Кои са номер едно в света по правене на хубаво еспресо? Италия, разбира се.
При изключителен интерес в Университета по хранителни технологии в Пловдив премина лекцията за тайната при печене на кафето. Изнесоха я двама италианци пред преподаватели, студенти, ученици и директора на Италианската търговска агенция Киара Петро. Те научиха интересни подробности в приготвянето на ароматната напитка от пекаря Лука Факинели и технолога Марко Джордани. Двамата са от академия "Бонтади" и работят в едноименната пекарна за кафе, създадена през 1790 г. в градчето Роверето. Казват, че е най-старата в Италия.
"Работим с характерното за Италия еспресо. За да стане перфектно, е необходимо съставките му да се приготвят отделно и после да се смесят. Тогава имаме гаранция, че ще постигнем вкус, какъвто искаме", открехна Лука Факинели.
Колегата му Джордани разказа как еспресото е възникнало в Италия през 1938 г. Тогава инженерът Акиле Гаджа патентовал технологията на еспресо машината, която познаваме и днес. Революционното изобретение се основава на механизъм с бутало, чрез което гореща вода под налягане минава през предварително смляното кафе. Така се извлича най-добре неговият ободряващ екстракт, а напитката завършва с плътен кремообразен каймак.
По-късно инж. Гаджа адаптирал професионалната кафе машина за домашно ползване. Това носи световна популярност на марката, благодарение на която всеки може да приготви вкъщи еспресо така, както го прави бариста в кафетерията.
Пред присъстващите бяха демонстрирани и машини за печене на кафе, използвани през годините.
"За да пиете хубаво кафе са много важни не само качественият продукт, а и хората, човекът, който го приготвя", заяви Лука Факинели.
Ректорът на УХТ определи срещата като историческа.
"Нека не ви звучи обичайно, защото възможността да бъдем домакини на открита лекция на нашите гости от академия "Бонтади" е още една стъпка в забележителната история, започнала през 1790 г. с първата в света пекарна за кафе. Това е среща на три поколения - моите колеги, преподаватели и служители, студенти от университета и ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. Асен Златаров", които се надявам да посрещнем на прага на УХТ като наши студенти", каза Моллов.