Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12309495 Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор) Войната не пречупи ръста на BG икономиката (Обзор) www.24plovdiv.bg
Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши.

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Високите цени на тока мъчат бизнеса, но въпреки това производството, и износът в много отрасли не са спирали и повишават ръста на икономиката. В същото време износът на ток за съседни страни прави енергийните предприятия свръхпечеливши. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Страната ни е в топ 10 в ЕС по увеличение на БВП

Войната в Украйна, полуделите цени на тока и газа, високата инфлация и всички останали негативни обстоятелства не са успели изобщо да пречупят българската икономика. През второто тримесечие тя отчита 4,8% ръст на годишна база, което е повече от отчетения през първото тримесечие ръст от 4,5%, и това я нарежда на осмо място по този показател в ЕС.

Данните, съобщени едновременно от НСИ и Евростат в сряда, са експресни и изчистени от инфлацията. Заедно с нея ръстът би бил 22,9%.

Отчетеният за второто тримесечие ръст на годишна база няма нищо общо с прогнозите на наши и чужди институции. Европейската комисия например през пролетта прогнозира за България 2,6% ръст на икономиката, но в началото на лятото коригира тази прогноза на 2,1%, както направи и БНБ. 2,5% бе прогнозата на ЕБВР, а Министерството на финансите и Световната банка намалиха преди месец прогнозата си на 2,6%.

Най-близко до реалността се оказва предвиждането на МВФ - 3,2%. Всички тези прогнози обаче се отнасят за цялата година, до края на която има още две тримесечия.

Средният за ЕС ръст на икономиката през второто тримесечие е 4% при 5% през предишното тримесечие. Най-висок е в Словения - 8,3%, следвана от Португалия с 6,9%, Унгария с 6,5%, Испания с 6,3% и др. Водещи икономики като Германия и САЩ обаче отчитат  забавяне през второто тримесечие.

В Германия ръстът на БВП е 1,5% при 3,6% тримесечие по-рано, а в САЩ - 1,6% при 3,5% през предходното тримесечие. В ЕС има доста страни, за които все още няма данни.

През второто тримесечие у нас са произведени стоки и услуги за 38,3 млрд. лв., което е с 1,1% повече от първото тримесечие. Това са сезонно изгладени данни и от тях са изчистени ефектите на инфлацията. За сравнение за цялата минала година БВП у нас бе 133 млрд. лв.

Най-голям принос към БВП през второто тримесечие имат крайното потребление в страната и износът, гласят данните.

През второто тримесечие износът от България счупи пореден рекорд. Само през юни например той беше за 8,7 млрд. лв. и отбеляза ръст от 51,8% в сравнение с година по-рано.

Постигнатата месечна стойност на износа бе с 80% по-висока от средномесечната за петте години от 2017 до 2021 г., или средномесечната за 2019 г., т.е. преди пандемията. За май ръстът на годишна база беше малко по-малък - 60,8%, а стойността за месеца - 8,26 млрд. лева.

Частично този ръст се дължи и на по-високите цени, но част от ефекта е и от по-голямо количество на износа.

В износа от България най-голям дял в увеличението заемат електроенергията и олиото, където тази година бе констатирано тройно увеличение на обемите. Други продукти с голям ръст в износа са храните, химическите вещества и продуктите на машиностроенето.

В същото време обаче инвестициите, които влизат в БВП, намаляват през второто тримесечие със 7,3% на годишна база. Този процес обаче не е започнал сега, а още в края на миналата година и е пряко свързан с ниското усвояване на средства от европейските фондове, както и с неизпълнението на амбициозната програма за капиталови разходи на четворната коалиция.

В момента страната се намира на границата между два програмни периода на оперативните програми, а и стартирането на Плана за възстановяване и устойчивост се забави. Това личи и от силния спад на строителните дейности - обществените поръчки за строителство през първото полугодие са с около 30% по-малко и като брой, и като стойност в сравнение със същия период на миналата година. Голяма част от инфраструктурните проекти са замразени, защото няма индексация на строителните договори спрямо инфлацията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Елена Поптодорова в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”. Кадър NOVA NEWS.

Поптодорова: Трябва политическо жертвоприношение, за да се състави кабинет

Служебният здравен министър Асен Меджидиев в Бургас. Снимка:Авторът

Дават по 600 лв. на здравните инспектори, но само за октомври

Проф. д-р Христо Даскалов. Снимка: БНТ

Освободиха шефа на БАБХ (На живо)

След 7 години в Сирия и 7 месеца в Украйна: Постигна ли Путин целите си?

След 7 години в Сирия и 7 месеца в Украйна: Постигна ли Путин целите си?

Снимка: Pixabay

Спасиха благороден елен, бил заклещен повече от 10 дни

 Сергий Гайдай. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Украйна заяви, че бележи успехи в Луганска област

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Илхан Кючук призова за незабавно приемане на България и Румъния в Шенген

Илхан Кючюк от Страсбург: Стига с този двоен стандарт!

Кокаин
Снимка: Архив

Мъж намери кокаин за над $100 милиона на плаж в Уелс (Снимка)

Никола Стоянов СНИМКА: Архив

Никола Стоянов: Собственикът на "Арсенал" ми каза, че засега нямат нужда от държавна помощ

Обновяването на площадката ще започне в най-кратки срокове

С близо 53 хил. лв. изграждат спортна площадка в училищен двор в Трявна

Запорожката АЕЦ Снимка: Ройтерс

Шефът на "Енергоатом" заяви, че поема ръководството на Запорожката АЕЦ

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Последно от

Последно от

Най-важното