Лили Иванова: Не изпитвам омраза към никого!

https://www.24plovdiv.bg/novini/article/13161650 Лили Иванова: Не изпитвам омраза към никого! Лили Иванова: Не изпитвам омраза към никого! www.24plovdiv.bg
ЛИЛИ ИВАНОВА СНИМКА: КОСТАДИН КРЪСТЕВ-КОКО

Грандамата на българската музика - дисциплиниран
войник, свикнала да я съдят, без да я познават

Концертът в София на Лили Иванова ще бъде на 4 декември в зала “Арена София”. Той е финалният от голямото турне, което грандамата на българската музика направи из цялата страна. За 8 месеца гостува в 33 града, изправяйки навсякъде публиката на крака. По време на концертите с Лили Иванова на сцената са някои от най-популярните български музиканти - Ангел Дюлгеров - китари, цигулка, Огнян Енев - пиано, тромпет, саксофон, Иван Йорданов - Чери - китари, Христо Михалков - бас китара, Орлин Цветанов - цигулка, Росен Ватев - ударни, перкусии. Беквокали са момичетата от LaTiDa.

- За вас казват, че сте най-обичаният, но и най-мразеният човек в тази държава. Как се отнасяте към омразата?

- Не тая омраза в себе си към никого. Проблемът не е мой.

- Има много хора, които искат да имат вашия успех, да са на ваше място. Какво бихте им казали?

- Нека да се постараят. Пожелавам им успех!

- Това обаче не се случва с работа от 8,00 до 17,00 и почивка в събота и неделя, нали?

- Изкуството не е за чиновници!

- Вие сте изтъкана от дисциплина и старание! Дори и в този етап на кариерата ви, важно ли е да бъдете все по-добра?

- Старая се!

- Но като погледнем поп музиката в България, голяма част от хората, които са постигнали успехи в миналото, днес не правят почти нищо, за да се развиват, а разчитат на “стари лаври”. Вие обаче всяка година имате нови песни и връщате стари такива, но с ново звучене. Защо?

- Отговарям само за себе си. Днес сме 2022 г.!

- Изпълнявате песни с музика на Йосиф Цанков, Найден Андреев, текстове на Павел Матев, Дамян Дамянов, Надежда Захариева... Младото поколение, за жалост, не познава творчеството на тези големи имена в българската култура, но вие вълнувате младите си почитатели със своите песни. Новият аранжимент поражда ли ново чувство във вас към дадена песен?

- Естествено! Всеки нов аранжимент е нов прочит на една песен.

- За вас казват, че сте “певица на текста”. Колко е важен един текст и как му “вдъхвате живот”?

- Старая се да изразя чувството, което съдържа всяка дума.

- Като говорим за текстове, много ваши почитатели смятат, че песента “Присъда” е автобиографична - по текст на Александър Петров и музика на Александър Кипров. Имате ли участие в написването на текста, посветен на вашия живот?

- Не, нямам. Никога не си поръчвам текст на песен. Авторите, които работят с мен, явно ме познават достатъчно добре, за да усетят моята душевност. Благодаря на Александър Петров за този невероятен текст и на Александър Кипров за прекрасната музика.

- Един от най-силните моменти в тази песен е стихът “Съдете ме единствено накрая!”. Съдят ли ви преждевременно и познават ли ви вашите “съдници”?

- Още от самото начало на моята кариера съм свикнала да ме съдят, без да ме познават.

- А познава ли ви някой истински?

- Не, не ме познават.

- Обстановката днес в света влияе ли на един толкова чувствителен човек и творец като вас?

- Не мога да съм безразлична към събитията в света и в България.

- Може би за много хора е странно, но вие водите живот на аскет - живеете скромно, внимавате какво ядете, къде ходите. Избор или стечение на обстоятелствата е?

- Аз сама съм си го избрала. Това е моят живот. Не се оплаквам.

- Направихте най-голямото турне в музикалната история на България в последните 30 години. С 33 града за 8 месеца - всички концерти са разпродадени. Винаги сте първа в нещата, които правите - първа направихте самостоятелен концерт в зала “Арена София” през 2012 г. И поставихте рекорд за най-многобройна публика, който не е подобрен и до днес. Първа и засега единствена направихте самостоятелен концерт на български изпълнител в емблематичната зала “Олимпия”, Париж. Но какво ви насочи към малките градове и зали на България тази година, които са пренебрегвани от много ваши колеги?

- В своята кариера не съм си позволила да пренебрегна нищо, особено публиката си - тя е навсякъде!

- Знаем, че държите да проследявате и най-малкия детайл от работата на екипа ви. Колко взискателна сте наистина?

- Определям се като дисциплиниран войник и ако съм взискателна, то е първо към самата мен. Благодаря на моя екип за уважението.

- Всички ви наричат “примата на българската музика”. Знаем, че не харесвате определението “прима”, но то означава “първи”. Какво е да си “първи”?

- Не мога да се самоопределям. Ако говорим за първи, втори. Е, аз се състезавам само сама със себе си. Моят стремеж е да съм това, което съм, и да остана там, където съдбата ми е отредила. Където ми е мястото.

- Малцина се осмеляват да пеят ваши песни в така нашумелите риалити формати. На караоке купони, когато звучи ваша песен, хората със страхопочитание казват: “О, не, това е твърде висока топка!”. Защо е толкова трудно да се изпее песен на Лили Иванова?

- За мен не е трудно. Трябва да попитате останалите.

