път свързва първомайските села Татарево и Дебър

Стефан Янев

Стефан Янев: Ако "Газпром" бъде използван като оръжие - не, благодаря

Последно от

Последно от

Най-важното