Насипват изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12728589 Насипват изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро Насипват изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро www.24plovdiv.bg
Насипват изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро

Нов проект за изграждане на изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро бе представен на работна среща във Варна. Той е на стойност около 1,8 милиона евро, уточни Анна Натова, началник дирекция "Управление на проекти" в Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Идеята е островът да бъде създаден от драгирани земни маси, получени при удълбочаване на различни зони. По думите на Натова предварителните разчети сочат, че ще бъдат необходими около 200 000 кубика.

Вече е факт работният план на проекта. Според Натова са предприети съгласувателни процедури с различни институции. В момента текат и проучванията за техническия проект за създаване на острова. Има няколко варианта как да се задържат натрупаните драгирани маси и да не се допуска те да се разпръскват обратно по дъното, посочи Натова. По думите й може да се използва конструкция от гео-туби – гъвкави тръби, монтирани стъпаловидно. Другият начин е натрупването на габиони – правоъгълни метални мрежи, запълнени с камъни. Островът може да бъде оформен и чрез бетонови блокове.

Партньор на ДППИ по новия проект е Българското дружество за защита на птиците. Неговият представител Николай Петков посочи, че Варненско-Белославското езеро е едно от най-урбанизираните в страната и островът ще помогне да не се губят местообитания на застрашени видове. По думите му приоритет са дъждосвирци, рибарки и други птици, които са защитени, а част от тях се срещат рядко в страната. Петков разясни, че в прилежащите на острова територии ще бъдат изградени допълнително наколни платформи, които е доказано, че успешно привличат пернатите.

ДППИ разработи и проект на наредба за устойчиво управление и контрол на депата за драгажни маси, каза още Анна Натова. В момента такъв регламент липсва. По думите на Натова проектът на наредбата вече е представен за съгласуване със заинтересованите институции.

На работната среща днес представителят на Военноморските сили подполковник Милен Хинтоларски поиска щабът да получи точните координати къде е планирано да бъде изграден островът. Представителите на морския бизнес препоръчаха да се вземе предвид това, че в този район има корабоплаване. От ДППИ увериха, че проектът е съобразен с общия устройствен план на Варна и е фиксирано място за изграждане на острова, предвидено за влажна зона. По тази тема обаче предстои да вземе позиция и "Морска администрация".

Директорът на "Басейнова дирекция" във Варна Явор Димитров изрази притеснение, че ведомството, което ръководи, не е запознато с инвестиционното предложение на ДППИ за създаване на изкуствен остров. По думите му експертите в дирекцията трябва да преценят доколко законосъобразно е изграждането на такова съоръжение и къде трябва да е местоположението му.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Диана Димитрова
СНИМКА: facebook/Diana Dimitrova

Прокуратурата проверява имало ли е насилие над актрисата Диана Димитрова

Снегорини в действие. СНИМКА: Архив

Прокуратурата спеши кметовете в Пловдивско за снегорини, пясък и сол

Доживотен затвор за мъж, пребил до смърт приятелката си в Плевенско

Доживотен затвор за мъж, пребил до смърт приятелката си в Плевенско

Служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Христов: Доста необичайно е държавата да сключва договор с частна компания

Гълъб Донев

Гълъб Донев: Следим отблизо областния управител на Хасково

Вьоса Османи

Президентът на Косово идва в София по покана на Румен Радев

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Служебният министър на енергетиката Росен Христов на заседание на комисията

Наказват двама чиновници в министерството заради меморандума с "Джемкорп"

Задържана група нелегални мигранти.Снимка: Тони Щилиянова

Заловиха 23-ма афганистанци край Карлово, шофьорът на буса ги возел срещу 2400 лева (допълнена)

Корнелия Нинова в парламента

Искри между Нинова и Донев, тя го пита дали страната ни е "преди война"

КНСБ направи няколко протеста и акции в столицата с призив за вдигане на минималната работна заплата. 

СНИМКА: Велислав Николов

КНСБ посреща утре депутатите с протест

Пожар СНИМКА: Pixabay

Пожар гори в кооперация в столичния квартал "Лозенец"

Банкомат

Полицаи установиха мъж, теглил 21 пъти пари от чужда дебитна карта

Последно от

Последно от

Най-важното