- Вече пето поколение са ваши почитатели. Малките деца много ви обичат, без да осъзнават коя сте. Вашият асистент Николай Недеков разказа наскоро за интересен случай, в който дете на 6 години преди концерта ви във Варна е попитало баба си: “Бабо, Лили Иванова наистина ли съществува?”. Имате ли обяснение за това вълнение у най-малките?

- Децата имат особена чувствителност и винаги са искрени.

- Имате огромен репертоар и песните ви засягат всякакви теми. Често ви определят като “певицата на любовта”. Въпреки това има ли нещо, за което не сте пели все още?

- Винаги пея за любовта във всичките ѝ форми. Любовта движи света. Бог е любов.

- През годините съвсем естествено променяте стила си. Това ваша идея ли е, или композиторите, с които работите, са различни?

- Днес сме 2022 година.

- Имате милиони продадени плочи в България, а в бившия СССР са още повече. За такива продажби на Запад изпълнителите получават дивиденти години наред. Чувствате ли се ограбена и съжалявате ли, че не сте направили кариерата си на Запад?

- Никога не мога да се чувствам ограбена от българската публика. Ако има неща, които не се случват така, както на запад, то има други виновни, но не и моята публика.

- Политиците сякаш винаги забравят за културата. Ние сме свидетели на артисти и музиканти, които живеят в нищета. Самата вие преди време се възмутихте, че Маргарита Хранова трябва да доказва заслугите си за получаване на пенсия. Какво се случва в културата в България през последните 33 години?

- Политиците никога не са се интересували от културата. Истински загрижен политик за културата на тази страна не е имало преди, няма и сега!

- Казвате, че кроите “пъклени планове” нощем. Винаги ли са свързани с вашата работа?

- Винаги! Моите “пъклени планове” са свързани само с моята работа.

- Наскоро Богдан Томов ми разказа, че ви дължи страшно много. Помагали сте му не само със съвети за подбор на песни, но и за поведение на сцената, емоционално състояние и т.н.

- Благодаря на Богдан Томов, с когото сме добри приятели.

- Какви са най-важните съвети, които давате на ваши колеги?

- Не давам съвети, които не са ми поискани.

- А политик търсил ли ви е за съвет, в сектора култура, например?

- Не. На нашите политици и преди, и сега всичко им е ясно.

- Много често говорите за голямото си приятелство и уважение към артистите на България от старото поколение - Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Стоянка Мутафова, Тодор Колев. Имате ли приятели сред артистите днес?

- Да, винаги съм била приятел с артистите. Днес имам приятели също - Христо Мутафчиев, Мариус Куркински, Камен Донев. Не само артисти, но и хора на изкуството - Вежди Рашидов, Ставри Калинов, Георги Чапкънов... Те показват своето уважение към мен. Аз също се старая да показвам моето уважение към тях. Поднасям им моите специални благодарности!

- Винаги благодарите с конкретни имена на хората, които са изпратили букети или са изразили уважението си към вас. Защо е важно да се показва и вашето уважение към тях?

- За мен това е закон!

- Защо давате интервюта толкова рядко? Това не е привично за българския музикален свят.

- Не обичам да се натрапвам.

- Вашата facebook страница е една от най-харесваните в страната. Смятате ли, че общуването там допълва общуването с публиката от сцената?

- Благодаря на Николай Недеков за комуникацията в моите социални медии. Те дават възможност за общуване на всеки. Стига да не се хвалим прекалено много.

- Предстои концертът ви в “Арена София” на 4 декември. Точно 10 години след първия ви самостоятелен концерт в най-голямата зала в страната. Има ли особено вълнение за този концерт?

- Няма смисъл да излизам на сцената, ако престана да се вълнувам!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Новини

СНИМКА: Pixabay

16-годишно момче е прегазеното от влак, пренасяло дърва през релсите

Клубът “Иван Михайлов” след палежа през юни 2022 г.

Започна затварянето на BG клубове в Македония, прокуратурата им се споразумяла с подпалвача (Обзор)

СНИМКА: Pixabay

Възстановено е движението по жп линията София – Бургас след инцидента със загинал на релсите

СНИМКА: Pixabay

Участници в мелето с брадви в Казанлък: Не сме убийци, по най-културен начин искаме да живеем

Съдебната палата в Пловдив.
Снимка: 24 часа

1000 лв. глоба за шофьор на бус, потрошил водач при катастрофа в село Труд

КЗК е установила големи разминавания между поскъпването на едро и на дребно при млечните продукти, а също и при яйцата.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Защо яйцата на едро поскъпват със 77%, а на дребно - с 87%, ще проверява КЗК (обзор)

Последно от 24 здраве лого

Мнения

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от 168 часа лого

Последно от

Още от Новини

Заместник-министърът на образованието Албена Чавдарова и ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Софтуер хваща крадени думи в дисертацията (Обзор)

Николай Милков
СНИМКА: Министерство на външните работи

Николай Милков и Лео Дохърти обсъдиха руската военна агресия срещу Украйна

СНИМКА: Pixabay

Влак блъсна мъж по линията София-Бургас, той загина

Лъчезар Богданов СНИМКА: Йордан Симеонов

Лъчезар Богданов: До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее

Изчезналата Велина КАДЪР: Фейсбук/Ще Те Намерим

Изчезна 30-годишна жена от София

Валерия Яротская КАДЪР: NOVA

58-годишна украинка избра да роди второто си дете у нас

Последно от

Последно от

Най-важното