Здравната каса ще плаща феталната морфология при бременност

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12325161 Здравната каса ще плаща феталната морфология при бременност Здравната каса ще плаща феталната морфология при бременност www.24plovdiv.bg
СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Феталната морфология при бременност става част от дейностите, които ще се заплащат от Националната здравноосигурителна каса. Промяната ще влезе в сила след приемането на Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 г., съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев на работна среща с журналисти.

Феталната морфология е високоспециализирано ехографско изследване, с което се прави оценка на анатомията на плода, за да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Оценяват се на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на фетуса.

Здравният фонд ще финансира и ехография на млечната жлеза, при която могат да бъдат диагностицирани доброкачествени или злокачествени образувания в гърдата, предаде offnews. 

Друга високоспециализирана дейност, която ще бъде заплащана от НЗОК, е тестването за поносимост при прилагането на анестетици (упойка).

С последното изменение на Закона за бюджета на НЗОК бяха променени някои от параграфите при здравно-осигурителните плащания. Основното бяха парите за лекарствата, където цените се вдигнаха с 5 млн. лв., за да можем да покриваме по-новите молекули на децата с диабет. Втората промяна е в Наредбата за профилактика, където бяха добавени допълнителните дейности, които трябваше да бъдат предоговорени, за да може общопрактикуващите лекари да ги изпълняват. С това се разширява пакетът за профилактика, посочи проф. Салчев.

Управителят на НЗОК съобщи, че предстои да бъдат увеличени с 50% две клинични пътеки в детската кардиохирургия. Това са клинични пътеки (КП) 117 и 118 и двете са свързани с оперативно лечение на деца с вродени сърдечни малформации (увреждания). КП 117 ще струва 18 900 лв., а КП 118 - 28 500 лв. Увеличена е и амбулаторната процедура при новородени със сърдечно увреждане, чиято нова цена е 1050 лв. Тя е свързана с извънболничното проследяване на оперираните малки пациенти.

Новости има и при някои от изследванията. Здравният фонд ще заплаща изследването Д-димер (D-imer), биомаркер, който показва дали в кръвоносната система се образуват кръвни съсиреци, както и антигенни тестове за хепатит Б, С и т.н.

"Издаването на е-направления за безплатен бърз антигенен тест за COVID-19 от личните лекари все още не е факт, тъй като Наредбата, с която се регламентира промяната, все още не е публикувана", обясни професорът по повод дълго анонсираната от здравните власти възможност, която би могла да даде по-ясна картина на заболеваемостта от коронавирус в страната.

Общопрактикуващите лекари няма да ваксинират здравнонеосигурени лица, стана ясно още по време на работната среща. По думите на проф. Салчев парите за тяхната имунизация са били осигурявани с трансфер от Министерството на здравеопазването. Такъв към момента няма. Джипитата обаче ще могат да ваксинират здравноосигурени лица, които са извън пациентската им листа, за което Касата ще им плаща.

Управителят на НЗОК подчерта, че по споменатите промени има консенсус между Надзорния съвет на Касата, Българския лекарски съюз и здравното министерство, но все още някои от нормативните актове, на които се базират, не са обнародвани, затова се бави и подписването на Анекса към Националния рамков договор, който ще регламентира плащанията.

НРД се опира на съществуващата нормативна уредба, ако нещо го няма в закон или наредба, не може да бъде договорено, обясни забавянето управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Иван Гешев

Гешев за призовката на Нинова: Законът е еднакъв за всички

Румен Радев

Радев прави совалка за срещи с европейски президенти

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Росен Плевнелиев: Крайната цел на Москва е президентска република в България

Цветозар Томов и Росица Матева от ЦИК

Официално: ГЕРБ-СДС печели 67 мандата, ПП са с 53 (Видео)

Лена Бориславова СНИМКА: Архив

Лена първа от "Промяната" коментира офертата на Борисов за правителство

МОН

МОН предлага отпадане на холограмния стикер от дипломите за висше образование

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Столетницата от Кричим Фатма Моллаюсеин .

За първи път от половин век Кричим има столетница

Гоце Делчев. СНИМКА: Архив

Българско просветно дружество "Гоце Делчев" ще има в Струмица

Европейската комисия. СНИМКА:Pixabay

ЕК: България е втора по бюджетни разходи за правосъдие

Община Раковски.

Община Раковски плаща глоба от 2000 лв. за неработеща пречиствателна станция

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, според който Запорожката АЕЦ в Украйна става руска държавна собственост. Снимка Уикипедия

Путин подписа указ - Запорожката АЕЦ в Украйна става руска

Иво Христов

Иво Христов в Страсбург: Икономически егоизъм държи България на прага на Шенген

Последно от

Последно от

Най-важното