Унгария е заплашена да остане без европейско финансиране

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12687962 Унгария е заплашена да остане без европейско финансиране Унгария е заплашена да остане без европейско финансиране www.24plovdiv.bg
Премиерът на Унгария Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс
Премиерът на Унгария Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс

Инфлацията в Унгария вече достигна 24-годишен максимум от 15,6 на сто, а основната лихва се повиши до 13 на сто. Премиерът Виктор Орбан продължава да купува руски суровини въпреки санкциите, но иска от държавните институции да намалят потреблението на газ с 25 процента. Противоречивият унгарски лидер, който често “опъва нервите“ на Брюксел, не може да бъде сигурен нито в получаването на средства от ЕС, нито в сътрудничеството си с Русия, пише полското издание на "Бизнес инсайдър".

ЕК предложи да се задейства механизмът за условност на финансирането спрямо Унгария, предаде БТА. Това би означавало спирането на около 7,5 милиарда евро от европейските фондове за Будапеща. Според изпълнителния орган на ЕС това се прави, за да "се защити бюджета на ЕС и финансовите интереси на блока от неспазването на върховенството на закона в Унгария". Става дума за нарушения при обществените поръчки, липса на гаранции срещу конфликт на интереси и неуспешна битка с корупцията, заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

Корупцията в Унгария е системен проблем. Факт е, че свързани с властта олигарси се възползват от европейски фондове и печелят държавни търгове и този ред функционира вече 10 години, твърди в интервю за "Бизнес инсайдър" експертът от Центъра за източни изследвания във Варшава Анджей Садецки.

Съветът на ЕС разполага с един месец, за да вземе решение по въпроса. Задействането на механизма за условност на финансирането изисква квалифицирано мнозинство. Той бе създаден преди две години и Унгария би била първата страна, към която се прилага. Перспективата за налагане на наказание на Унгария поражда безпокойство и във Варшава. Ако бъде взето, това решение може да се окаже предвестник на втвърдяване на подхода и към Полша, която до този момент още не е получила средствата по Националния план за възстановяване.

ЕК предлага спиране на 65 на сто от средствата за Унгария по трите оперативни програми в рамките на Политиката на сближаване на ЕС. Това са 7,5 милиарда евро или около 5 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт за 2022 г., съобщава агенция ПАП, позовавайки се на данните на Ройтерс. 

Унгария е в много тежка икономическа ситуация, както показват всички основни показатели. Държавният дълг расте, инфлацията "чупи" рекорди, националната валута продължава да се обезценява. 

През ноември 2021 г. Виктор Орбан сложи таван на цените на хранителните стоки, а през януари 2022 г. замрази и лихвите по ипотечните кредити на равнището им от октомври 2021 г. Не е изненадващо, че тези популистки решения оказват негативно влияние върху сегашното състояние на икономиката.

Заради трудната ситуация правителството бе принудено да се откаже от политиката на ниски цени на електроенергията. От август няма таван на цените на тока и газа в Унгария. 

В края на август Унгарската централна банка повиши основната лихва до 11,75 процента, а на заседанието си на 27 септември съветът по парична политика добави още 125 базисни пункта до 13 на сто. Това е най-високото лихвено равнище в ЕС. 

През август инфлацията в страната достигна 15,6 на сто, което е 24-годишен максимум. Най-много са поскъпнали хранителните стоки - с 30,9 на годишна и с 3,3 на сто на месечна основа.

Що се отнася до суровините, Виктор Орбан продължава да купува петрол и газ от Русия. Черното злато влиза в Унгария по тръбопровода "Дружба", а "Газпром" доставяше по своите тръби 4,5 милиарда кубични метра газ годишно или 12,3 милиона кубични метра дневно. На 31 август Унгария подписа анекс към споразумението с руския газов монополист за допълнителни 5,8 милиона кубични метра дневно, които ще бъдат транспортирани през газопровода "Турски поток" до унгарско-сръбската граница.

В края на август унгарските хранилища с обща вместимост 6,3 милиарда кубични метра са били запълнени на 63 на сто.

Кабинетът на Орбан, както повечето европейски правителства е изправен пред трудна зима. По тази причина премиерът нареди на държавните институции да свият потреблението на газ с 25 на сто. Температурата за отопление в сградите на държавната администрация ще бъде намалена до 18 градуса по Целзий.

В началото на септември Гергей Гуляш, началник на кабинета на Виктор Орбан, призова гражданите да пестят газ и електроенергия. Той обяви, че правителството ще регулира цените на дървата за огрев и ще увеличи добива на въглища. Кабинетът обеща да окаже подкрепа освен на потребителите и на малкия и среден бизнес.

Силната зависимост от руските енергоизточници и несигурността около траншовете по европейските фондове превръщат унгарската валута в един от най-малко желаните активи в света, пише Блумбърг. Форинтът отслабна тази година с близо 12 на сто спрямо еврото – това е вторият най-голям спад сред 23-те валути на развиващите се пазари, които Блумбърг следи. А след решението на ЕК да спре европейските фондове за Унгария цените на унгарските държавни облигации се понижиха до рекордно ниски равнища.

 Правителството на Виктор Орбан има по-малко съюзници на международната сцена: в резултат на войната в Украйна сътрудничеството в рамките на Вишеградската група отслабна, а партията му "Фидес – Унгарски граждански съюз" напусна Европейската народна партия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

"24 часа" на 4 декември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 4 декември - вижте първите страници през годините

Бабичката бе задържан и на Бъдни вечер 2021 г.

Задържаха с краден джип Бабичката, който бе обвинен и за колата на Плевнелиев

Нуждаещите се ще получават супа, основно и хляб всеки ден от понеделник до петък. Снимка: Архив

Асеновград ще храни 300 души с топъл обяд за 658 хил. лева

Къде какво да ядете: гаргалета в Якоруда, тиква с лук в Трявна, булгурник в Пловдивско (Карта)

Къде какво да ядете: гаргалета в Якоруда, тиква с лук в Трявна, булгурник в Пловдивско (Карта)

Линейка СНИМКА: Архив

Открити са наркотици в линейката, превозвала нелегално мигранти

София стана световна столица на спорта за 2024 г., НСА празнува 80 г.

София стана световна столица на спорта за 2024 г., НСА празнува 80 г.

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Уредите в апартамента на спортистката са унищожени от огъня. Снимки: Фейсбук

Лиляна Георгиева: Помощ, при късо съединение изгоря домът ми

Кирил Петков. Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кирил Петков: Няма да влезем в Шенген заради схеми като Капитан Андреево и Росенец

ДИМИТЪР МАНОЛОВ

Димитър Манолов: Пазарът на труда е картелиран при заплащането

Николай Василев

Николай Василев с прогноза: Повишаване на лихвите по кредитите ще има

Възрастен мъж търси евтини храни

Храната поскъпва двойно до щанда. Законно е, но дали е морално (Видео)

Теменужка Петкова

ГЕРБ ще опита пак разговори с другите в парламента преди правителство

Последно от

Последно от

Най-важното