Община Сливен може да поеме 50 на сто от разходите за паспорти на блоковете за саниране

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13080085 Община Сливен може да поеме 50 на сто от разходите за паспорти на блоковете за саниране Община Сливен може да поеме 50 на сто от разходите за паспорти на блоковете за саниране www.24plovdiv.bg
Решението за помощта вече е в ръцете на общинските съветници в Сливен.
Снимка: Община Сливен
Решението за помощта вече е в ръцете на общинските съветници в Сливен. Снимка: Община Сливен

Община Сливен да поеме 50 ва сто от разходите за паспорти на блоковете - кандидати за саниране, това предлага кметът Стефан Радев на общинските съветници, които трябва да гласуват предложението му, съобщават от пресцентъра на общината.

Предложението е внесено в общинския съвет като допълнителна точка към дневния ред на предстоящото му заседание утре. С нея се иска съгласието на съветниците за отпускане на 300 000 лева от резерва на община Сливен за подпомагане на собствениците от сдруженията за енергийна ефективност.

Общинската помощ ще се изразява в покриването на 50 ва сто от разходите за енергийно обследване на блоковете, тоест за техническите им паспорти. "Колкото по-бързо община Сливен се подготви за програмата за саниране, колкото по-бързо жителите на града успеят да се подготвят за кандидатстване, толкова повече блокове в Сливен ще бъдат включени в нея", коментира и председателят на местния парламент Димитър Митев.

Планът за възстановяване и устойчивост на България предвижда саниране на жилищни сгради поне с 4 апартамента. Тази година се заделят 1,4 млрд. лева за саниране, като програмата обхваща всички общини. По тази причина се налагат по-бързи и ефективни действия, смятат в Сливен. При събирането на документи от кандидатите и проведените събрания на собствениците обаче са възникнали проблеми. Те са свързани с новото изискване, че разходите за енергийното обследване първоначално трябва да се заплатят от собствениците. Сумите за това енергийно обследване варират от 4 до 13 лева на кв.метър според информацията, с която разполага общината. Това означава, че за апартамент с площ от 80 – 100 квадрата едно семейство трябва да плати минимум 600 лева. "Не всеки може да си позволи подобна сума, особено в сегашната ситуация. Затова приветствам кмета Стефан Радев за предложението му общината да подпомогне заплащането на паспортите с 50 на сто от сумата“, каза председателят на общинския съвет.

Димитър Митев направи и няколко разяснения. Първо, ще бъдат подпомогнати тези сдружения, които кандидатстват в община Сливен и вече имат на разположение фирма, готова да изготви паспорта на жилищната сграда до 15 февруари 2023 година. Второ, важно е да се знае, че програмата ще възстанови средствата за енергийно обследване, но при цени до 6 лева на кв.метър. Затова идеята е колкото може повече блокове да намерят фирми с оферти до тази цена, тъй като разликата над посочения размер на кв.метър няма да бъде компенсирана нито от общината, нито от програмата.

Тоест, ако сдружението на собствениците е осигурило енергийно обследване на цена от 8 лева на квадрат, то общината ще плати половината от сумата на цена от 6 лева. И на трето място, ако блокът кандидатства по програмата и е одобрен за саниране, всички разходи за паспорта ще бъдат възстановени на 100 процента. Но ако блокът не е одобрен за саниране, средствата, предоставени от общината, няма да й бъдат възстановявани от собствениците.

"Всичко, казано до тук, означава, че всеки блок ще има интерес да си направи паспорт благодарение на помощта от общината. Аз съм уверен, че съветниците утре ще подкрепят предложението, защото постигането на енергийна ефективност чрез санирането на жилищните сгради е бъдещето. Това е начинът за изпълним изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост и да направим по-бавен процеса на закриване на въглищните ТЕЦ-ове“, коментира Димитър Митев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

От днес Китай започна пробно възстановяване на груповия туризъм в чужбина

От днес Китай започна пробно възстановяване на груповия туризъм в чужбина

Разрушения след земетресението в Турция на 06.02.2023 г.
СНИМКА: Ройтерс

Наш сънародник е в неизвестност след адския трус, съобщи посланикът ни в Турция

Паднала мазилка в Казанлък изпочупи паркирали автомобили Снимка: Pixabay

Паднала мазилка в Казанлък изпочупи паркирали автомобили

Под стража и с белезници доведоха в Пловдивския окръжен съд бившия магистрат и ексдепутат Иван Димов. Снимка: Авторът

Откога те чакаме, казали полицаи на бившия магистрат и политик Иван Димов и го арестували до Пловдив

Вежди Рашидов СНИМКА: Велислав Николов

Вежди Рашидов: Покрусен съм от трагедията в Турция

Уолстрийт СНИМКА: Pixabay

Уолстрийт отвори със спад

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Депутатът от “Възраждане” Ангел Георгиев

Битият Ангел Георгиев: Казах, че съм депутат, а те ме удариха в главата

При инцидента няма пострадали. СНИМКА: Pixabay

2 коли се удариха на Орлов мост в София

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да влезе в коалиция с БСП

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на ръководството на РИК-Пазарджик Снимка: Диана Милчева

Партиите и коалициите не постигнаха съгласие за състава на ръководството на РИК-Пазарджик

Проф. Огнян Герджиков КАДЪР: БНТ

Проф. Огнян Герджиков: НДСВ ще прескочи бариерата за влизане в НС

Илин Димитров. Снимка Фейсбук

Илин Димитров изпрати съболезнователно писмо до турския си колега Мехмет Ерсой

Последно от

Последно от

Най-важното