Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12309489 Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор) Пиарът Дамянова остави своя проект “Промяната” на младите. Това Лена ли е, или друг ще кове новия Петков? (Обзор) www.24plovdiv.bg
Кирил Петков и Асен Василев с подбраните от Диана Дамянова красиви лица на промяната - Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Калина Константинова, Яна Балникова.

 Преди време, когато 65-годишната днес дама стана част от Клуба на сеньорите от комуникационния бизнес, описаха сеньора така - баш майсторите не играят за награда в състезанието, а заради красотата на самата игра
Когато обяснява професията си пред една американка, чужденката възкликва: “А, вие сте детегледачката в една компания”. В младата партия бившата лидерка в КНСБ и консултант на “Лукойл” играеше точно тази роля

Диана Дамянова може би е изненадала дори Кирил Петков и Асен Василев, когато в 23 часа във вторник е пуснала във фейсбук една необичайна молба за напускане.

С Джеки (актьора, сценарист, режисьор и писател, с който тя споделя живота си в последните години - б.р.) свалихме “софийските униформи” и се прибрахме на село. Той - за десетина дни като начало, защото е вечно зает и отговорен.

Аз ще се върна на 2 октомври за гласуването. И ще гласувам за “Продължаваме промяната”, чийто учредител и в някаква степен създател съм.

С това искам да кажа, че няма да бъда “отговорна” за предстоящата ПОБЕДА на ПП.

Победата през ноември миналата година броя като “венец” на собствената си кариера.

Време е сега да се даде път на младите и на професионалистите”, пише Дамянова.

Тези, които познават добре 65-годишната PR експертка, знаят, че партията “Промяната” бе реално неин проект, и ако някой в България се приема за професионалист в тази сфера, то някогашната зам.-председателка на КНСБ е сред шестимата най-успешни в този бизнес (доказано категорично). И когато преди години тя влезе в т.нар. Клуб на сеньорите пиари, един от тях - Максим Бехар, красиво описа какво е това: Сеньор в най-популярния смисъл на думата означава владетел на някакво пространство. Терминът се използва в турнирите по бридж, в които сеньорите - баш майсторите, не играят за награда в състезанието, а просто заради красотата на самата игра.

Това толкова точно определение пасва на Дамянова и всичко онова, което ѝ се случи от 2021 година насам. Тя е състезател по бридж и има първи и втори места от световни състезания. С една дума - знае кога да играе и кога да спре.

Появи се изненадващо до Кирил Петков и Асен Василев от самия старт на проекта им, след като бе извън пиарския бизнес поне 8 години. Времето, в което напусна “Лукойл” и Валентин Златев като обслужваща агенция. (Но за това - по-нататък).

Собственичката на “Д енд Д” - една от големите комуникационни агенции, обяви публично, че в лично качество ще работи за двамата по онова време любими служебни министри - отличници на президента Румен Радев.

И въпреки че никога не го потвърди публично, е работила вероятно без заплащане. Или поне в началото - “заради красотата на самата игра” (по Бехар).

Влиза в новото партийно строителство сред остри сблъсъци и постове в социалните мрежи срещу злополучния ремонт на столичната улица “Граф Игнатиев”, където може и да има нещо лично около затварянето на заведения по нея, както и срещу управлението на Бойко Борисов.

Диана Дамянова се връща се в политиката, след като е била пиар на министри в първото правителство на Бойко Борисов. Но и там по-скоро работи за хора, които харесва. И си тръгва, след като нещо в управлението на ГЕРБ не ѝ допада.

И до днес Дамянова можеше да е пиар на руския “Лукойл” без проблем - доскорошният собственик Вагит Алекперов и тя са на една възраст и едва ли щеше да излезе скоро в пенсия.

Тръгна си без шумни раздели с Валентин Златев

и се зае да изкачва върхове в планините по света и в бриджа. До есента на 2021 г., когато името ѝ все по-често се споменаваше редом до изгряващите млади политически звезди.

Когато след една от закуските на шесторката сеньори в пиара всеки от тях описва какво представлява този бизнес, нейното обяснение е това:

По характер нашият бизнес е близък до адвокатския - хората идват при нас, когато имат проблем Работата на пиара е да предотвратява кризи. Затова той е ефективен, когато участва в управлението на една компания и присъства във вземането на решения, за да може навреме да предупреди къде ще избухне скандал.

И когато Дамянова обяснила преди време на американка какво работи, тя заключила : А, нещо като бейби ситър (бебегледачка) на една компания.

Тези цитати са от случка поне отпреди десетина години, но 65-годишната Дамянова довчера приличаше точно на детегледачка сред компанията на Асен Василев и Кирил Петков.

Когато все още не се знаеше какво точно иска да направи тя от тези двама харвардци,

репортерите, с които никога не е преставала да общува през последните над 30 г., регистрираха, че първо залага на Василев. Но после “засича” по-силната харизма на Петков и започва бавно да го тласка на първо място в лидерската двойка.

С усмивка журналисти разказват, че когато я попитали как е избрала Никола Минчев за председател на Народното събрание, отговорът на първо четене е бил шокиращ - по... красота. Но реалността е точно тази - експертката подрежда за първата публична снимка около Асен Василев и Кирил Петков млади, хубави, свежи лица. Минчев е едно от тях. И казват, че спокойният и диалогичен юрист не я разочаровал в нито един момент.

Когато Дамянова пише във фейсбук, че се оттегля, за да даде път на младите, трябва да погледнем кой още е на онази първа снимка - Лена Бориславова, Калина Константинова, Деница Симеонова, Яна Балникова, Даниел Лорер.

