3 неуспешни опита всички българи да са в система за “сигурно електронно връчване”

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12633531 3 неуспешни опита всички българи да са в система за “сигурно електронно връчване” 3 неуспешни опита всички българи да са в система за “сигурно електронно връчване” www.24plovdiv.bg
Полицаи са връчили 11 глоби на Любенов след проверки на пътя.

Как да разбереш дали имаш фиш от КАТ, дали дължиш данъци, или си наказан административно за нещо - никак, а от 5 години едно от министерствата ни предлага подобно решение

Младият мъж, убил със своето порше в неделя сутрин френския гражданин, е имал 11 глоби за превишена скорост от КАТ за 1950 лева, гласи една от първите информации за инцидента.

От 2003 до 2009 г. той имал 6 глоби, които е платил. На 5 април м.г. Любенов бил спрян от патрул, защото карал без колан. Писали му акт за 20 лева, а при проверка в системата открили 6 невръчени фиша за скорост. Така му връчили глоби за 1250 лева.

Вместо да ги плати, Любенов продължил да натиска газта и през юли получил нови 5 фиша за превишена скорост с обща стойност 700 лева. Така той е карал с 11 неплатени фиша за 1950. Други 12 за общо 2350 лева вече бил платил.

Сред нарушенията му попадат и такива за каране с над 50 км/ч повече от максималната позволена скорост извън града. Там глобата е 600 лева. Любенов е хващан зад волана и с над 40 км/ч в населени места, където санкцията е същата. И за двете не се предвижда вземане на книжката, каквото има при каране с над 50 км/ч в населено място.

Димитър Любенов спокойно можеше да се размине и да обясни, че не знае за санкциите, ако не беше карал без колан. В България се приема, че си информиран за своите прегрешения на пътя, когато полицай ти връчи ръчно фиша. Това обикновено не се случва и когато се запътиш за чужбина, граничните те спират заради неплатените глоби.

От 5 години обаче в Министерство на електронното управление, което до 2021 г. бе Държавна агенция, съществува система за “сигурно електронно връчване” не само на фишовете от Пътна полиция, но и писма от НАП за дължими данъци, осигуровки и всякакви административни глоби, които се налагат на гражданите от различни държавни и общински структури.

Въпросната система е достъпна и в момента, но непопулярна, тъй като регистрирането на гражданите става доброволно и лично. Всеки един от нас във всеки един момент може да провери дали е длъжник с някаква сума към държавата.

Според експерт, запознат с работата на системата за “сигурно електронно връчване”, ако искаме ред във взаимоотношенията граждани-държава в България, сега е моментът сънародниците ни да бъдат насърчени да направят това, за да са спокойни. При посещения в орган на МВР, НАП, местните общини трябва да бъде разпространена информация за тази услуга. Преди това обаче е необходимо да се направят промени в някои закони.

Експертът, до когото “24 часа” се допита, обясни, че е имало три неуспешни опита да се допълнят Законът за движение по пътищата, Законът за административните нарушения и Закона за личните данни, за да се регламентира достъпът и използването на системата. Възможно е да остане физическото връчване на подобни постановления, но и възможност това да се случва през тази система.

В Германия например всички фишове за превишена скорост пристигат по пощата. Нарушителите имат две седмици да платят глобата. Ако не реагират, получават второ писмо, в което обаче глобата вече е увеличена заради неспазения срок. Ако отново не бъде платена, се праща полицейски патрул, който връчва акта лично. След това преследването вече става наказателно.

В тези писма дори се описва колко точки са ти отнети и дали трябва да върнеш книжката си за определен период на властите, обясни пред “24 часа” българка, която живее в Берлин.

В Естония глобите пристигат по мейла, обясни зам. градският прокурор на София Христо Кръстев. Когато си отворите писмото, държавата вече е информирана и глобата се счита за връчена.

“Работим по системи и норми от 60-те години на миналия век”, каза пред “24 часа” главният секретар на МВР Петър Тодоров. И посочи, че това е една от причините събираемостта да е само 40%.

Идеята е всичко да бъде модернизирано с електронната система еделивъри - електронно доставяне/връчване. Тя отново бе поставена на дневен ред от Божидар Божанов, докато бе министър на електронното управление. В портала човек може да влезе чрез електронен подпис, персонален идентификационен код на НАП и други. Целта е там да се виждат всички задължения на човек. “В момента системата не работи за фишове и актове, защото липсва законова рамка, а само за други документи. Имаше готови законодателни предложения, приети от МС, но не се стигна до разглеждането им в парламента”, обясни пред “24 часа” Божанов. И посочи, че когато заработи, с влизането в системата човек ще получава във виртуалната си пощенска кутия в самия портал данните какво дължи. Всеки документ ще се счита за връчен, след като бъде изтеглен. Ако човек не го направи до седмица, започва стандартната процедура за връчване - от куриер, оттам на НАП, каза още ексминистърът. 

В момента в сайта за административни услуги на МВР човек може само да провери дали има невръчени фишове за скорост и наказателни постановления. Нито му се връчват, нито дори се разбира какво е нарушението. Това става ясно с отиване в районното или в Пътна полиция. (24 часа)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

"24 часа" на 4 декември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 4 декември - вижте първите страници през годините

Бабичката бе задържан и на Бъдни вечер 2021 г.

Задържаха с краден джип Бабичката, който бе обвинен и за колата на Плевнелиев

Нуждаещите се ще получават супа, основно и хляб всеки ден от понеделник до петък. Снимка: Архив

Асеновград ще храни 300 души с топъл обяд за 658 хил. лева

Къде какво да ядете: гаргалета в Якоруда, тиква с лук в Трявна, булгурник в Пловдивско (Карта)

Къде какво да ядете: гаргалета в Якоруда, тиква с лук в Трявна, булгурник в Пловдивско (Карта)

Линейка СНИМКА: Архив

Открити са наркотици в линейката, превозвала нелегално мигранти

София стана световна столица на спорта за 2024 г., НСА празнува 80 г.

София стана световна столица на спорта за 2024 г., НСА празнува 80 г.

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Уредите в апартамента на спортистката са унищожени от огъня. Снимки: Фейсбук

Лиляна Георгиева: Помощ, при късо съединение изгоря домът ми

Кирил Петков. Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кирил Петков: Няма да влезем в Шенген заради схеми като Капитан Андреево и Росенец

ДИМИТЪР МАНОЛОВ

Димитър Манолов: Пазарът на труда е картелиран при заплащането

Николай Василев

Николай Василев с прогноза: Повишаване на лихвите по кредитите ще има

Възрастен мъж търси евтини храни

Храната поскъпва двойно до щанда. Законно е, но дали е морално (Видео)

Теменужка Петкова

ГЕРБ ще опита пак разговори с другите в парламента преди правителство

Последно от

Последно от

Най-важното