Топследователи научават за екзекуцията на Луканов, докато разследват разстрела на зам.-министър

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12720862 Топследователи научават за екзекуцията на Луканов, докато разследват разстрела на зам.-министър Топследователи научават за екзекуцията на Луканов, докато разследват разстрела на зам.-министър www.24plovdiv.bg
Андрей Луканов

Покрай разследването за бившия премиер са разкрити 4 убийства

Никога не е имало насилие, убедени са Ботьо Ботев и Олег Янев  

Новината за разстрела на бившия премиер Андрей Луканов в утрото на 2 октомври 1996 г. заварва топследователите Богдан Карайотов и Олег Янев в Сливница, където разследват убийството на зам.-министъра на образованието Ламбо Кючуков.

“По спешност ни извикаха в местното районно управление, началникът, пребледнял, продума: Убиха Луканов. И хайде към София, направо на ул. “Латинка”, спомни си пред “24 часа” Олег Янев. От две години той е пенсионер. Преди това беше прокурор във Върховната касационна прокуратура. Заедно с покойния Карайотов, който преди 26 години е шеф на отдела за тежки престъпления в Националната следствена служба, са в екипа, разследвал екзекуцията на бившия премиер.

Когато двамата пристигат на ул. “Латинка” 15, там е топполицаят Ботьо Ботев, шеф на отдел “Убийства” в МВР, разкрил стотици престъпления.

“Бях на мястото около 20 минути след убийството”,

спомни си Ботьо Ботев пред “24 часа” . От години той работи в Столичната община. На стената в кабинета му е картина на т.нар. Къща на ужасите. Това е база на МВР в Копривщица в типичен възрожденски стил. Там години по-късно е разпитван Юрий Ленев, един от задържаните за убийството на Луканов.

“Делото е уникално, няма такова и в световен мащаб, дори и във ФБР няма случай, по който да е работено така”, казва Ботьо Ботев. В разследването са ангажирани много оперативни, създаден е щаб, в който влизат представители на всички служби. Ботев сам подбира хората, на които да се довери.

Почти веднага разследващите разбират, че бившият премиер е прострелян от мъж, преоблечен като клошар.

Как обаче го установяват.

Седмица преди разстрела чистачка от близкото училище го засича. Тя минава покрай него и мнимият бездомник протяга ръка за милостиня. “Парички, парички”, изохква той. Направила ѝ обаче впечатление чантата му.

На 2 октомври същата чистачка видяла бившия премиер как излиза и се насочва към автомобила, който го чакал пред входа, после се върнал, тя тръгнала да се прибира, чула изстрели и забелязала клошаря. Според разследващите клошарят е Александър Русов. На парапет близо до местопрестъплението криминалистите намират същата чанта. Тя е пълна с боклуци, в нея има и стар календар, на който откриват следа.

“По тази чанта работиха 20 оперативни работници”, казва Ботьо Ботев.

Ден по ден, дом по дом те обикалят района

между ул. “Жолио-Кюри”, парк-хотел “Москва”, бул. “Цариградско шосе” и алея “Яворов”.

“От врата на врата питаха хората: Този календар ваш ли е? Тези боклуци от вас ли са?”, спомня си той.

“20 дни хората обикаляха и установихме 80% от отпадъците в чантата кой ги е изхвърлил”, продължава топполицаят. “Намерихме и жената, на която е бил календарът. Взехме и отпечатъци, оказа се, че следата не е нейна”, припомня си той. Тя живеела с дъщеря си археоложка, която по това време била във Велинград. “Веднага с една кола и натам. Взехме и на нея отпечатъци, оказа се, че следата е нейна”, каза той.

“По случая няма грешки”, убеден е бившият шеф на отдел “Убийства”. Според него това, че пистолетът е открит по-късно зад радиатор в съседен блок, не е оказало въздействие върху случая.

“Още от самото място на убийството хванахме пътя на оттегляне на извършителя, хванахме посоката, в която бяга”, обяснява Ботьо Ботев.

На 7-8 метра от блока на Луканов са открити разпилени гилзи, който са изпаднали от ръкава на убиеца. Той е имал гилзосъбирател и докато бяга, те падат. Така разследващите научават пътя на оттеглянето.

“Към обяд се обадиха, че на междинната площадка на съседен блок са намерени яке и панталон, който е разкъсан. Явно човекът се е разсъбличал бързо. Възложих на хора да отидат в блока и да фиксират всеки един от живеещите в колко часа е излязъл. Така установихме, че

дрехите са оставени около 9,10 ч, а убийството става в 9”,

обяснява Ботев.

Следовател и 10 оперативни остават в блока и човек по човек разпитват кой кога е напуснал дома си.

