Полицаи поискали 1500 лв. подкуп от бизнесмен: Да се срещнем по средата

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13161266 Полицаи поискали 1500 лв. подкуп от бизнесмен: Да се срещнем по средата Полицаи поискали 1500 лв. подкуп от бизнесмен: Да се срещнем по средата www.24plovdiv.bg
Прокурорите Ивайло Филипов, Ирина Аспарухова и Елица Калпачка.
Прокурорите Ивайло Филипов, Ирина Аспарухова и Елица Калпачка. СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Двамата служители на ГДНП, които бяха арестувани за получаване на подкуп в района на Симитли, два пъти в рамките на няколко часа са рекетирали двама шофьори и един бизнесмен. Това стана ясно от наблюдаващия прокурор Ивайло Филипов от Окръжна прокуратура-Благоевград.

На 17 ноември служителите, на 41 и 37 г, били командировани в Благоевградско по линия на контрола на движението по пътищата и на ротационен принцип като мярка срещу корупцията в системата на МВР. 

В 15  в същия ден в посока Банско – Симитли, полицаите забелязали в насрещното, че се движи МАН с дървесина. По думите на служителите, камионът бил във видимо „разнебитено състояние“. Това ги провокирало да обърнат движението си и със светлинен сигнал да спрат автомобил. Установено е при проверка, че професионалната карта за квалификация на водача е изтекла. Това ги мотивирало да обяснят на водача, че глобата е около 1800 лв. и предстоят тежки санкции за него. Тази санкция може обаче да бъде извършена от ДАИ, а не от тези служители, които охраняват движението и уведомяват компетентните служби.

Водачът – притеснен, попитал как може да се действа и дали не може по друг начин да се реши въпросът. Единият полицай казал, че ако става дума за 10-20 лв. няма нужда от разговор. Водачът казал, че има в себе си 500 лв. Другият служител на МВР забелязал, че натоварената дървесина – бук, имало и дъбови. Всички били с контролна марка от РДГ. Въпреки това полицаите казали на водача да звънне на шефа си, защото имало разминаване между превозния билет и наличната дървесина. Шефът на дърводобивната фирма пристигнал от Гоце Делчев на мястото. Докато той пътува единият полицай казал на шофьора: „Хайде сега да оправим твоята глоба“. Водачът сложил парите в документите за автомобила и ги дал на полиция. Служителят на МВР взел 5 банкноти от по 100 лв., поставил ги в служебния си автомобил. Върнал документите. На пристигналия бизнесме е обяснено, че санкцията за незаконен добив на дървесина е 20 000 лв.

Попаднали обаче на костелив орех, тъй като шефът бил убеден, че не е в нарушение и им казал "да правят каквото решат“. Единият от полицаите казал, че въпросът може да бъде решен срещу 1500 лв. Собственикът на формата отказал и те го пратили в колата му „да си помисли“, а полиците щели да се обадят на служители на РДГ, за да направят проверка. Междувременно отново викнали шефа и попитали дали е размислил. Шефът казал, че пари няма да даде. Един от полицаите казал „да се срещнат по средата на сумата“. Шефът бил ядосан и казал да конфискуват всичко, че няма проблем, че ще понесе каквото трябва. Товарният автомобил е бил транспортиран до РДГ – Разлог. Превозният билет бил за 22 кубика бук, но между нея имало и 2 кубика дъбови дървета. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, но дъбовите не са отразени в превозния билет. Фирмата е изрядна откъм документация за добив на дървесина. Горските са освободили дървесината без санкция.

Служителите на МВР са си тръгнали за София, но при Градево и махала „Кърджалийска“ видели кола „Опел Астра“, който спрели със звуков и светлинен сигнал. Колата спряла и поискали документи за проверка на водача – от Симитли, пътувал с 12-годишното си внуче. Връщали се от Банско, откъдето купили новородено теленце. Документите на шофьора били редовни, но полицаите видели теленцето. Служителите казали, че водачът е в нарушение, защото превозва теле без ушна марка. Санкцията била около 2000 лв. и конфискация на автомобила. Водачът казал, че ще пусне телето да избяга по полето, но не иска да му конфискуват колата и няма пари. Служителите видели, че детето слуша и един от тях казал на момичето да затвори прозореца. Служителят помолил детето да запали автомобила, за да може да активира системата и да се затвори прозореца. Водачът казал отново, че има само 100 лв. Те казали „Вдигни мизата“. Поискали 500 лв. Той казал, че живее наблизо – в кв. „Ораново“, и оттам ще даде парите. Те не знаели този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно водачът се обадил на дъщеря си да задели парите, определени от семейството преди това за закупуване на дърва. Разбрали се служителите на МВР да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от дъщеря си и ги дал в ръката на един от служителите през прозореца на колата. Служителите са се прибрали в София около 21,45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е снабден с видеонаблюдение, каквото задължение имат всички служебни автомобили, нямал и GPS. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17.11. липсват. 

"Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията. Благодаря на гражданите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат жалби в районните управления на МВР", каза прокурор Ивайло Филипов. Сигнал е подаден от сина на гражданина от Симитли на телефон 112.

Имало е и заплаха: „И да не смееш да кажеш нЕкъде, защото ще те намерим“, отправена към жителя на Симитли, допълни прокурорът.

При първият случай не се е стигнало до такъв стрес, тъй като собственикът на фирмата е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, неговият шофьор споделил, че е дал 500 лв. на полицаите. и тогава шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

"Този служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследяване на автомобила.  Прокуратурата е уведомена едва на следващия ден", каза Филипов. Той обяви, че случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, около 22 ч. "За мен стои въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата и защо се е започнало със снемане на обяснения, а не с разпити директни на гражданите. На този въпрос трябва да бъде поискан отговор. За мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите от ГДНП", каза прокурорът.

Лицата са задържани в София на 24-и ноември от служители на „Вътрешна сигурност“.

ОДМВР – Благоевград е поискала справката веднага кои са били на смяна по време на двата случая, но тя е забавена от Главната дирекция.

Служителите са в системата от 15 години. 

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“.

Случаят е показателен и отразява две важни теми в обществото ни – темата за контрола за движение по пътищата и за морала и корупцията. Необходимостта от пълнообхватен контрол по пътищата, е взето решението ГД Национална полиция по регионите да бъдат изпращани патрули от Пътна полиция, които да осъществяват превенция на корупцията.

В четвъртък, в района на ОДМВР Благоевград е изпратен наряд от ГД НП. Вместо да бъде постигната целта на закона, полицаите са се отклонили драстично от задълженията и са извършили няколко деяния.

Това обявиха на брифинг по повод образуваното досъдебно производство срещу двама служители на МВР за подкуп. Информацията за хода на разследването на извършеното престъпление представиха прокурор Ирина Аспарухова, говорител на Окръжна прокуратура – Благоевград, и наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов.

Първият случай е от 15 ч. в посока Банско – Симитли. Полицаите забелязали в насрещното, че се движи МАН с дървесина. По думите на служителите, камионът бил във видимо „разнебитено състояние“. Това ги провокирало да обърнат движението си и със светлинен сигнал да спрат автомобил. Установено е при проверка, че професионалната карта за квалификация на водача е изтекла. Това ги мотивирало да обяснят на водача, че глобата е около 1800 лв. Че предстоят тежки санкции за него. Тази санкция може обаче да бъде извършена от ДАИ, а не от тези служители, които охраняват движението и уведомяват компетентните служби.

Водачът – притеснен, попитал как може да се действа и дали не може по друг начин да се реши въпросът. Единият полицай казал, че ако става дума за 10-20 лв. няма нуда от разговор. Водачът казал, че има в себе си 500 лв. Другият служител на МВР забелязал, че натоварената дървесина – бук, имало и дъбови. Всички били с контролна марка от РДГ. Въпреки това полицаите казали на водача да звънне на шефа си, защото имало разминаване между превозния билет и наличната дървесина. Говорили са и с шефа на шофьора след час – тъй като шефът пристигнал от Гоце Делчев. Другият полицай казал: „Хайде сега да оправим твоята глоба“. Водачът сложил парите в документите за автомобила и ги дал на полиция Служителят на МВР взел 5 банкноти от по 100 лв., поставил ги в служебния си автомобил. Върнал документите. На шефа е обяснено, че санкцията за незаконен добив на дървесина е 20 000 лв. Попаднали на костелив орех, тъй като шефът бил убеден, че не е в нарушение. Шефът казал „да правят каквото решат“. Единият от полицаите казал, че въпросът може да бъде решен срещу 1500 лв. Собственикът на формата отказал и те го пратили в колата му „да си помисли“, а полиците щели а се обадят на служители на РДГ, за да направят проверка. Междувременно отново викнали шефа и попитали дали е размислил. Шефът казал, че пари няма да даде. Един от полицаите казал „да се срещнат по средата на сумата“. Шефът бил ядосан и казал да конфискуват всичко, че няма проблем, че ще понесе каквото трябва. Товарният автомобил е транспортиран до РДГ – Разлог. Превозният билет е за 22 кубика бук, но между нея имало и 2 кубика дъбови дървета. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, но дъбовите не са отразени в превозния билет. Фирмата е изрядна откъм документация за добив на дървесина. Горските са освободили дървесината без санкция, те са коригирали превозния билет.