Цялата тази група наистина държи властта днес в “Продължаваме Промяната”. Дори тласъкът за нея казват, че е дошъл пак откъм Дамянова, на която очевидно партийното строителство ѝ е било суперинтересно. Докато Петков и Василев се фокусираха в изпълнителната власт, след като им се струпаха всички неволи там - война, кризи...

Най-видимо във властта от хората на снимката днес е 32-годишната Лена Бориславова. В “Продължаваме промяната” бившият началник на премиерския кабинет е всичко. Дори постовете ѝ в социалните мрежи в последните седмици - за ролята на жените в политиката, показват, че тя ще бъде може би

третият най-важен човек отсега нататък

в тази политическа сила. До Петков и Василев.

Кои обаче ще са пиарите - професионалисти, на които Дамянова дава път освен на младите в партията, както написа във фейсбук? Нощният ѝ пост съвпадна с публикация в седмичник, в която се описва ролята на израелската компания CIY Global, чийто собственик е бившият шеф на Мосад и бивш израелски депутат Дани Ятом.

Компанията е работила за Петков и Василев и на ноемврийските избори, както сами се похвалиха израелците след победата им. Тогава обясниха, че когато влезли в кампанията през октомври, подкрепата за ПП била 16%, а те спечелили с 25,7% .

Известен български политик, разговарял с Дани Ятом преди време, потвърди, че

бившият шеф на Мосад е бил горд от предизборната идея за златните кюлчета

в шкафа на Бойко Борисов, повтаряна през цялата кампания и извела “Промяната” до първото място. Нашият политик споменава 6-цифрена сума като хонорар за израелците. От известно време тази информация се повтаря в сайтове, близки до ГЕРБ, а като посредник за наемането се споменава майката на един от лидерите на “Промяната”.

Истината е малко по-различна. CIY Global са били за кратко в първата кампания и предложили услуги и сега за изборите на 2 октомври, но деликатно помощта е била отклонена. Тази агенция не е толкова типичната пиар фирма, а работи със специализирани софтуери, за да анализира данни от социалните мрежи, интернет и смартфоните. Ятом е един от първите в Мосад, които започват още през 90-те години на миналия век да разработват софтуери за анализ на “биг дата” и поведение. Впоследствие тези софтуери станаха известни през програмата “Пегасус”, която Израел и САЩ ползват за контрол на разговори и размяна на съобщение през смартфони. Твърденията на двете правителства са, че разработеният от частната израелска фирма NSO софтуер се ползва за борба с тероризма.

Дали кратката поява на Дани Ятом при ПП е убедила Кирил Петков, че ще спечели отново, ако основният му враг в предизборната кампания е Бойко Борисов, няма кой да потвърди днес. Повечето анализатори обясняват първата победа на младата партия с желанието на българите да накажат ГЕРБ за дългото управление и грешките в него, а не защото са повярвали в управленските умения на Петков. Самият той признава пред “24 часа” , че 7 месеца се е учил да е премиер и сега вече знае как това се прави.

Дали двамата с Диана Дамянова се изгубиха точно в тези 7 месеца, когато “детегледачката” сигурно се е опитвала да коригира грешките и да “улавя” по-рано онези, които ще доведат до кризите? А те не бяха малко за това кратко време.

В онзи нощен пост, с който сеньорът в ПР-а си тръгна с “венеца” на своята кариера - “Продължаваме промяната”, пише, че Дамянова ще изключи телефона си, но ще гласува за своята партия. Пишете и ще ви отговарям, когато не съм на път от планината към морето, обръща се тя към приятелите си във фейсбук.

Колко човека са ѝ писали? И дали Кирил Петков е сред тях? Дали Дамянова си тръгва, защото няма да може да предотвратява бъдещи скандали? Надали ще разберем, но вероятно ще се досетим, когато видим резултатите от вота на 2 октомври 2022 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Лена Бориславова СНИМКА: Архив

Лена първа от "Промяната" коментира офертата на Борисов за правителство

МОН

МОН предлага отпадане на холограмния стикер от дипломите за висше образование

Столетницата от Кричим Фатма Моллаюсеин .

За първи път от половин век Кричим има столетница

Гоце Делчев. СНИМКА: Архив

Българско просветно дружество "Гоце Делчев" ще има в Струмица

Европейската комисия. СНИМКА:Pixabay

ЕК: България е втора по бюджетни разходи за правосъдие

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, според който Запорожката АЕЦ в Украйна става руска държавна собственост. Снимка Уикипедия

Путин подписа указ - Запорожката АЕЦ в Украйна става руска

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Иво Христов

Иво Христов в Страсбург: Икономически егоизъм държи България на прага на Шенген

Кабинетът одобри компенсациите за бизнеса за скъпия ток.

Кабинетът одобри още 650 млн. лв. от държавната енергетика за бизнеса заради скъпия ток

Елена Поптодорова в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”. Кадър NOVA NEWS.

Поптодорова: Трябва политическо жертвоприношение, за да се състави кабинет

Служебният здравен министър Асен Меджидиев в Бургас. Снимка:Авторът

Дават по 600 лв. на здравните инспектори, но само за октомври

Проф. д-р Христо Даскалов. Снимка: БНТ

Освободиха шефа на БАБХ, бил кандидат за депутат от ПП (Видео)

След 7 години в Сирия и 7 месеца в Украйна: Постигна ли Путин целите си?

След 7 години в Сирия и 7 месеца в Украйна: Постигна ли Путин целите си?

Последно от

Последно от

Най-важното