“На следващия ден заваля дъжд. На едно дърво намерихме яке. И там направихме щателен оглед”, спомни си топкриминалистът. Лично минава много пъти покрай блока на Луканов да огледа. Мазетата са отворени едно по едно и претърсени. Грешка било, че не проверили радиатора, зад който по-късно е намерен пистолетът.

“Не беше фатално, защото още вечерта по гилзите знаехме, че

този пистолет е използван на 6 март 1996 г. при убийството на украинския мафиот

Сергей Шанин. В тази професия най-важно е да хванеш материалното, което води към истината, и това беше перпетуу-мобиле по целия случай”, смята Ботьо Ботев. Покрай разследването на убийството на Луканов са разкрити още 4 убийства - на Сергей Шанин, на Иван Кудев, на украинска проститутка, на сънарордника ѝ Андрей Кутепкин.

“След като делото за убийството на Луканов беше смачкано, и другите постепенно бяха смачкани”, смята Олег Янев.

От местопрестъплението Ботев се насочва към Първо районно управление, където бил отведен шофьорът на Луканов и го разпитва три часа.

“Още от самото начало се получи като пряка информация за конфликта между създадената в БСП групировка “Орион” и Румен Спасов. Обществена тайна беше, че Румен Спасов (син на партийния функционер и създател на лагерите Мирчо Спасов - б.р.) смяташе, че Луканов е виновен за смъртта на баща му. Беше възложено Румен Спасов да бъде разпитан на следващия ден”, разказа Ботьо Ботев. На разпита Спасов казва: “Аз не мога да крия това, че не съм удовлетворен, че Луканов е мъртъв. Предвид нашите взаимоотношения мога да кажа, че се радвам. Но мога да заявя, че това убийство не е организирано от мен”.

Работата, която разследващите начело с Ботьо Ботев извършват в следващите години, е огромна.

След близо 3 г. през пролетта на 1999 г. са задържани строителният предприемач Ангел Василев, племенникът му Георги Георгиев-Гопе, бившият шофьор на Василев Юрий Ленев и украинците Алексей Кичатов и Александър Русов. Първият разговор с Ленев се провежда в базата на МВР в Копривщица от Ботьо Ботев.

Именно тя придобива известност като Къщата на ужасите.

Според Ботев тезата за насилието е подклаждана от тогавашния шеф на Националната следствена служба Бойко Рашков. Той дори влиза в конфликт с подчинените си Карайотов и Янев.

Зад гърба им извеждал от килиите и разпитвал задържаните. Рашков е разпитан като свидетел пред Софийския апелативен съд, за това дали над Ленев е упражнено насилие.

“Какво насилие. Няма такова нещо”, гневи се искрено Олег Янев. “Колко баници изяде и колко сок изпи по време на следствието Ленев. През два дни имаше свиждания. Това са измишльотини”, категоричен е той. Сам признава, че не иска да говори, защото много се ядосва, когато чува обвиненията за насилие.

Петимата подсъдими са осъдени на първа инстанция, но оправдани на следващите две.

“В световен мащаб няма първата инстанция да издаде пет най-тежки наказания на петима обвиняеми, а на следващата да бъдат оправдани”, убеден е Ботьо Ботев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

"24 часа" на 4 декември - вижте първите страници през годините

"24 часа" на 4 декември - вижте първите страници през годините

Бабичката бе задържан и на Бъдни вечер 2021 г.

Задържаха с краден джип Бабичката, който бе обвинен и за колата на Плевнелиев

Нуждаещите се ще получават супа, основно и хляб всеки ден от понеделник до петък. Снимка: Архив

Асеновград ще храни 300 души с топъл обяд за 658 хил. лева

Къде какво да ядете: гаргалета в Якоруда, тиква с лук в Трявна, булгурник в Пловдивско (Карта)

Къде какво да ядете: гаргалета в Якоруда, тиква с лук в Трявна, булгурник в Пловдивско (Карта)

Линейка СНИМКА: Архив

Открити са наркотици в линейката, превозвала нелегално мигранти

София стана световна столица на спорта за 2024 г., НСА празнува 80 г.

София стана световна столица на спорта за 2024 г., НСА празнува 80 г.

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Уредите в апартамента на спортистката са унищожени от огъня. Снимки: Фейсбук

Лиляна Георгиева: Помощ, при късо съединение изгоря домът ми

Кирил Петков. Снимка: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Кирил Петков: Няма да влезем в Шенген заради схеми като Капитан Андреево и Росенец

ДИМИТЪР МАНОЛОВ

Димитър Манолов: Пазарът на труда е картелиран при заплащането

Николай Василев

Николай Василев с прогноза: Повишаване на лихвите по кредитите ще има

Възрастен мъж търси евтини храни

Храната поскъпва двойно до щанда. Законно е, но дали е морално (Видео)

Теменужка Петкова

ГЕРБ ще опита пак разговори с другите в парламента преди правителство

Последно от

Последно от

Най-важното