От 100 овце, през Динозавъра до Адам и Ева - имената на скалите, впечатлили Мъск

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13161145 От 100 овце, през Динозавъра до Адам и Ева - имената на скалите, впечатлили Мъск От 100 овце, през Динозавъра до Адам и Ева - имената на скалите, впечатлили Мъск www.24plovdiv.bg
Това е най-популярният изглед към Белоградчишките скали

Още преди 180 г. френски пътешественик пише, че са по-красиви от Алпите

Червеният цвят идва от желязо


 Край тях Стефан Данаилов стреля с картечница в “На всеки километър”

“Нито прочутите клисури на Олиул в Прованс, нито дефилето Пинкарбо в Испания, нито Алпите, нито Пиренеите, нито най-древните планини в Тирол и Швейцария притежават нещо, което би могло да се сравни с това, което видях в България при Белоградчик.”

Това не са думи на Илон Мъск, а на големия пътешественик Жером Бланки. Бланки е френски икономист, привърженик на свободната търговия. Автор е на книгата “Пътуване из България през 1841 г.”

Но тогава няма имейли, вайбър, уикипедия, туитър и т.н., за да сподели с милиони хора впечатленията си, както го направи милиардерът Илон Мъск, след като видя част от белоградчишкото чудо, заснето от фотографа Владислав Терзийски.

От скалите с образи на хора и животни, от замъците като в приказките се възхищава и Константин Иречек. “Това с думи не може да се опише. Това трябва да се види!”, възкликва чешкият историк. Той е автор на първия академичен труд по история на България, през 1881-1882 г. е български министър на народното просвещение.

“Едва ли някога е построявана по-романтична крепост от белоградчишката”, казва през 1862 г. австрийският и австро-унгарският учен и художник Феликс Каниц.

Той посещава

България 18 пъти

Каниц е евреин, но е приел християнството Заради изследванията си на Балканите е наречен Балканския Колумб. Почетен жител на Ловеч. На него е кръстено видинското село Каниц.

Всъщност Белоградчишките скали са много по-красиви и величествени от пейзажа на компютърната игра Elden Ring, с който Мъск ги сравни.

А как е образуван този скален природен феномен? Ето официалното научно обяснение.

Преди около 230 милиона години в този район се наслояват песьчливомергелни скали. По-кьсно те са залети от море, на дъното на което се отлагат пясък, чакъл и глина.

С течение на времето тези материали са свързани от пясъчноглинеста спойка. Така се получават конгломерати и пясъчници.

Червеникавият цвят се дължи на железните окиси и хидроокиси. Като резултат на младоалпийския тектонски цикъл комплексът се нагъва и се показва на сушата, като районът на Белоградчик попада в центъра на голяма пукнатина. Под влияние на водата, ветровете и колебанията на температурата варовиците от тези части се разрушават и се разкриват силно напуканите конгломерати. Така в продължение на милиони години природата извайва от безформения камък скулптури на митични същества, хора, животни и птици.

Белоградчишките скали бяха единственият номиниран природен обект от България

за конкурса за

Седемте нови чудеса

на света през 2011 г. Благодарение на кампанията тогава страната влезе в списъка на световните туристически дестинации, а чрез снимката на скалите милиони хора по света научиха къде е България.

Белоградчишките скали се простират върху площ с 30 км дължина и от 3 до 5 км ширина. Ако пътувате за Белоградчик от София, първата ви среща с уникалния природен феномен е край с. Белотинци на трийсетина километра след Монтана. Там червената скална верига започва с образуванието, наречено Сто овце.

Следващата среща е при с. Фалковец, където буквално над шосето е надвиснала каменната скулптура Момина скала. После е с. Боровица, край което се издигат величествено скалите на Боровишката скална група и самотните Дръгняш и Боров камък.

Неговите отвесни червени стени завършват с недостъпно било, обрасло с борове. В подножието му се вие стар път, който стига до колосите на местността Долни Крупец, скалата Динозавърът край Лепенишки печ и терасите на Маркашница.