Служителите на МВР са си тръгнали за София, при Градево и махала „Кърджалийска“ – полицаите видели кола „Опел Астра“, който спрели със звуков и светлинен сигнал. Колата спряла и поискали документи за проверка на водача – от Симитли, пътувал с внучето си. Той бил до Банско, за да купи новородено теленце. Водачът казал, че е свидетел на предната проверка при Предел. Документите му били редовни, но полицаите видели теленцето. Служителите казали, че водачът е в нарушение, защото превозва теле без ушна марка. Санкцията била около 2000 лв. и конфискация на автомобила. Водачът казал, че ще пусне телето да избяга, но няма парите и да не му бъде отнета колата. Служителите видели, че детето слуша и един от тях казал на детето да затвори прозореца. Служителят помолил детето да запали автомобила, за да може да активира системата и да се затвори прозореца. Водачът казал отново че има само 100 лв. Те казали „Вдигни мизата“. Поискали 500 лв. Той казал, че живее наблизо – в кв. „Ораново“, и оттам ще даде парите. Те не знаели този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно водачът се обадил на дъщеря си да задели парите, определени от семейството преди това за закупуване на дърва. Разбрали се служителите на МВР да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от дъщеря си и ги дал в ръката на един от служителите през прозореца на колата. Служителите са се прибрали в София около 21,45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е снабден с видеонаблюдение, каквото задължение имат всички служебни автомобили. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17.11., липсват. Служебният автомобил не е имал и джипиес система.

Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията.

Благодаря на гражданите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат жалби в районните управления на МВР, каза Ивайло Филипов. Подчертавам, че сигналът е подаден от сина на гражданина на Симитли на телефон 112, допълни Филипов.

Имало е и заплаха: „И да не смееш да кажеш нЕкъде, защото ще те намерим“, отправена към жителя на Симитли.

При първият случай не се е стигнало до такъв стрес, тъй като собственикът на фирмата е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, шофьорът споделил на шефа си, че е дал 500 лв. на полицаите. Шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

Този служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследяване на автомобила.

Заведена е преписка и е започнала проверка. Прокуратурата е уведомена едва на следващия ден, каза Филипов. Той обяви, че случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, около 22 ч. За мен стой въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата и защо се е започнало със снемане на обяснения, а не с разпити директни на гражданите. На този въпрос трябва да бъде поискан отговор, добави Филипов. Обясненията да подробни, но за мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите, каза прокурорът.

Лицата са задържани в София на 24-и ноември от служители на „Вътрешна сигурност“.

ОДМВР – Благоевград е поискала справката веднага след случая, ала тя е забавена от Главната дирекция.

Служителите са в системата от 15 години. Единият е на 37 – който е старши по наряд, другият на 42 г.

Полицаите отричат, че са взимали пари, обяснили, че това е акция срещу тях, защото „изпълнявали добросъвестно задълженията си“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: Pixabay

Еврото остава под 1,08 долара

Земетресение в Турция, 06.02.2023 г.

27 доброволци заминават за Турция да търсят оцелели от земетресението

След първия унищожителен трус в Турция в първите часове на понеделник, следобед бе усетено ново мощно вторично земетресение с магнитуд 7,7.

Жителка на Газиантеп: Като малък апокалипсис е

Полиция СНИМКА: Архив

Криминално проявен уби съпругата си във Варненско

Снимка: Архив

26-годишна жена убита от мъжа си, той е с много криминални регистрации

Кметът на Пловдив Здравко Димитров

Кметът на Пловдив: Никога не съм влизал в задкулисие, уважавам Борисов

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Илин Димитров Кадър: БНТ

Илин Димитров: Няма данни за бедстващи българи в Турция

Айлин Секизкьок
КАДЪР: БНТ

Айлин Секизкьок за земетресенията: Турция преживява небивало бедствие

Влак на БДЖ СНИМКА: Архив

Натрупа сняг във влака София-Бургас заради скъсано уплътнение

Суров петрол. СНИМКА: Pixabay

Петролът продължава да се повишава

Снимката е илюстративна.

Затварят магистрала "Тракия" край Пловдив от 9,30 часа

Зимата в Турция и в разгара си.


Снимки: Радослав Минков.

Българските спасители вече са в района на турския град Болу (Снимки)

Последно от

Последно от

Най-важното