С 15% данък за корпорациите Байдън финансира най-скъпия климатичен закон в историята на САЩ (Обзор)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12309798 С 15% данък за корпорациите Байдън финансира най-скъпия климатичен закон в историята на САЩ (Обзор) С 15% данък за корпорациите Байдън финансира най-скъпия климатичен закон в историята на САЩ (Обзор) www.24plovdiv.bg
Президентът на САЩ подписва Закона за намаляване на инфлацията. СНИМКА: РОЙТЕРС

Намаляват се разходите за лекарства

Джо Байдън подписа широкообхватен закон за здравеопазването, данъците и климата, на стойност $ 750 млрд., отбелязвайки голяма победа за администрацията си и за Демократическата партия преди междинните избори. “С този закон американският народ спечели, а специалните интереси загубиха”, каза президентът на САЩ по време на церемонията, предаде Си Ен Ен.

Актът, кръстен Закон за намаляване на инфлацията, представлява най-голямата инвестиция в климата в американската история. Очакват се близо $ 750 млрд. държавни приходи за 10 години. Повече от $ 375 млрд. от тях ще бъдат изхарчени за

намаляване на въглеродните емисии в САЩ с 44% до 2030 г.

Предвиждат се данъчни стимули за фирмите, които инвестират във възобновяема енергия, както и отстъпки за хората, които купуват електрически автомобили или инвестират в енергийно ефективни подобрения на дома.

Големи промени се извършват в здравната политика, като за първи път се дава на програмата за здравно осигуряване “Медикеър” правомощието да договаря цените на определени лекарства с рецепта. До $ 2000 се повишава таванът на годишните разходи за лекарства по рецепта, които се възстановяват по “Медикеър”. По този начин ще бъдат

подпомогнати около 13 млн. американци да платят здравните си осигуровки

С още 3 години се удължават и изтичащите субсидии за здравеопазване, предоставяни по време на пандемията от коронавирус.

Амбициозното законодателство ще бъде платено чрез нови данъци, включително 15% минимален данък върху големите корпорации. Богатите физически лица също ще плащат повече.

Въпреки че демократите са го озаглавили Закон за намаляване на инфлацията, безпартийни анализатори твърдят, че въздействието му върху цените ще бъде слабо забележимо, посочва АП. Републиканците казват, че новите данъци върху бизнеса ще повишат цените и инфлацията до нива, по-високи от 1981 г.

Първият проблем с твърдението на демократите за намаляване на инфлацията според икономисти е, че има сили, които са извън властта на Белия дом и Конгреса. Например новото законодателство включва данъчни кредити за електрическите автомобили в размер на $ 7500 с цел борба с климатичните промени, но автомобилните производители наскоро обявиха повишение на цените на новите коли на ток с почти същата сума, коментира в. “Вашингтон таймс”. Световните цени на енергията също не са във властта на Вашингтон.

Подписването на закона се смята за последната стъпка от серия законодателни постижения на Байдън това лято. По-рано администрацията му се похвали със закони за увеличаване на местното производство на полупроводници и увеличаване на обезщетенията за ветерани, засегнати от токсични изгаряния в Афганистан и Ирак. Байдън също записа победи на няколко други фронта през последните няколко месеца, включително двупартиен законопроект за реформа на оръжията,

нареждане на успешната мисия за убийството на лидера на “Ал Кайда”

Айман ал Зауахири, изпращане на милиарди помощ на Украйна и подпомагането на Финландия и Швеция да започнат процеса на присъединяване към НАТО.

В своето изказване Байдън отправи ожесточена критика към републиканците в Конгреса за това, че са гласували против законопроекта, превръщайки опозицията им в призив за действие на изборите. “Всеки един републиканец в Конгреса гласува против понижаването на цените на лекарствата, отпускани с рецепта, срещу намаляването на разходите за здравеопазване, срещу справедливата данъчна система. Всеки един републиканец - всеки един - гласува против справянето с климатичната криза, срещу намаляването на нашите енергийни разходи, срещу създаването на добре платени работни места. Мои сънародници американци, това е изборът, пред който сме изправени - можем да защитим вече могъщите или да покажем смелостта да изградим бъдеще, в което всеки има равен шанс”, заяви той.

Демократите се борят да запазят крехкото си мнозинство в Конгреса. И не е съвсем ясно дали гласоподавателите ще продължат да бъдат лоялни на междинните избори през есента. Проучване на Си Ен Ен от края на юли установи, че 75% от привържениците на демократите искат тяхната партия да номинира някой друг освен Байдън за президент през 2024 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от От страната и света

Видео от Китай: Чистата природа е богатство като златото

Видео от Китай: Чистата природа е богатство като златото

Илияна Йотова: България ще продължи да укрепва приятелството с Китай в полза на двата народа

Илияна Йотова: България ще продължи да укрепва приятелството с Китай в полза на двата народа

В Китай започна строителството на нов газопровод

В Китай започна строителството на нов газопровод

„Синофарм“ получи ексклузивните права да внася в Китай лекарство на „Мерк“ срещу на COVID-19

„Синофарм“ получи ексклузивните права да внася в Китай лекарство на „Мерк“ срещу на COVID-19

Джо Байдън СНИМКА Ройтерс

Байдън търси починала през август депутатка на брифинг в Белия дом: „Джаки, тук ли си?“

СНИМКА: Архив

Белугите в залива Хъдсън са застрашени

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от От страната и света

Китайски представител в ООН призова САЩ, Канада, Австралия да преосмислят дискриминационните практики към коренното си население

Китайски представител в ООН призова САЩ, Канада, Австралия да преосмислят дискриминационните практики към коренното си население

Китай е на 11-о място в глобалната класация за иновации

Китай е на 11-о място в глобалната класация за иновации

Радио Китай: „Империята на лъжите“ отново бе разобличена

Радио Китай: „Империята на лъжите“ отново бе разобличена

СНИМКА: Pixabay

ОПЕК+ обсъжда намаляване на петролния добив

Мария Захарова СНИМКА: Ройтерс

Москва: Течовете в газопроводите са в зона, контролирана от САЩ

СНИМКА: Pixabay

Тайван отменя карантината за пристигащи в страната

Последно от

Последно от

Най-важното