Продължавате по шосето за Белоградчик и веднага след с. Извос започва най-красивата част от скалите. Отляво една след друга следват Мадоната, Монасите, Конникът, останките на сринатия от земетресение според легендата манастир. С влизането ви в града веднага се озовавате в неговия център.

От тук има великолепен изглед към замръзналото каменно море с култовите фигури на Ученичката, Дервиша, Мечката, Мислен камък. Долу в Панаирището се извисяват гордите фигури на Адам и Ева.

Красива пътека ще ви отведе до лятното кино “Гъбите”, кръстено на близката скална група.

Скалите са обявени за природозащитен обект на 1 февруари 1949 г. Югозападно над града се извисява прочутата Белоградчишка крепост, наречена Калето. В сегашния си вид тя е от XIX век, но първите застроявания са от V-VI век.

На запад от крепостта край Скорошин дол в местността Магаза се издигат скалните групи Близнаците, Сбеговете и Еркюприите. Скалите свършват с легендарния Борич край селата Граничак и Дъбравка. Общата им площ е 339,1 хектара.

Белоградчишките

скали са и идеална

снимачна площадка

Тук са заснети много чуждестранни и български филми: копродукциите “Заветът на инките” и “Михаил Строгов”, френският “Версенжеторикс”, италианският “Чифликът на чучулигите”, руско-българският сериал “Децата на капитан Грант”, българските “Под игото”, “Буна”, “Стъклената река” и много други.

Край скалите Стефан Данаилов, светла му памет, в ролята на бате Сергей, избиваше лошите с картечницата си в третия епизод “Пеещият часовник” на култовия сериал “На всеки километър”.

Заповядайте в най-бедния район на ЕС и България, г-н Мъск. А ако се покажете добър и щедър гостенин, можем да наречем с. Стакевци на вас. Как ви звучи село Илонмъсково?

Шегувам се.

Познавам местните хора, защото в Стакевци е родена моята майка, и знам, че те никога няма да предадат паметта на предците и селото си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Прокурорът Христов предлага главният прокурор да иска имунитета на Борисов. Гешев е в отпуск (Обзор)

Прокурорът Христов предлага главният прокурор да иска имунитета на Борисов. Гешев е в отпуск (Обзор)

Почина Борис Луканов

Почина Борис Луканов

Студенти от седем български университета на лидерска академия в Банско

Студенти от седем български университета на лидерска академия в Банско

Мария Габриел и Томислав Дончев дадоха специална пресконференция в парламента

Мария Габриел: Няма слънчев лъч, но не е и ледена епоха. Днес решават махат ли Асен (Обзор)

Лула да Силва СНИМКА: Ройтерс

Лула да Силва предложи създаване на конкурентна на долара валута

Росица Велкова Кадър: БНТ

20 млрд. лв. трябва да събере държавата до септември, за да плаща нормално (Обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Охраната извежда Сергей Харварда от съдебната зала.

Измамите на Харварда стигнаха и до пловдивската фондация "Рома", завлякъл я с 8000 лв.

Пламен Тончев

Бой по Кирил Петков при изслушването на шефовете на служби в НС (Обзор)

По-ниските цени на енергийните суровини водят до спад на производствените цени в някои енергоемки производства.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Цени на едро падат, но в търговията и услугите чакат да се вдигнат (Обзор)

Цветан Цветанов СНИМКА: Пресцентър на Републиканци за България

Цветан Цветанов: Все по-трудно ще е да се мотивират избирателите

СНИМКА: Pixabay

Италия създава инвестиционен фонд за подкрепа на инвестициите в изкуствен интелект

Новата технология ще насочва прецизно плавателните съдове при тежки метеорологични условия.

Изкуствен интелект ще превежда корабите във Варненския залив в мъгла и сняг

Последно от

Последно от

Най-важното