Иван Иванов: Газът през ноември и декември дори по-евтин, ако няма трусове (обновена)

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12728314 Иван Иванов: Газът през ноември и декември дори по-евтин, ако няма трусове (обновена) Иван Иванов: Газът през ноември и декември дори по-евтин, ако няма трусове (обновена) www.24plovdiv.bg
Председателят на КЕВР Иван Иванов на конференцията.
Председателят на КЕВР Иван Иванов на конференцията.

Не е логично 1,563 млрд. лв. от плана за възстановяване да са за батерии за съхранение на електроенергия, а само 370 млн. лв. да са за развитие на мрежите, казва председателят на КЕВР

Има светлина в тунела по цената на природния газ и за Бългаия. Газът през ноември ще бъде дори по-евтин от октомврийския, който е с цена от 233,46 лв. за мегаватчас, или с 34% по-ниска от септемврийската. Не се очаква увеличение и през декември. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги", която се провежда по инициатива на Института за енергиен мениджмънт.

Трендът надолу може да се случи, ако няма сътресения в Европа и света, предизвикани от войната в Украйна. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тема "Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги", която се провежда по инициатива на Института за енергиен мениджмънт.

Той заяви, че газовите хранилища в ЕС  са пълни почти на 90%, в България хранилището в Чирен е на 77 на сто, но до отоплителния сезон то ще бъде запълнено, смята Иванов. Освен това поради прозрачните процедури за закупуването на втечнен природен газ, както и за тръбен, цените, които са предложени от участниците в търговете, са изключително атрактивни. 

И той говори, че за да има бързо развитие на зелени мощности, то трябват инвестиции в мрежовите услуги, за управление на електрическите товари и за претоварването на мрежите.

Председателят на КЕВР счита, че тази тема трябва да бъде развивана, посочвайки, че през 2008 г. в България 10,3 процента беше енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в брутното енергийно потребление. През 2019 г. този процент се удвоява и вече енергията, произведена от ВЕИ, е 21,6%.

Съгласно план "Климат - енергетика" до 2030 г. потреблението на енергия в страната от ВЕИ ще достигне 27% в брутното енергийно потребление, а за потреблението на ток от възобновяеми източници целта е 30 на сто.

В световен мащаб през 2020 г .25 на сто от  енергийното потребление е от ВЕИ, а до 2050 г. трябва да е 60%.Това води до проблеми у нас, които са в две насоки. Първият е с присъединяването на нови ВЕИ централи, вторият проблем са електроенергийните системи, които трябва да бъдат реорганизирани по начин, по който да осъществят преноса и управлението на такава енергия. Това изисква инвестиции, обърна внимание председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Той заяви, че 661 млн. лв. са предвидените инвестиции за мрежите у нас, като 370 млн. лв. са от плана за възстановяване, а останалите са от национални източници. За съоръжения за съхранение на енергия от ВЕИ са предвидени 1,562 млн.  Той нарече втория проект полезен, но заяви, че няма логика за развитието на мрежите да са отделени четири пъти по-малко средства, отколкото за батерии. "А когато няма логика, то има друга логика", каза председателят на КЕВР и допусна, че има възможност за корекция за по-справедливо разпределение средствата от плана. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Катастрофа Снимка: Pixabay

Сблъскаха се катафалка и кола на входа на Бургас, има трима пострадали

Природният газ в Европа поскъпна със 7%

Газът в Европа поскъпва със 7%

КЕВР 
СНИМКА: Архив

Шест фирми манипулирали пазара на ток, глобяват ги с общо 1 258 000 лева

Затвор
Архив

Съдът остави окончателно в ареста задържаните у нас за атентата в Истанбул

Момент от работата на 48-ото Народно събрание

Предпоследно: пенсии и заплати - във фризера до март догодина

Аптека СНИМКА: Архив

Във Врачанско аптеките в излишък

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Прокуратурата ще проверяват незаконната сеч край Своге.

Прокуратурата проверява незаконна сеч край Своге

Мястото на тежката катастрофа край село Средец, община Опан.
Снимка: Ваньо Стоилов

Мъж на 38 г. и две жени са жертвите на жестоката катастрофа край Стара Загора

Диана Ковачева СНИМКА: Архив

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

СНИМКА: Пресцентър Община Русе

Започна тазгодишната общинска програма за залесяване в Русе

Иван Тръненски в съдебната зала.
Снимка: Авторът

Потвърдиха: 6 г. затвор за грабеж от пловдивско казино с пистолет играчка

Светофарът на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки" се демонтира.

Опасен светофар затваря част от бул. "Христо Ботев" в Пловдив

Последно от

Последно от

Най-важното