Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на "ВМЗ" за два месеца

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12321576 Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на "ВМЗ" за два месеца Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на "ВМЗ" за два месеца www.24plovdiv.bg
Никола Стоянов СНИМКА: Архив
Никола Стоянов СНИМКА: Архив

Над три пъти са спаднали приходите на "ВМЗ" през последните два месеца, съобщи в сутрешния блок на бТВ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов. По думите му от постъпления от около 80 млн. лв. на месец, приходите са паднали на 26 млн. лв. през юли. Това е и една от причините за спешните действия за оздравяване на завода и промени в ръководството му.

"Реваншизъм ли е, когато видиш някой да чупи витрина и я поправиш", риторично попита Никола Стоянов в отговор на въпрос за мотивите при кадровите промени. "Към всеки случай подхождаме индивидуално и където има експертиза, тя се запазва и надгражда", подчерта икономическият министър. Той допълни, че с цел приемственост в мнозинството от дружествата са запазени хора, назначени от предходния министър. "Ще ви дам конкретен пример - в Държавната консолидационна компания назначих трима нови членове, но мнозинството от четирима остава на хората, посочени от предходния министър. Фактът, че вчера те са подкрепили кадрови промени по дъщерните дружества, показва, че и те са наясно с нуждата от решителни действия за тяхното оздравяване", каза Никола Стоянов.

Той посочи, че е показателно, че синдикатите са поискали спешна среща, за да разкажат за нещата, които виждат. "Те са притеснени за заплатите на работниците и как предприятието се управлява", каза още Никола Стоянов. Той даде пример с нелогична кадрова политика – раздува се административният щат, а през последните дни масово се подписват допълнителни споразумения с новоназначени хора с клаузи за огромни обезщетения. Министърът показа договор на конкретен служител без трудов стаж, назначен на два пъти и половина по-висока заплата от средната в завода - 2450 лева, с клауза за изплащане на 6-месечни възнаграждения при освобождаване.

"Тези примери за съжаление са десетки и показват, че някой умишлено уврежда интересите на дружеството", каза още министърът. Той подчерта, че се надява по-скоро всички в завода да вземат подобни и по-високи заплати, но докато това не е факт, призова да се мисли приоритетно как да се вдигат заплащанията на опитните експерти, а не на тези, дошли преди няколко дни.

Министър Стоянов е издал указание към публичните предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията да спрат разплащания, освен такива, имащи пряко отношение към дейността им. От "ВМЗ" обаче са възложили за часове и без конкурс строителни дейности за 3 млн. лв. Около половината от тази сума веднага е била изплатена на фирми като аванс. Друг пример е този в "Кинтекс", където са превели над 800 хил. лв. към офшорна фирма в Дубай. Това бързане е изключително притеснително. Затова са необходими действия сега и веднага, защото утре може да е късно, изтъкна министърът.

"Поздравявам ДКК за решението да възстановят изпълнителния директор на НИТИ Казанлък. Скандално бе разпореждането човек с 30-годишен опит да бъде освободен в буквално последния ден на предходния министър, за да се сложи на негово място безработен партиец", каза Стоянов. Той подчерта, че такива експерти ще имат неговото доверие и даде пример с "Кинтекс", където в ръководството остава само човекът, който е гласувал против изплащането на големи суми към офшорна компания. "Не познавам колегата, но това искам да виждам в дружествата - експерти, които следят за държавния интерес. Послушните назначения виждаме докъде са докарали нещата", коментира още икономическият министър.

В отговор на обвиненията, че се увеличават ръководните органи на дружествата, министър Стоянов обясни, че просто се изпълняват разпорежданията на закона. "Остава отворен въпросът защо при законово изискване за Съвет на директорите от минимум 5 члена в ръководството ДКК и "ВМЗ" са работили с по трима или четирима", каза министър Стоянов и риторично попита дали с по-малко хора по-лесно са минавали спорните решения като преводи на големи суми към офшорни сметки или строителни договори с 50 на сто авансови плащания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Викторио Александров в съда

Викторио, който екзекутира детето и жена си, след 10 г. може да е свободен

Пиян, Димитър Любенов взел и кокаин, за да може да шофира поршето си, но уби французина

Пиян, Димитър Любенов взел и кокаин, за да може да шофира поршето си, но уби французина

СНИМКА Pixabay

Френското правителство настоява за увеличаване на пенсионната възраст

НАТО СНИМКА: Pixabay

Под командване на НАТО военни сили от различни националности ще подпомагат сигурността ни

Училището в Ижевск, където бяха убити 15 души, беше затрупано с цветя и плюшени играчки СНИМКА Ройтерс

Стрелецът от Ижевск бил на отчет в психодиспансер

Руски войници бранят ГКПП Снимка: Twitter/@TadeuszGiczan

Руската войска пази ГКПП, където опашката от бягащите достигна 20 км

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Служебният здарвен министър д-р Асен Меджидиев

Лекарите, на които вярваме: По-малко болници, но с модерна апаратура

Историкът Видин Сукарев в "Стани богат".
Кадър: bTV

Дж. П. Морган препъна историка от Пловдив Видин Сукарев в „Стани богат“, тръгна си с 5000 лева

СНИМКА Pixabay

САЩ наложиха санкции срещу „безсрамно корумпиран“ босненски прокурор

Кристиан (вляво) и Иван гордо позират пред реставрирания “Чавдар”.

Новата кауза на Кристиан, който "пусна" теснолинейката от Септември, е реставриран рейс "Чавдар"

Реджеп Ердоган и Владимир Путин СНИМКА Ройтерс

Ердоган иска да срещне Путин и Зеленски

Сашо Кочев (вдясно) и адвокат Петър Ванев (вляво) пред съдебната зала.

Пловдивчанин поиска 40 хил. лв. от нападател, опитал да го убие с брадва

Последно от

Последно от

Най-важното