Лили Иванова: Не изпитвам омраза към никого!

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13161650 Лили Иванова: Не изпитвам омраза към никого! Лили Иванова: Не изпитвам омраза към никого! www.24plovdiv.bg
ЛИЛИ ИВАНОВА СНИМКА: КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО

Грандамата на българската музика - дисциплиниран
войник, свикнала да я съдят, без да я познават

Концертът в София на Лили Иванова ще бъде на 4 декември в зала “Арена София”. Той е финалният от голямото турне, което грандамата на българската музика направи из цялата страна. За 8 месеца гостува в 33 града, изправяйки навсякъде публиката на крака. По време на концертите с Лили Иванова на сцената са някои от най-популярните български музиканти - Ангел Дюлгеров - китари, цигулка, Огнян Енев - пиано, тромпет, саксофон, Иван Йорданов - Чери - китари, Христо Михалков - бас китара, Орлин Цветанов - цигулка, Росен Ватев - ударни, перкусии. Беквокали са момичетата от LaTiDa.

- За вас казват, че сте най-обичаният, но и най-мразеният човек в тази държава. Как се отнасяте към омразата?

- Не тая омраза в себе си към никого. Проблемът не е мой.

- Има много хора, които искат да имат вашия успех, да са на ваше място. Какво бихте им казали?

- Нека да се постараят. Пожелавам им успех!

- Това обаче не се случва с работа от 8,00 до 17,00 и почивка в събота и неделя, нали?

- Изкуството не е за чиновници!

- Вие сте изтъкана от дисциплина и старание! Дори и в този етап на кариерата ви, важно ли е да бъдете все по-добра?

- Старая се!

- Но като погледнем поп музиката в България, голяма част от хората, които са постигнали успехи в миналото, днес не правят почти нищо, за да се развиват, а разчитат на “стари лаври”. Вие обаче всяка година имате нови песни и връщате стари такива, но с ново звучене. Защо?

- Отговарям само за себе си. Днес сме 2022 г.!

- Изпълнявате песни с музика на Йосиф Цанков, Найден Андреев, текстове на Павел Матев, Дамян Дамянов, Надежда Захариева... Младото поколение, за жалост, не познава творчеството на тези големи имена в българската култура, но вие вълнувате младите си почитатели със своите песни. Новият аранжимент поражда ли ново чувство във вас към дадена песен?

- Естествено! Всеки нов аранжимент е нов прочит на една песен.

- За вас казват, че сте “певица на текста”. Колко е важен един текст и как му “вдъхвате живот”?

- Старая се да изразя чувството, което съдържа всяка дума.

- Като говорим за текстове, много ваши почитатели смятат, че песента “Присъда” е автобиографична - по текст на Александър Петров и музика на Александър Кипров. Имате ли участие в написването на текста, посветен на вашия живот?

- Не, нямам. Никога не си поръчвам текст на песен. Авторите, които работят с мен, явно ме познават достатъчно добре, за да усетят моята душевност. Благодаря на Александър Петров за този невероятен текст и на Александър Кипров за прекрасната музика.

- Един от най-силните моменти в тази песен е стихът “Съдете ме единствено накрая!”. Съдят ли ви преждевременно и познават ли ви вашите “съдници”?

- Още от самото начало на моята кариера съм свикнала да ме съдят, без да ме познават.

- А познава ли ви някой истински?

- Не, не ме познават.

- Обстановката днес в света влияе ли на един толкова чувствителен човек и творец като вас?

- Не мога да съм безразлична към събитията в света и в България.

- Може би за много хора е странно, но вие водите живот на аскет - живеете скромно, внимавате какво ядете, къде ходите. Избор или стечение на обстоятелствата е?

- Аз сама съм си го избрала. Това е моят живот. Не се оплаквам.

- Направихте най-голямото турне в музикалната история на България в последните 30 години. С 33 града за 8 месеца - всички концерти са разпродадени. Винаги сте първа в нещата, които правите - първа направихте самостоятелен концерт в зала “Арена София” през 2012 г. И поставихте рекорд за най-многобройна публика, който не е подобрен и до днес. Първа и засега единствена направихте самостоятелен концерт на български изпълнител в емблематичната зала “Олимпия”, Париж. Но какво ви насочи към малките градове и зали на България тази година, които са пренебрегвани от много ваши колеги?

- В своята кариера не съм си позволила да пренебрегна нищо, особено публиката си - тя е навсякъде!

- Знаем, че държите да проследявате и най-малкия детайл от работата на екипа ви. Колко взискателна сте наистина?

- Определям се като дисциплиниран войник и ако съм взискателна, то е първо към самата мен. Благодаря на моя екип за уважението.

- Всички ви наричат “примата на българската музика”. Знаем, че не харесвате определението “прима”, но то означава “първи”. Какво е да си “първи”?

- Не мога да се самоопределям. Ако говорим за първи, втори. Е, аз се състезавам само сама със себе си. Моят стремеж е да съм това, което съм, и да остана там, където съдбата ми е отредила. Където ми е мястото.

- Малцина се осмеляват да пеят ваши песни в така нашумелите риалити формати. На караоке купони, когато звучи ваша песен, хората със страхопочитание казват: “О, не, това е твърде висока топка!”. Защо е толкова трудно да се изпее песен на Лили Иванова?

- За мен не е трудно. Трябва да попитате останалите.

