България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12309519 България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор) България редом с Киргизстан, Шри Ланка и Узбекистан в схема за незаконни трансплантации (Обзор) www.24plovdiv.bg
В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г.
В България се разследваха нелегални трансплантации от живи донори, извършени през 2019 - 2021 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

България е замесена в международна схема за незаконни трансплантации на органи. През април 2021 г. двама японци получили бъбреци от жив донор в болница в България, се казва в разследване на японския вестник “Йомиури Шинбун”.

Операциите били уредени от 58-годишен турчин, представящ се за лекар. През 2017 г. той бил арестуван в Украйна по обвинение в трафик на органи и делото там все още не е приключено. Трансплантациите у нас били успешни, но мъжът спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 - 2021 г.

Схемата в Япония започнала да се разплита, след като вестникът получил звукозаписи и видео, уличаващи посредника, който пък работел заедно с неправителствена организация.

В един от записите става дума за планирана през 2022 г. трансплантация в Шри Ланка. Планът обаче се провалил заради икономическия хаос и безредиците в страната. НПО-то водило японци предимно в Китай за законни трансплантации от починали хора или екзекутирани затворници. Но там нещата станали сложни заради COVID-19. Така в схемата влиза и турчинът. След като разследването усложнило операциите в България, той се пренасочил към Узбекистан и съседен Киргизстан. Донорите често били от Украйна. Турчинът получавал около $ 80 000 от НПО-то, $ 15 000 от които били за дарителя на органи.

В разследването не се споменава нито името на болницата в България, където били оперирани японците, нито за кой град става въпрос. Споменатите факти обаче напомнят за подозренията от началото на юни 2021 г. на служебния здравен министър Стойчо Кацаров към ръководството на болница “Лозенец” в София за извършени там между 2019 и април 2021 г. 14 трансплантации на бъбрек от жив донор. Разследването бе и едно от основанията Кацаров да отстрани директора проф. Любомир Спасов и съвета на директорите на здравното заведение. В този период начело на здравното министерство са предшествениците на Кацаров Кирил Ананиев и Костадин Ангелов от правителствата на Бойко Борисов.

Българският закон не позволява такива операции, когато донорът няма пряка родствена връзка с пациента. По думите на Кацаров от юни м.г. “донорите са “племенници” от Украйна и Молдова, а реципиентите - “чичовци и лели” от Израел, Япония, Германия, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си”. Той добави тогава, че поне за част от случаите има информация от съответните държави, че реципиентите не са техни граждани и че става дума за фалшиви самоличности.

На сайта на японското НПО се твърди, че “никога не сме участвали в трафик на органи”, но се допълва, че “е вярно, че имаше подозрение за такъв трафик”, във връзка със случая от Киргизстан миналата година. През последните 17 години през нея минали около 170 задгранични трансплантации. Източниците на органи са живи донори (в 5 случая), загинали в инциденти, изпаднали в мозъчна смърт или екзекутирани (до 2015 г.). Подборът на донорите и условията за участието им са на местните болници и координатори и асоциацията “никога не е участвала” в този процес. В писмо до вестника, направил публикациите, се уточнява, че тя се занимава единствено с “хоспитализирането, процедурите по изписване и личните грижи за пациента”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Кокаин
Снимка: Архив

Мъж намери кокаин за над $100 милиона на плаж в Уелс (Снимка)

Никола Стоянов СНИМКА: Архив

Никола Стоянов: Собственикът на "Арсенал" ми каза, че засега нямат нужда от държавна помощ

Обновяването на площадката ще започне в най-кратки срокове

С близо 53 хил. лв. изграждат спортна площадка в училищен двор в Трявна

Запорожката АЕЦ Снимка: Ройтерс

Шефът на "Енергоатом" заяви, че поема ръководството на Запорожката АЕЦ

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Близо 50 000 жители от област Велико Търново използват ПИК на НАП

Камион СНИМКА: Pixabay

Камион пропадна в изкоп в Русе

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

СНИМКА: АРХИВ

С над 21 % поевтинява токът за бизнеса в страната за утре

Домът е с капацитет 234 души и е вторият по големина в България

Ремонт и камери в Дом за стари хора "Възраждане" в Русе, кметът обеща бус

Пуснаха новоремонтирания път Татарево-Дебър.

Нов път свързва първомайските села Татарево и Дебър

Стефан Янев

Стефан Янев: Ако "Газпром" бъде използван като оръжие - не, благодаря

Радка Урдаджиева благодари на пожарникаря Васил Маринов.

Пловдивски огнеборец се притече на помощ на жена

Новата операционна маса

Нова операционна маса има болницата в Добрич от капачки и кенчета

Последно от

Последно от

Най-важното