10 г. Салман Рушди не казва на децата си къде живее, за 6 месеца сменя 56 квартири

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12281359 10 г. Салман Рушди не казва на децата си къде живее, за 6 месеца сменя 56 квартири 10 г. Салман Рушди не казва на децата си къде живее, за 6 месеца сменя 56 квартири www.24plovdiv.bg
Салман Рушди
Салман Рушди СНИМКА: РОЙТЕРС

Нападани са преводачите на “Сатанински строфи” в Япония, Италия, Норвегия и Турция

В рамките на 50-годишната му литературна кариера смъртните заплахи не са нещо ново за Салман Рушди. Писателят е един от най-известните и успешни британски автори. Но четвъртият му роман - “Сатанински строфи”, публикуван през 1988 г., предизвика безпрецедентни по мащаб международни сътресения.

В последно време Салман Рушди бе започнал да вярва, че животът му е “отново нормален” и че страховете от нападение са в миналото, разказа самият той в интервю. Само две седмици по-късно бе нападнат с нож в Ню Йорк. В петък 75-годишният писател бе намушкан най-малко 12 пъти, включително в лицето и шията. Една от раните е в окото на писателя, като е възможно той да го загуби. При друг удар ножът попада в корема му, заради което е разкъсан черният му дроб.

Въпреки много тежките травми Салман Рушди бе изключен от апаратната вентилация, в съзнание е и вече дори говори.

Заподозрян за атаката е 24-годишният жител на Ню Джърси Хади Матар. В съда той пледира невинен, а ръцете му бяха оковани с белезници. “Сатанински строфи” е публикуван десетилетие преди Матар да се появи на бял свят с родители, емигрирали от Ливан. Активността му в социалните мрежи предполага възхищение от Иран и шиитския екстремизъм.

Още с втората си книга “Среднощни деца” през 1981 г. Салман Рушди печели най-престижната британска литературна награда “Букър”. През септември 1988 г. от печат излиза творбата, която ще застраши живота му - “Сатанински строфи”. Сюрреалистичният постмодерен роман предизвика възмущение сред някои мюсюлмани, които смятат съдържанието му за богохулство и твърдят, че изобразяването на пророка Мохамед е сериозна обида към тяхната вяра.

Иран бързо прекъсна отношенията си с Обединеното кралство, а през 1989 г. - година след публикуването на книгата, тогавашният върховен лидер аятолах Рухола Хомейни издаде фетва - указ, зовящ за убийството на писателя. Всички мюсюлмани са призвани да откликнат на фетвата и да убият писателя, а също и издателите на книгата и всички, запознати с нейното съдържание. В резултат на това Рушди прекарва почти десетилетие в укриване, осигурена му е и охрана от британската полиция. През първите 6 месеца, последвали фетвата, сменя 56 жилища и не казва на децата си къде живее.

Салман Рушди е роден в Мумбай в семейството на непрактикуващи мюсюлмани и сам е атеист. На 14 години е изпратен в Англия, където получава образованието си и се дипломира с отличие по история в престижния “Кингс Колидж” в Кеймбридж. Става британски гражданин. Работи за кратко като актьор, а след това като рекламен копирайтър, докато пише романи.

В породилата полемика творба “Сатанински строфи” той разказва приключенията на двама индийци, оживели по чудо от терористичен акт срещу самолета им. Двамата пристигат живи и здрави на английски плаж и се смесват с мигрантите в Лондон. Според самия Рушди романът му е за имигрантите, изгубили корените си, за това как се чувстват зад граница. Втората глава е тази, която поражда скандал. В нея Рушди описва сцени, в които бегло осмян персонаж на име пророк Махунд, тормозен от Сатаната, проповядва вяра в други божества освен Аллах. Заглавието се отнася до два стиха, премахнати от Корана от пророка Мохамед, защото вярвал, че са вдъхновени от дявола.

Родната на Рушди Индия е първата, която забранява романа. Пакистан последва примера, както и други 20-ина страни в Азия и Южна Африка. Някои мюсюлмани възразяват, наред с други неща, срещу това на две проститутки в книгата да бъдат дадени имена на съпруги на пророка Мохамед.

Самият Рушди не е единственият, заплашван заради книгата. Японският преводач на “Сатанински строфи” е открит убит в университет североизточно от Токио през 1991 г. Хитоши Игараши, който работил като асистент по сравнителна култура, бил намушкан няколко пъти и оставен в коридора пред кабинета си. Убиецът му така и не е открит. По-рано същия месец италианският преводач Еторе Каприоло бе намушкан в апартамента си в Милано, но оцелява при нападението. Норвежкият преводач на книгата Уилям Нигаард бе прострелян през 1993 г. пред дома си в Осло - той също оцеля. Същата година 37 души загиват в хотел в Турция при пожар, подпален от протестиращи срещу турския преводач на книгата, който оцелява в тази трагедия.

Рушди започва да излиза от живота си в бягство едва в края на 90-те години, след като през 1998 г. Иран заявява, че вече не подкрепя убийството му. Въпреки това сегашният върховен лидер - аятолах Али Хаменей, веднъж каза, че фетвата срещу Рушди е “изстреляна като куршум, който не спира, докато не удари целта си”.

“Фетвата е сериозно нещо. За щастие, тогава нямахме интернет. Иранците бяха изпратили фетвата до джамиите по факс. Всичко това е отдавна. Днес животът ми отново е съвсем нормален”, каза със спокойствие Рушди седмици преди почти смъртноносното нападение. През годините той не спира да пише и към днешна дата има 12 романа. Женен е четири пъти и има две деца. Сега живее в САЩ и от 2007 г. е посветен в рицар от британската кралицата за заслугите си към литературата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

МОН

МОН предлага отпадане на холограмния стикер от дипломите за висше образование

Столетницата от Кричим Фатма Моллаюсеин .

За първи път от половин век Кричим има столетница

Гоце Делчев. СНИМКА: Архив

Българско просветно дружество "Гоце Делчев" ще има в Струмица

Европейската комисия. СНИМКА:Pixabay

ЕК: България е втора по бюджетни разходи за правосъдие

Община Раковски.

Община Раковски плаща глоба от 2000 лв. за неработеща пречиствателна станция

Иво Христов

Иво Христов в Страсбург: Икономически егоизъм държи България на прага на Шенген

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Кабинетът одобри компенсациите за бизнеса за скъпия ток.

Кабинетът одобри още 650 млн. лв. от държавната енергетика за бизнеса заради скъпия ток

Елена Поптодорова в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”. Кадър NOVA NEWS.

Поптодорова: Трябва политическо жертвоприношение, за да се състави кабинет

Служебният здравен министър Асен Меджидиев в Бургас. Снимка:Авторът

Дават по 600 лв. на здравните инспектори, но само за октомври

Проф. д-р Христо Даскалов. Снимка: БНТ

Освободиха шефа на БАБХ (На живо)

След 7 години в Сирия и 7 месеца в Украйна: Постигна ли Путин целите си?

След 7 години в Сирия и 7 месеца в Украйна: Постигна ли Путин целите си?

Снимка: Pixabay

Спасиха благороден елен, бил заклещен повече от 10 дни

Последно от

Последно от

Най-важното