- Вече пето поколение са ваши почитатели. Малките деца много ви обичат, без да осъзнават коя сте. Вашият асистент Николай Недеков разказа наскоро за интересен случай, в който дете на 6 години преди концерта ви във Варна е попитало баба си: “Бабо, Лили Иванова наистина ли съществува?”. Имате ли обяснение за това вълнение у най-малките?

- Децата имат особена чувствителност и винаги са искрени.

- Имате огромен репертоар и песните ви засягат всякакви теми. Често ви определят като “певицата на любовта”. Въпреки това има ли нещо, за което не сте пели все още?

- Винаги пея за любовта във всичките ѝ форми. Любовта движи света. Бог е любов.

- През годините съвсем естествено променяте стила си. Това ваша идея ли е, или композиторите, с които работите, са различни?

- Днес сме 2022 година.

- Имате милиони продадени плочи в България, а в бившия СССР са още повече. За такива продажби на Запад изпълнителите получават дивиденти години наред. Чувствате ли се ограбена и съжалявате ли, че не сте направили кариерата си на Запад?

- Никога не мога да се чувствам ограбена от българската публика. Ако има неща, които не се случват така, както на запад, то има други виновни, но не и моята публика.

- Политиците сякаш винаги забравят за културата. Ние сме свидетели на артисти и музиканти, които живеят в нищета. Самата вие преди време се възмутихте, че Маргарита Хранова трябва да доказва заслугите си за получаване на пенсия. Какво се случва в културата в България през последните 33 години?

- Политиците никога не са се интересували от културата. Истински загрижен политик за културата на тази страна не е имало преди, няма и сега!

- Казвате, че кроите “пъклени планове” нощем. Винаги ли са свързани с вашата работа?

- Винаги! Моите “пъклени планове” са свързани само с моята работа.

- Наскоро Богдан Томов ми разказа, че ви дължи страшно много. Помагали сте му не само със съвети за подбор на песни, но и за поведение на сцената, емоционално състояние и т.н.

- Благодаря на Богдан Томов, с когото сме добри приятели.

- Какви са най-важните съвети, които давате на ваши колеги?

- Не давам съвети, които не са ми поискани.

- А политик търсил ли ви е за съвет, в сектора култура, например?

- Не. На нашите политици и преди, и сега всичко им е ясно.

- Много често говорите за голямото си приятелство и уважение към артистите на България от старото поколение - Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Тодор Колев. Имате ли приятели сред артистите днес?

- Да, винаги съм била приятел с артистите. Днес имам приятели също - Христо Мутафчиев, Мариус Куркински, Камен Донев. Не само артисти, но и хора на изкуството - Вежди Рашидов, Ставри Калинов, Георги Чапкънов... Те показват своето уважение към мен. Аз също се старая да показвам моето уважение към тях. Поднасям им моите специални благодарности!

- Винаги благодарите с конкретни имена на хората, които са изпратили букети или са изразили уважението си към вас. Защо е важно да се показва и вашето уважение към тях?

- За мен това е закон!

- Защо давате интервюта толкова рядко? Това не е привично за българския музикален свят.

- Не обичам да се натрапвам.

- Вашата facebook страница е една от най-харесваните в страната. Смятате ли, че общуването там допълва общуването с публиката от сцената?

- Благодаря на Николай Недеков за комуникацията в моите социални медии. Те дават възможност за общуване на всеки. Стига да не се хвалим прекалено много.

- Предстои концертът ви в “Арена София” на 4 декември. Точно 10 години след първия ви самостоятелен концерт в най-голямата зала в страната. Има ли особено вълнение за този концерт?

- Няма смисъл да излизам на сцената, ако престана да се вълнувам!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

Исус от Айтос. Кадър БНТ

Исус от Айтос, върнал преди 1 г. изгубен портфейл с пари: Имам си всичко

Февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече снеговалежи.
СНИМКА: Богомила Костадинова

Месечната прогноза за февруари – полярен вихър, циклони, валежи

Станислава Георгиева. Кадър БНТ

Майката на едно от изчезналите 3 момичета: Бяга системно, отказа да учи, май взима дрога

Полиция СНИМКА: Архив

Полицаи хванаха своя колежка с трева в колата

Разораните дюни на плажа в Несебър

Министерството на туризма тръгва на проверка за разораните дюни в Несебър

Стефан Янев. Кадър NOVA NEWS

Стефан Янев: Налагане на президентска република в този момент не е работещо

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Един от последните живи политзатворници бил осъден на смърт чрез разстрел (Видео)

Един от последните живи политзатворници бил осъден на смърт чрез разстрел (Видео)

Йордан Иванов в "Говори сега". Кадър БНТ

Йордан Иванов от ДСБ за коалиция с ПП: По-добре късно, отколкото никога

МИЛЕН МАТЕЕВ

Милен Матеев: Отговаряме с консолидация на обединението на статуквото

Чолаков: Приетият механизъм за разследване на главния прокурор е неработещ

Чолаков: Приетият механизъм за разследване на главния прокурор е неработещ

За кратко време Марчо Паунов е успял да построи въжената линия.

За 5 дни млад мъж от Чепеларе построи лифт от брега на океана до BG базата на Антарктида

Светият Синод СНИМКА: Архив

Св. синод иска от КЕВР токът за църкви и манастири да не е промишлен

Последно от

Последно от

Най-важното