От София до Костенец с влак - за 40 минути вместо за 2 часа

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/12933600 От София до Костенец с влак - за 40 минути вместо за 2 часа От София до Костенец с влак - за 40 минути вместо за 2 часа www.24plovdiv.bg
Дължината на жп отсечката между Ихтиман и Костенец е около 11 километра.
Дължината на жп отсечката между Ихтиман и Костенец е около 11 километра.

Скоростта на движение по двойната жп линия ще е 160 км в час

Разстоянието между София и Костенец е едва 65 км, а ако се мери от центровете на двете населени места – 79 км. Но от години насам влаковете на БДЖ го изминават за 1 час и 55 минути, и то по разписание.

В съвременния свят това е твърде много, особено когато става дума за свързване на голям град с околните населени места, от които много хора пътуват всеки ден, за да ходят на работа.

Същото се отнася и за Ихтиман, който мнозина считат за квартал на София, но това е само ако се ползва магистрала “Тракия”. Иначе и неговата жп връзка със столицата не предполага бързо пътуване.

Но не е само това – Костенец и Ихтиман са две от населените места, през които преминават и международните влакове по европейския коридор 8, както и влакът, с който ходим на море в Бургас. Забавянето на пътуването през този участък, което започва още от гара Елин Пелин, е една от причините за отлива на пътници от железниците в последните години.

Затова модернизацията на жп линията Елин Пелин – Костенец е един от най-важните проекти на настоящата Оперативна програма “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Това е и най-амбициозният жп проект за последните години в България, най-вече защото трябва да се преодолява много труден терен.

На 15 септември бе направена първата копка за модернизацията на най-трудната отсечка от този терен – тази между Ихтиман и Костенец. В официалната церемония тогава участваха инж. Златин Крумов, генерален директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура”, Филип Купфер, търговски съветник към посолството на Австрия у нас, Маргарита Минчева, зам.-кмет на община Костенец, кметът на Ихтиман Калоян Илиев и Стефан Тотев, представител на сдружението “Щрабаг - Джи Пи Рейл”, което е главният изпълнител на тази отсечка.

В обхвата на договора е включено изграждането на приблизително 12 км двойна железопътна линия, контактна мрежа, системи и съоръжения на външно електрозахранване и външно осветление на гаровите райони, както и изграждане на системи за видеонаблюдение и пътнически информационни системи.

За преминаването през трудния планински терен е предвидено строителство на 8 еднотръбни тунела за двойна жп линия с приблизителна обща дължина 5478 метра, както и изграждането на 11 моста с приблизителна обща дължина 778 м. По този начин пътуването с влак по тази жп отсечка ще бъде по-бързо и удобно, защото проектните скорости за пътническите превози са за 160 км в час, а за товарните - 120 км в час. Така на практика разстоянието от столицата до Костенец ще се взема с влак за 40 минути, а не за сегашните почти 2 часа.

Изпълнител на този лот 3 е консорциумът “Щрабаг - Джи Пи Рейл 2017”, който включва фирмите “Страбаг АГ – клон България”, “Страбаг Сп.з.о.о. – клон България”, “Щрабак Рейл Гмбх” и “Джи Пи Груп” АД. Стойността на договора за строителство е над 394,5 млн. лв. без ДДС. Строителният надзор се осъществява от консорциум “Обединение ЖП Транс”, като техният договор е на стойност малко над 20,9 млн. лв. без ДДС.

Разбира се, подобряването на пътуването не би могло да стане, без да се довърши работата и по останалите два лота на жп участъка Елин Пелин – Костенец. През юли миналата година започна работата по  първия лот  – между Елин Пелин и Вакарел. В него се включва и изграждането на най-дългия железопътен тунел в България и на Балканите. 

Следващите двайсетина километра между Вакарел и Ихтиман се изграждат от обединението “Евро път”.

Модернизирането и интегрирането на българската национална жп мрежа в европейската не може да стане без този най-скъп към момента жп проект – той струва над 1 млрд. лв. 

След изграждането му ще има пълна оперативна съвместимост с жп мрежата по направлението Ориент-Източно Средиземноморие, което означава, че голяма част от товарния поток ще слезе от магистрала “Тракия” и ще се качи на влака. Това, освен че ще намали емисиите парникови газове, ще допринесе и за подобряване на магистралната инфраструктура. Тъй като в годините на изграждането на “Тракия” натоварванията изобщо не бяха като днешните и тя не е разчетена да поема от порядъка на 12 и дори 15 тона на ос, да не говорим, че се задава и следващо поколение тежки камиони, в които натоварванията достигат до 18 тона на ос. А облекчаването на магистралата ще означава, че в бъдеще парите за нейната поддръжка ще намалеят.

Удвояването на жп линията и повишаването на нейните пропускателни възможности не на последно място означават и подкрепа за развитието на важни икономически центрове от Южния централен и Югозападния регион на България, които попадат близо до линията. А това ще намали социално-икономическите различия на региона с останалите райони за планиране.

Нещо, което вече бе постигнато с довършването на магистрала “Тракия” и факта, че товари и пътници могат да достигат от единия до другия край на страната много по-бързо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Поискали 4500 лева, за да оперират пострадалият от паднало дърво пловдивчанин

Поискали 4500 лева, за да оперират пострадалият от паднало дърво пловдивчанин

УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив

2700 лв. искат лекари за операция на мъжа, премазан от дърво в Пловдив

Коронавирус

145 нови случая на COVID-19 и трима починали

Ветровито и с валежи
СНИМКА: Pixabay

Студено и ветровито днес, в Пловдив слънчево и до 14 градуса

Само в "24 часа" на 29 март - Европейска агенция: В храни, които всеки ден ядем, 10 съединения причиняват рак

Само в "24 часа" на 29 март - Европейска агенция: В храни, които всеки ден ядем, 10 съединения причиняват рак

Хиляди деца в различни градове си тръгнаха принудително от улилище в понеделник и вторник.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

100 хиляди - деца, родители, учители, заложници в грозна игра на бомби (обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Съдебната палата в Пловдив.
Снимка: 24 часа

6 месеца условно за пловдивчанин, заживял семейно с малолетна

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на образованието проф. Сашо Пенов на откриването на кръглата маса в резиденция “Бояна”

СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Дебат за само един учебник - за да има общ мироглед, иска Радев (Обзор)

АМ „Хемус“ Снимка: АПИ

Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна утре

Емануил Йорданов Кадър: Нова Нюз

Емануил Йорданов за бомбените заплахи: Трябва да се включат всички служби

Папагалът Пипи
КАДЪР: NOVA

Папагал беглец вдигна на крак цял квартал в София, издирвали го над седмица

Гл. ас. Борислава Стоименова обучава студентите си да създават видеоистории. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как се обучава дигитален хуманист

Последно от

Последно от

Най-важното