Само за седмица - три авторитетни приза за танцов ансамбъл „Пъстрина“

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12289827 Само за седмица - три авторитетни приза за танцов ансамбъл „Пъстрина“ Само за седмица - три авторитетни приза за танцов ансамбъл „Пъстрина“ www.24plovdiv.bg
Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина"
Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина"

В началото на август талантливите танцьори от Представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" и детският състав "Пъстрина" към Народно читалище „Разум 1883“, с художествен ръководител и хореограф Първан Първанов, очароваха сръбската публика на международните фолклорни фестивали „Богатфест“ и „Миодраг Миша Сперняк“, състояли се в северозападната част на Сърбия.

„Богатфест“ се проведе от 5 до 8 юли в гр. Богатич, под патронажа на ЦИОФ (Международна организация за съхраняване и популяризиране на фолклора), разказа г-н Първанов. Вторият фолклорен фестивал -„Миодраг Миша Сперняк“ бе в гр. Лозница и продължи от 8 до 11 август. Освен в споменатите градове, нашият ансамбъл показа отличните си танцови умения и в околните местности - гр. Црна Бара, гр. Баня Ковиляча и с. Тръшич, недалеч от границата с Босна и Херцеговина.

Представихме танци от четири фолклорни области в България - северняшки, шопски, добруджански и тракийски, което накара сръбската публика да стане на крака, допълни ръководителят на ансамбъл „Пъстрина“.

Участие във фестивалите взеха и състави от Словакия, Полша и Египет. Въпреки че форумите нямат състезателен характер, възпитаниците на г-н Първанов бяха отличени с дипломи и плакет, за впечатляващото си представяне.

Два дни след завръщането си от международните фестивали в Сърбия, танцовият ансамбъл, взе участие и в Четвъртия международен фолклорен фестивал „Ехо от Стовци“. Той се проведе в Смоляновци на 13 август. Фестивалът посрещна 40 участници, сред които се изявиха певчески групи, танцови ансамбли, групи за изворен фолклор и индивидуални изпълнители.

И на родна земя танцьорите показаха завидни умения на сцената, които впечатлиха не само публиката, но и журито. То бе очаровано от изпълнението на възпитаниците на г-н Първанов и ги удостои с Наградата на Община Монтана, диплом и златен медал. Отличието им бе връчено от кмета Златко Живков.

Много и разнообразни покани за участия продължават да получават танцьорите на ансамбъл „Пъстрина“ - както от България, така и от чужбина. Следващата е за гостуване в гр. Враня, Сърбия, в края на август, а през септември са поканени на фестивала в Бурса, Турция“, сподели още г-н Първанов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Гърция призова Турция да спре лодките с мигранти

Гърция призова Турция да спре лодките с мигранти

марихуана

Марихуана за 800 000 лв. скрита в камион с месо на паркинг в Перник

Елена Йончева

Елена Йончева: Българската позиция за членството на Украйна в НАТО е правилна

Руският посланик привикан в Букурещ заради анексирането на част от Украйна

Руският посланик привикан в Букурещ заради анексирането на част от Украйна

Снимка: Office of the President of Malta

Румен Радев в Малта: Светът има нужда от обединена и силна Европа и от позитивната роля на ЕС в международните отношения

Полицейска лента

Сигнал за бомба в сградата на община Стара Загора

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Стачна готовност в ТЕЦ "Марица изток" 2

Стачна готовност в ТЕЦ "Марица изток" 2

Рублата стигна двуседмично дъно

Рублата стигна двуседмично дъно

СНИМКА: Уикипедия.

Полицаи откриха и върнаха открадната кобила на стопанина й от село край Раковски

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов връчва наградата на победителка в конкурса..

Наградиха в победителите в национален фотоконкурс в Пловдив

ЕС одобри новите санкции срещу Русия, спира внос за 7 млрд. евро

ЕС одобри новите санкции срещу Русия, спира внос за 7 млрд. евро

Преживялата потоп Мизия помага на пострадало карловско село

Преживялата потоп Мизия помага на пострадало карловско село

Последно от

Последно от

Най-важното